Вестник The Daily Mail е провел проучване, при което е установено в кои страни туристите най-бързо наддават и натрупват излишни килограми. Ще разкажем за най-„опасните“ за фигурите ни дестинации.

1. Доминиканска република

Първо място в класацията, колкото и да е странно, заема Доминиканската република. Макар да е разбираемо. Карибската кухня е далеч не само зеленчуци и плодове. Доминиканците обичат да запържват в масло всичко, което се поддава на пържене – банани, риба, скариди и сирене. А също задушават в кокосов сос раци, пиле и боб.

2. Мармарис (Турция)

Турските хотели са с триразово хранене по системата „all inclusive“ и уверено заемат второто място в класирането. За да се изгорят всички калории, набавени по време на обилните обеди и вечери, трябва да правите наистина дълги тренировки по плуване в басейна и морето или с часове да не слизате от дансинга. В последното можем да повярваме. Но виждали ли сте на турски плаж поне един турист, който да се държи така сякаш се готви за Олимпийските игри?

3. Канкун (Мексико)

Мексико отдавна изпревари САЩ по броя на хората, страдащи от затлъстяване. Туристите също обичат да си похапват тук. Шведските маси в хотелите в Канкун се огъват от деликатеси. Бурито (буритос) и тортиля, всевъзможни видове рагу, ястия от риба и месо, сладкиши… При залез слънце трябва да се пие и коктейл – половин литър пина колада. Не почивка, а мечта за инструктора по фитнес, който си търси клиенти.

4. Ямайка

Както и в повечето карибските страни, тук обичат да доставят удоволствие на туристите, гощавайки ги с ястия от бобови растения, яхния от сладки картофи, царевица, юка, маниока, банани и други тропически зеленчуци и плодове. Жителите на Ямайка обожават пудинги и кексове, но особено наблягат на традиционните сочни баници, които се приготвят с разнообразни зеленчукови, месни и рибни плънки.

5. Майорка (Испания)

В Испания е грях да не си устройвате ежедневно празник на стомаха. Сутринта се започва с гигантска тортиля, после опитване в бара зад ъгъла на десетките видове тапас, на пазара пробване на сирене и хамон, за обяд – паеля, а вечер задължителен пир от морски дарове. И това е задача-минимум за един ден. Как да отслабнете в такива условия? Отговорът е един – като се върнете у дома.