Анализаторите прогнозират, че новите „Междузвездни войни“ ще съберат в боксофиса повече от „Аватар“ и „Титаник“, а в Чикаго даже вече мислят да изградят музей на Джордж Лукас. Научихме къде са заснети едни от най-впечатляващите сцени на седми епизод от култовата сага. Готови ли сте да се отправите към звездите? Тогава – нека силата бъде с вас!

Абу Даби, Обединени Арабски Емирства

Много много отдавна (през пролетта на 2014-та) в далечната-далечна галактика (в емирство Абу Даби в ОАЕ) стартират снимките на третата трилогия на „Междузвездни войни“. Сюжетната вихрушка отново се завихря в пясъците на планетата Татуин, а снимачната група не успява да скрие от журналистите и феновете мащабните декори, построени в пустинята, близо до столицата на Обединените Арабски Емирства. Тук е построен древният пазар на Татуин, кулата и космически кораб. На този фон в седми епизод се появява ново извънземно създание.

Гората на Дийн, Глостършир, Англия

Представете си: сумрачен гъсталак на границата на английските графства Глостършир и Уелс, където и досега, по слухове, се намират вещици и мъховете помнят дните преди нашата ера. Идеално би било това място за великия Йода. Да се стигне до тук е още едно приключение: снимачната група, заедно с реквизитите, са били закарани с лодки от местните рибари през реката Северн. Сред пещерите и скришните пътеки на Puzzlewood – най-загадъчната част от гората на Дийн, самият Люк заповядва да се стреля по спътника Андора. Останете фокусирани: именно в тези мрачни дебри се крие рицарят на Първия орден Кайло Рен, който за първи път размахва светлинен меч в новия епизод. Puzzlewood, между другото, вече е спечелил титлата почетна снимачна площадка за фантастични (във всякакъв смисъл) киноленти. Присъства и в „Мерлин“ и „Doctor Who“, а изгрява още с първата част на филма „Хари Потър и даровете на смъртта“.

Остров Скелиг-Майкъл, Ирландия

Люк Скайуокър, за недоумение на феновете, не се виждаше нито в трейлъра, нито на афиша. „Скоро ще научите защо го няма никъде… Това не е случайно“, подхвърли Джей Джей Ейбрамс преди премиерата. Но чак толкова тъмна интрига не се получи: през юли, 2014 година Марк Хамил, изпълнител на главната роля, е забелязан на снимките в ирландското графство Кери, на остров Скелиг-Майкъл. В тази защитена зона режисьорът е привлечен от манастир от VI-ти век с причудливи сгради, подобни на пчелни кошери. Защитниците на дивата природа вдигнаха шум покрай снимките: искаха да се отложи снимачния процес до есента, когато местните птици ще приключат брачния си период. Но орнитолозите ги успокоиха: програмата на снимките е направена така, че Люк Скайуокър да не пречи на медения месец на птиците.

Летище Greenham Common, Нюбъри,Великобритания

Сцената с „Хилядолетния сокол“ се снима в хангарите на бившето летище на Кралските военновъздушни сили на Великобритания Greenham Common, в югоизточната част на градчето Нюбъри, на 80 км от Лондон. Там във филма се приземяват X-Wing – най-добрите изтребители на флота на Бунтовническия съюз.

Исландия

Слухове за това, че исландските пейзажи изпълняват ролята на ледената планета Хот, се появиха още през март 2014. От екипа на „Междузвездни войни“ отказваха да кажат къде точно са заснети сцените на фона на безкрайните снегове. Но любознателни фенове все пак откриват, че става въпрос за вулкана Крафла на брега на мистичното езеро Миватн, както и за ледниците Лангйокул и Ейяфятлайокутл в южната част на страната. Последният вече е позната звездна слабост: през 2010 г. името на вулкана не са се опитвали да изговарят само мързеливите. Да се стигне до тези места може по околовръстен път Route 1, но само с мощен джип и без брадат исландски екскурзовод няма как да се мине.

Снимачен павилион „Pinewood“, предградие на Лондон

Преобладаващата част от снимките на епичната сага преминават без актьори. Мениджърите по локации, оператори и екип от асистенти обикалят по света в преследване на гледки, от които дъхът ви спира. А нашите любими герои обикновено по това време изразяват своите емоции – и сълзи, и любов в студиото на фона на зелен екран. И този път отделните сцени с песъчливи и заледени планети са заснети в помещение. Но не къде да е, а в легендарния павилион на Pinewood Studios, откъдето са излезли Джеймс Бонд, Хари Потър и Супермен. Снимачният екип се е постарал: под покрива на филмовите студия на 30 км от Лондон са издигнати внушителни триизмерни декори, в които е побран дори претърпелият крушение кораб.