Разноцветните премигващи светлини, озаряват пътя ви, многобройни тематични работилници и малки магазинчета ви заобикалят, а на фон звучи позната коледна мелодия. Тази магическа атмосфера, съхраняваща жив коледния дух, ще ви посреща всяка година из пленителните коледни базари на Виена!

Последвайте ни по украсените улички на австрийската столица и усетете топлотата и уюта на тази зимна приказка! Ще ви разкажем за сладките изкушения, горещите напитки и приятните емоции, които ви очакват на виенските коледни базари.

От къде тръгва магията на коледните базари

Традицията, която през годините успява да се превърне в синоним на коледния дух и доброто настроение, води началото си още от късното Средновековие. За дом на коледните базари се счита Германия, която плени с очарованието им и много други европейски страни.

коледни-базари-виена

През 1298 година във Виена за първи път се заражда първообраза на днешното коледно събитие. Местните го наричали „декемврийски пазар“, който през годините успял да се превърне в познат по цял свят празничен базар.

Из коледните базари на Виена

От средата на ноември до Рождество, най-емблематичните площади на австрийската столица се преобразяват в магически коледни базари. Пристъпвайки към китните магазинчета ще усетите приятния аромат на току-що изпечени коледни сладки и вкусен пунш. Потопите ли се в атмосферата ще можете да се насладите на изкусителните захаросани плодове и коледни сладкиши и да разгледате великолепните ръчно изработени сувенири.

коледни-базари-виена

Освен сладките изкушения, сред забележителните акценти на коледните базари непременно се нареждат захаросаните печени бадеми, братвурстовете и горещото, греяно вино.

Виенски коледен базар пред кметството

Желаещите да усетят духа на празника, непременно трябва да започнат своята обиколка из тематичните събирания от коледния базар, разположен на площада под кметството във Виена. На фона на величествената сграда в готически стил можете да разгледате огромното разнообразие от празнични магазини.

виенски-коледен-базар-пред-кметството

Партерният етаж на кметството отваря врати за любопитните малчугани, които могат да изработят сами коледни бисквитки или ръчно направени свещи. Всеки петък, събота и неделя гостите на базара могат да станат свидетели на грандиозни музикални представления. Хоровите надпявания с коледни песни ще успеят да ви потопят още повече в неотразимата празнична атмосфера.

Коледното село около двореца Белведере

Следващата ни спирка е една от най-значимите сгради в столицата, превърнала се в символ на очарователната Виена! Мястото е двореца Белведере, а базарът, за който ще ви разкажем е познат сред местните като „коледното село пред Белведере“.

коледни-базари-виена

Всеки ден от 10 до 21 часа празничното селце оживява, озарявайки със светлините си популярната виенска улица „Принц Юген щрасе“. Там ви очаква барокова коледна атмосфера съчетана с елегантен дизайн и топъл уют. Разгледайте приятните дървени къщички, обагрени в разноцветни нюанси.

Коледното село на площад „Мария Терезия“

Между впечатляващите сгради на Музея на изкуствата и Природонаучния музей, на популярния площад „Мария Терезия“ е разположено следващото коледно село, което непременно трябва да посетите. Освен че ще разгледате отблизо възхитителните фасади на едни от най-посещаваните виенски сгради, ще имате възможност и да усетите празничното настроение на коледния базар.

коледни-базари-виена

Пред погледа ви ще се разкрият над 60 различни цветни колиби, предлагащи ви разнообразни коледни сувенири, украси, печени кестени, различни видове месни и сладкарски изделия. Възможностите да откриете подходящ и оригинален подарък за любим човек са наистина много!

Коледния базар пред двореца Шьонбрун

Друга уникална архитектурна забележителност, превърнала се през годините в притегателен център за туристи от цял свят е спиращият дъха дворец Шьонбрун. Всяка година пред уникалната му фасада се установява следващият базар, за който ще ви разкажем.

коледни-базари-виена

В предната част на двореца можете да откриете огромно количество разнообразни коледни сергии, от които струи приятно ухание на прясно изпечени изкушения. Акцент на базара са съблазнителните „Vanilekipferl“ – австрийски коледни сладки с бадеми, приготвени във формата на полумесеци.

Потопете се в коледния дух на Виена!

Посрещайки ви с очарованието на тази зимна приказка, австрийската столица крие в себе си и още множество коледни изненади, с които да ви плени! Разгледайте всички разноцветни магазинчета, опитайте съблазнителните празнични деликатеси и усетете магическия дух на Коледа! Последвайте ни на една разходка из пленителните коледни базари на Виена!

1 коментар