Крит – най-големият гръцки остров, предлагащ изобилие от горещи плажове, изящни планински вериги, редица исторически забележителности и най-дългото дефиле в цяла Европа! За да ви потопим в невероятната атмосфера, заобикаляща петия най-голям средиземноморски остров, ще ви разходим из съкровищата, скрити дълбоко в необятния Крит.

Великолепният минойски дворец Кносос

Ако искате да се насладите на една от най-посещаваните забележителности на остров Крит, то тогава непременно се отбийте в древния Кносос. Мястото се намира съвсем близо до петия най-голям град в Гърция – Ираклион.

Сегашните останки, които можете да видите са само част от величието на някогашния изящен дворец! Смята се, че там се откроявали цели 1300 стаи и над 12 000 жители живеели на територията от 75 хектара. На мястото на днешен Кносос били издигани и в последствие разрушавани няколко различни палати още от 2000 пр. Хр.

дворецът-кносос-остров-крит

Желаещите да видят двореца и прекрасният град, който го заобикаля, могат да отделят за посещението на Кносос поне два часа. Така ще успеете да разгледате тронната зала, покоите на царя, театралната арена и редицата реставрирани стенописи, красящи постройките. Ще останете очаровани от прекрасните дворове и спиращи дъха гледки, откриващи се от двореца.

Диктейската пещера

Любителите на гръцката митология ще останат пленени от следващото съкровище на остров Крит, което сме ви подготвили! Мястото е Диктейската пещера, а древните поверия, които се крият в нея ще ви изумят! Легендата разказва, че именно тук е роден всемогъщия бог Зевс.

Връщайки се крачка назад в популярната история откриваме бащата на Зевс – Кронос, който от страх да не отнемат престола му, поглъщал децата си след раждането им. Съдбата на бога на гръмотевиците обаче е по-различна – за да спаси рожбата си, богинята Рея се скрива в пещерата и вместо новороденото, дава на Кронос да изяде камък.

диктейската-пещера-остров-крит

Огромното пространство, с което Диктейската пещера ще ви посрещне, разкрива многообразие от сталактити и сталакмити, които можете да разгледате! 70-метровото основно помещение ви проправя път към няколко по-малки, но също толкова очарователни пещери.

Самарийското дефиле

Привържениците на вълнуващите преживявания могат с лекота да разнообразят почивката си на остров Крит, разхождайки се из невероятното Самарийско дефиле! Над половин милион души годишно пристигат на острова, за да се насладят на най-дългото дефиле на Стария континент!

Колкото и прекрасен да е преходът на това критско съкровище, имайте предвид, че той никак не е лек. Със 17-километровия маршрут може да се справи всеки правилно екипиран турист средно за около 6 часа.

самарийското-дефиле-остров-крит

Обиколката ви може да започне южно от малкото селце Омалос. За да разгледате параклиса „Свети Никола“ е необходимо да преминете по така наречената „дървена стълба“. Всъщност става въпрос за стръмна, криволичеща пътека, оградена с дървени перила, които могат да ви предпазят по време на спускането. Не пропускайте да разгледате изоставеното от 1962 година село Самария и железните порти – „Сидиропортес“.

Изящният дворец Фестос

Наред с Кносос, по време на посещението ви на остров Крит, можете да обиколите също и прелестния дворец Фестос. Величествената природа, заобикаляща древната постройка, ще ви изуми с образа на високия връх Псилоритис и несравнимата Месарска равнина!

Днес в южната част на Крит има запазени още останки от първия дворец във Фестос, датиращ още от 1900 година пр. Хр. След опустошително земетресение, разтърсило района по-късно, сградата е разрушена и на нейно място е построен втори дворец.

дворецът-фестос-остров-крит

С посещението си във Фестос, обърнете внимание на прекрасния централен вътрешен двор, царските покои, плувния басейн и парадното стълбище на новия дворец.

Древният град Гурния

Последната ни спирка от тази вълнуваща обиколка из съкровищата на Крит ни отвежда в древна Гурния. Мястото е разположено в близост до Агиос Николаос и приветства своите посетители с останките от някогашния минойски град.

През 1904 година по време на първите разкопки на територията, биват открити доказателства за присъствието на селище, датиращо още от 1550-1450 година пр. Хр. Днес ясно могат да бъдат видени малките криволичещи улички, многобройните къщи и средноголемият дворец в Гурния.

гурния-остров-крит

Ако обаче и малкото каменисти останки от онова време не могат да ви помогнат да си представите миналото на този град, добре е да знаете, че мястото е било изключително оживено търговско средище! В Гурния били добре развити занаяти като грънчарство, килимарство и тъкачество, а отрасли като металолеене и риболов, заставали в основата на местния поминък.