Скритата в джунглата Камбоджа е ярка и удивителна: стотиците дворци и храмове на древния Ангкор, самобитната столица на кралството Пном Пен, планински вериги, национални паркове и бистри езера, морския курорт. Екипът на Loyal Travel събра за вас най-любопитното за екзотична Камбоджа.

С немалката намеса на холивудските звезди (Анджелина Джоли) Камбоджа става популярна туристическа дестинация. Съдете сами: Лара Крофт направи такъв пиар на фантастичния комплекс от храмове в Ангкор по целия свят, така че сега те са известни не само на хората, занимаващи се с кино, но и на всички кинолюбители. Столица на Камбоджа е Пном Пен. Популярните екскурзионни градове са Сиануквил, Сиам Реап, Ангкор.

Днес в Камбоджа идват всички, които търсят приключения или искат да разнообразят традиционната почивка на море с азиатска екзотика. Плажовете тук със сигурност не са по-лоши, отколкото в Тайланд или Виетнам, но качеството на пътищата, както и инфраструктурата като цяло, леко накуцват. Но затова пък цените в тази страна са чудни: за 1 американски долар можете да получите 20-минутен педикюр или вкусна пържена с джинджифил жаба. А оризът в Камбоджа е всичко! От него се приготвя и сладко, и солено, той е и първо, и второ ястие, и десерт. Освен това, от ориз правят 50 градусова ракия.

Мерки за безопасност

Не е лошо да спазвате някои предпазни мерки, за да сведете риска от евентуални проблеми до минимум: избягвайте да излизате сами навън след залез слънце, не носете със себе си паспорт, големи суми пари или други ценни предмети. За придвижване из града се препоръчва да се използват моторикши или такси. Освен това, носете винаги със себе си копие на паспорта или картата за гост на хотела. Водата, използвана за пиене, за миене на зъбите или приготвяне на лед, трябва предварително да се изварява.

Плажуване

Да плувате в Сиамския залив е възможно само на специално определените за това места. И макар тук дивите места по крайбрежието в голямата си част да са с много лек наклон на дъното, то все пак е много по-безопасно да се къпете на предназначените за тази цел плажове.

Пазаруване и магазини

Пазарите отварят рано, около 6:00 часа и затварят към 17:00 часа. Най-доброто време за посещение е сутрин, тъй като до обяд повечето магазини вече са затворени за някакво подобие на следобедна почивка, отварят отново от 15:00 до 16:00 часа. От Камбоджа могат да се донесат коприна и изделия от нея, бижута, дървени и плетени изделия на местни занаятчии.

Развлечения и забележителности в Камбоджа

Ангкор – столицата на древната кхмерска държава е най-известният паметник на древната култура в страната. Останки от Ангкор заемат площ около 200 кв. км, всичко тук са запазени около стотина дворци и храмове.

Сиам Реап – „вратата“ към храмовете на Ангкор. Само преди две десетилетия той е изглеждал като малък, тих и спокоен град. Но след „третото отваряне на Ангкор“ за посещения тук се стичат много любителите на древната история и поклонници, които се насочват към тукашните будистки светини.

Пном Пен – столицата на кралство Камбоджа. Някога това е бил един от най-красивите градове във френска колониална Азия, но в резултат на многобройни войни голяма част е разрушена и след възстановяването му Пном Пен се е превърнал в мегаполис с модерни сгради. Сред забележителностите на града могат да се отбележат комплексът на Кралския дворец и известната „Сребърна пагода“.

В Източната част на Камбоджа, която е отдалечен и малко посещаван туристически район, се е съхранила местната идентичност – ще е интересно да посетите град Кампонг Тям и храмовите комплекси в неговите околности.

Югозападно от Пном Пен се простира цяла поредица от планински вериги, известни като Кардамонови и Слонови планини. Там се намират най-известният национален парк в страната „Бокор“, водопада Попоквил, лятната резиденция на краля, както и „Стария дворец“, в който сега е открито казино.

Сиануквил е най-големият морски курорт в Камбоджа. Неговите основни най-известни храмове са Ват Леу и Ват Краом в планината Сиануквил. На 18 км източно се намира национален парк „Реам“.

Основната атракция на Западна Камбоджа е най-голямото в страната езеро – Тонле Сап (Голямо езеро).

2 КОМЕНТАРИ