Ако искате да начертаете маршрута на следващото ви вълнуващо европейско пътешествие и да разгледате невиждани до сега скрити природни шедьоври, то местата до които смятаме да ви отведем този път са точно за вас!

Ще ви предизвикаме да усетите духа на Адриатика, разкривайки ви най-колоритните места, скрити по брега на адриатическото крайбрежие!

Мистичната Босна и Херцеговина

Интригуващата ни разходка започва от Югоизточна Европа, където, сгушена в Динарските планини се намира очарователната Босна и Херцеговина. Страната ще ви впечатли с уникалните си природни забележителности и топлия си средиземноморски климат.

адриатическото-крайбрежие

Сред градовете, които ви очакват в Босна и Херцеговина, със своята възхитителна красота се отличава градчето Вишеград. Местността е разположена върху хълмисти склонове и става популярна през годините, благодарение на романа на Иво Андрич – „Мостът на Дрина“. Освен едноименната река, Вишеград може да ви представи също своите старинни сгради, национални паметници и зелени хълмове.

По време на вашата почивка в Босна и Херцеговина имате прекрасната възможност да посетите и оживената й столица – Сараево. Най-големият град в страната е известен с красивите си джамии, множеството си стари квартали и автентичната турска „Башчаршия“. Магнетичната атмосфера в Сараево ще ви накара да се потопите в културното разнообразие на града, събрало в себе си католицизъм, юдаизъм, православие и ислям.

адриатическото-крайбрежие

Друго място, на което можете да обърнете внимание докато се намирате в пределите на страната е градчето Мостар. Разходете се из централната част и разгледайте популярният „Стари мост“. Забележителното съоръжение символизира етническата толерантност и мирните отношения на местните жители.

Пленителното очарование на Хърватия

Първите зареждащи емоции, които ще ви връхлетят с посещението на удивителната Хърватия ще бъдат резултат на възхитителните природни гледки, средновековни местности и красиви, необятни плажове! Съкровищата, които тази малка страна крие в себе си, ще ви изумят със своя ослепителен чар и ще ви приканят да обиколите всяко възможно хърватско кътче!

Из перлата на Адриатика

За да започнете своята обиколка из най-колоритните места, можете да вземете за отправна точка перлата на Адриатика – Дубровник. Древният град е сгушен в най-южната част на Хърватия, точно в края на Дубровнишкия провлак. Топлата атмосфера на градчето ще ви посрещне с бистрите води, къпещи адриатическото крайбрежие и чистите плажове, подходящи за приятен отдих и почивка.

Подобно на всеки друг хърватски град, и Дубровник крие в себе си редица забележителности, които непременно трябва да посетите. Сред най-популярните места, до които можете да се докоснете се нареждат главната улица „Страдун“, францисканският манастир, дворецът „Спонца“ и Порта Пиле – входът към старинния град Дубровник. Обърнете внимание също на внушителният Княжески дворец, Катедралата и църквата „Св. Влас“.

адриатическото-крайбрежие

А ако сте любители на екзотичната природа и искате да се насладите на изобилие от прекрасни растения, то тогава посетете намиращият се в близост остров Локрум. Мястото се намира на около 700 метра във водата и пази в себе си природни красоти, потънали дълбока тишина и истинско спокойствие.

Направете посещението ви в Дубровник още по-вълнуващо, изкачвайки се с лифт до хълма Сърдж. Можете да сте сигурни, че гледката, която ще се открие пред погледа ви, наистина ще си заслужава!

Древни градове, уникална природа и още нещо…

Следващото хърватско съкровище, към което можете да се насочите е прекрасният Сплит. Разходете се из стария град и разгледайте четирите входни порти към него. Освен впечатляващите златна, сребърна и месингова врата, пред вас ще се извиси и прекрасна желязна порта.

Посещението ви в Сплит може да продължи с разглеждането на останките от двореца на величествения римския император Диоклециан. Мястото е обект на световното и културно наследство и ще ви плени с древния си облик и многовековна история.

адриатическото-крайбрежие

Посетителите на Сплит непременно обръщат внимание също на Перистилът, Катедралата и съкровищницата до нея, Храмът на Юпитер и кулата на камбанарията.

Това обаче далеч не е всичко, с което Хърватия може да ви плени! Отбийте се в Трогир и разгледайте централната част на адриатическото крайбрежие. Градът се намира в популярната историческа хърватска област Далмация. Започнете обиколката си със старата градска част и обърнете поглед към обширния площад „Йоан Павел ІІ“, катедралата „Св. Лаврентий“ и прекрасната часовникова кула. Насладете се на местната крепост „Камерлинго“ и усетете морския бриз на приятната крайбрежна улица.

адриатическото-крайбрежие

Сигурни сме, че що се отнася до природни забележителности, първият удивителен шедьовър, за който се сещате са прелестните Плитвички езера! Мястото е мечтана дестинация от мнозина пътешественици, които идват в националния парк, за да усетят пленителната енергия на шестнадесетте карстови езера.

Кристалночистите водоеми са разположени стъпаловидно по течението на река Корана, превръщайки се в редица изящни водопади. Природните красоти, с които Плитвичките езера ще ви посрещнат ще ви оставят без дъх!

Оживената столицата на Хърватия

Следващата стъпка, която непременно трябва да предприемете по време на вашата почивка в Хърватия е посещението на прекрасната й столица – Загреб. Мястото е разположено край тихите брегове на река Сава в централната част на страната.

За да се насладите на културната местност, започнете обиколката си от площада „Бан Йелачич“ и се потопете в легендата, която се крие зад популярният Кървави мост. Съоръжението някога било белязано от кървави, жестоки битки, а днес съществуването му останало единствено в историята на града.

адриатическото-крайбрежие

Загреб може да ви покаже също пазарът „Долац“, местната катедрала, горният град Градец. Не пропускайте да разгледате църквата „Св. Марк“, парламентът и каменната порта с чудотворната икона на Богородица, държаща младенеца.

Усетете духа на адриатическото крайбрежие!

Насладете се на обширният хоризонт, сливащ сините води с небето и изгубете поглед в магнетичните зелени нюанси на Динарските планини! Запечатайте незабравимите пейзажи от Плитвичките езера и усетете разнообразието в босненската култура. От Вишеград до Загреб през Дубровник и Мострар – разгледайте всички тези удивителни дестинации и усетете лекия бриз, струящ от адриатическото крайбрежие!