Мислите си, че зимата слънце и море може да се намери само на юг или далеч зад океана? Топлото време е много по-близо, отколкото си мислите. Ще ви разкажем за Малта, Кипър, Атина и други места, където дори и през зимата можете да се сдобиете с бронзов тен.

Времето през зимата в Малта – много на брой ясни дни и комфортна дневна температура на въздуха, която рядко пада под +15 °C. И все пак, за разходка из острова ще ви трябва дъждобран или чадър, защото внезапните дъждове по това време на годината в Малта се считат за обичайно явление. Най-топлите зимни месеци – януари и февруари.

Какво да правите там през зимата: можете да попълните културно-историческите си знания – запознаване със старинната архитектура и впечатляващото религиозно наследство (от неолита до времето на британското владичество). През зимата, въоръжени с подробна карта, можете да се отправите на екскурзия из градчетата на Малта и малкият ѝ островен спътник – Гозо, за да видите десетки катедрали, църкви, манастири и светилища. Например, катедралата „Свети Йоан“ с мраморен под от надгробните плочи на рицарите от Малтийския орден. Освен това, през зимата културната програма може да се комбинира с почивка в центровете за таласотерапия (лечение с морска вода). А защо не и с нещо по-нестандартно като изучаване на английски в една от езиковите школи на острова, които намаляват значително цените си за „несезона“.

Времето: благодарение на това, че недалеч от брега преминават топли течения, които не позволяват на въздуха да се охлади, зимите на Тенерифе са меки и сухи със средна температура от +19/+22°C. Смята се, че този остров е единственото място в Европа, където може да се плува през цялата година. Но за относително топла вода (+19/+22°С) и слънце е по-добре да отидете по на юг. На северното крайбрежие има гигантски вълни, които са по-подходящи за сърфисти.

Какво да правите през зимата: точно по това време на годината, когато няма големи жеги, в Тенерифе е подходящ екскурзионният отдих. Можете да си устроите дълги разходки, да се запознаете с природата и архитектурното наследство на острова. Обиколете старинните улички на градчето Ла Лагуна, участвайте в яркия февруарски карнавал в Санта Круз и, разбира се, полюбувайте се на марсианските пейзажи в национален парк Тейде.

Времето: по температурни показатели и брой на слънчевите дни кипърската зима прилича на пролетта в много страни на Европа. Тя трае четири месеца – от декември до февруари, температурата на водата не пада под +17°C, а въздухът се нагрява до +20°C.
Какво да правите през зимата: любителите на антики и археологически находки си струва да поемат курс към Пафос, Ларнака или античния Курион. По-енергичните могат да се запознаят отблизо със здраво препълнените нощни клубове в Агия Напа, а скиорите и сноубордистите да се отправят към пистите на ски курорта Троодос. Любителите на активния отдих могат да се изкачат на връх Трони, където се намира манастира Кикос, зад стените на който се произвеждат специално ароматно вино и зехтин. Бонус към развлекателната програма ще станат обилните обеди и вкусни вечери в местните таверни, както и посещение в столицата Никозия.

Времето: зимата в гръцката столица е топла, но с чести превалявания. Най-„мокър“ месец на годината е декември, най-хладен е януари, а най-непредсказуем – февруари, когато времето може да се промени няколко пъти на ден. Средната температура на въздуха през деня е +15/+20°C.
Какво да правите през зимата: Атина без туристи – това е лукс. Разходка из Акропола сами, без шумни тълпи, си е удоволствие. След това да се насочите към едноименния музей, разположен наблизо и без да бързате да огледате оригиналните статуи от известния хълм. Не е за изпускане и лежерна разходка до стария квартал „Плака”, който през зимата от туристически обект се трансформира в уютна зона за спане със спретнати бели къщи и магазинчета с приятни цени. Ако искате да видите града в млечната мъгла на зимното слънце, изкачете се на хълма Ареопаг, където според легендата, е проповядвал Свети Павел. Между другото, неделя в зимна Атина много музеи работят напълно безплатно.

5. Крит

Времето: през зимата в южната част на остров Крит винаги е с няколко градуса по-топло, отколкото на северния бряг. Средната дневна температура е плюс 20-23 градуса, а в планините има устойчива снежна покривка. В облачно време, когато духа северен вятър, на Крит е доста хладно.
Какво да правите през зимата: дори и без плажната почивка остров Крит не губи своята привлекателност. Напротив – става подходящ за спокойни разходки по крайбрежието и екскурзии. В списъка „must see” са Кносоския дворец; Диктейската пещера, където според легендата е роден Зевс; крепостта Франгокастело, построена през XIV век от венецианците; мъжкият православен манастир „Агия Триада” и запазената критска марка, отпечатана на стотици картички – църквата „Панагия Кера”. През февруари в град Ретимно и близките селца се провежда весел карнавал с музика, танци, улични трапези и паради с колесници.