Край удивителното северно крайбрежие на Бяло море, в близост до устието на река Места, е скрит възхитителният гръцки остров Тасос. Той е покрит от обагрени със зелени нюанси борови гори, обгърнат е от яркосини необятни води и е изпълнен с древна, многовековна история.

За да ви въведем в тази интригуваща приказка, ще ви разкажем за поразителните места на острова и ще проследим най-отличителните страни на това забележително райско кътче! Ще ви разкрием защо ценителите на плажа и поклонниците на планината предпочитат да прекарат тяхната почивка в Гърция, именно край бреговете на зеления остров Тасос!

Разходка из съкровищата, красящи остров Тасос

Разноликите места, до които остров Тасос може да ви отведе, изпъкват с техния пленителен чар и множество разнообразни забележителности. Посетителите на острова обикновено предпочитат да отседнат в столицата – Лименас и по време на престоя им да обиколят, разположените в близост прекрасни места.

тасос-гърция

За да извлечете максимума от вашата почивка на Тасос, подбрахме за вас най-впечатляващите кътчета, до които непременно трябва да се докоснете по време на пътуването ви.

Лименас

Лименас е главният град на острова, който посреща на своите пристанища фериботи с посетители от всички краища на света! Градът, който туристите наричат просто Тасос, съчетава блестящо древната си история с облика на днешната съвременна атмосфера! Интригуващите места в столицата на Тасос, които можете да посетите започват с древната агора, преминават през археологическия музей и достигат до манастира „Св. Архангели“.

лименас-тасос-гърция

Преживяване: посетете фабрика за зехтин в Лименас

Вижте от първо лице как се осъществява едно от най-автентичните производства за гръцката култура, а именно извличането на зехтин от сочните маслини. Станете свидетели на технологията, която поколения наред гърци използват, за да създадат това блажено „течно злато“.

Лименария

В южната част на острова, разположен на около 40 км. от столицата на Тасос, се намира Лименария – един от най-привлекателните местни курорти. Красиви, стари къщи, приятни, криволичещи улички и гостоприемна атмосфера. Всичко това и още много впечатляващи аспекти привличат почиващите към това приятно място.

лименария-тасос-гърция

Преживяване: насладете се на спиращата дъха гледка към Егейско море

Разхождайки се из прекрасната Лименария, имате възможност да станете свидетели на един наистина поразителен пейзаж! Пред погледа ви ще се разкрие живописна картина към Егейско море и величествената планина Атон.

Потос

Потос се намира в непосредствена близост до Лименария и крие своето изобилие от привлекателни обекти. Крайбрежният курорт е предпочитан от младите семейства с малки деца зареди своят уют и увлекателно спокойствие.

потос-тасос-лименария

Преживяване: отпуснете се край слънчевите брегове на Потос

Един от най-красивите плажове на острова се намира именно на територията на Потос. Отдайте се на пълен отдих край чистите, кристални води и усетете оживения дух на мястото!

Панагия

За да навлезете в историята на острова и да усетите традиционната гръцка атмосфера, трябва да посетите забележителната Панагия. Селото се намира на десетина километра разстояние от Лименас и ежегодно приканва множество посетители със своите скрити съкровища.

панагиа-тасос-гърция

Преживяване: Разходете се из каменните улички на Панагия

Обиколката по типичните за селището каменни улички е чудесен начин да опознаете най-красивите страни на Панагия. Вървейки по тесните улици ще се върнете назад във времето, когато местните пренасяли необходимите им стоки, използвайки единствено гърба на добитък.

Принос

Очарователният Принос е едно от най-обширните селища на остров Тасос. Той се крие в центъра между двата отличителни града Лименария и Лименас. Принос обединява няколко различни села и става дом за близо 2000 души население.

принос-тасос-гърция

Преживяване: усетете вкуса на местните продукти

Селището е известно със своето засилено производство на зехтин и пчелен мед. Мястото притежава много земи, засети с маслинови дръвчета, разнообразни плодове и зеленчуци. За да усетите истинския вкус на местото производство, всеки понеделник можете да посетите пазара в Принос и да закупите от разнообразните продукти.

Теологос

Ако сте любители на древните, китни селища, то спокойният Теологос е правилното място за вас! Мястото някога било столица на остров Тасос, основана от бежанци, пристигнали от Константинопол. Днес Теологос е притегателен център за редица туристи, впечатляващи се на старинните му къщи с каменни покриви.

теологос-тасос-гърция

Преживяване: потопете се в миналото на Теологос

За да разберете историята, криеща се под старинните местни улици, посетете музеят на Теологос. Там ще почерпите информация за времената, през които селището е преминало през годините. Насладете се също на древната архитектура, струяща от църквите, построени през далечния 17 век.

Вземете най-доброто от вашата почивка на остров Тасос!

Какъв по-добър начин да станете част от привлекателната гръцка култура от това да посетите един от най-близките до България острови! Потопете се в зелената покривка на Тасос и усетете лекия морски бриз на пленителните му брегове! Насладете се на древната му история и изживейте вашето незабравимо гръцко преживяване!

РЕЗЕРВИРАЙТЕ ВАШАТА ПОЧИВКА НА ОСТРОВ ТАСОС