Търсите пленителна, интересна и обогатяваща дестинация, към която да се насочите за посрещането на новата 2018 година? То тогава последвайте ни из малките, възхитителни улички на Босна и Херцеговина и отпразнувайте Нова година в Сараево! И ако се чудите защо да изберете точно тази страна и с какво може да ви посрещне тя, открийте отговора в следващите редове…

Прекрасните кътчета, скрити в сърцето на Сараево

Сараево е уникален съвременен град, успял да съхрани през годините своята приятна, ориенталска атмосфера. Градът е роден дом за всички европейски религии и смесва в себе си разнообразните култури на Европа и Ориента.

По време на престоя си в Сараево непременно трябва да обърнете внимание на множеството приятни кътчета, спотайващи се в града. Разгледайте башчаршията и величествената джамия на Хусрев бей. Минете покрай Латинският мост – мястото, където е извършен атентатът, който поставя началото на Първата световна война.

Изкусителната местна кухня

Освен с изобилието от места, които да посетите, приятната столица ще ви посрещне още с прекрасната си традиционна кухня. Вероятно по време на престоя ви, местните ще се опитат да възбудят апетита ви, предлагайки ви многообразието от апетитни специалитети. За да сте подготвени с избора си, ще ви предложим ястия, които непременно не трябва да пропускате!

Ако сте любители на месото и в менюто срещнете ястие, наречено „чевапи“, можете спокойно да заложите на него. То представлява смляно месо, изпечено на скара и поднесено в компанията на специален хляб, който местните наричат „сомун“. Изборът ви обаче далеч не стига до тук – можете да поръчате също „босненско гърне“. Ястие, съчетаващо приятно вкусът на два вида месо и вкусни зеленчуци.

традиционна-кухня-Босна-и-Херцеговина
Традиционно ястие от Босна и Херцеговина / Снимка: http://www.bbc.com/travel/story/20170425-the-hidden-meaning-in-a-pot-of-stew

Подобно на българската трапеза и в Босна и Херцеговина ще откриете на масата редица тестени изделия. Ако поръчате местен бюрек, то ще ви бъде донесена вкусна баница с месо. Ако пък изберете „зеляница“, пълнежа ви ще е от сирене и спанак. Жителите на Смолян могат да проявят интерес към ястието „кромпируша“. То представлява апетитна баница, пълна с картофен пълнеж.

Не се учудвайте ако храната, сервирана в новогодишната нощ ви се стори позната! В кулинарията на Босна и Херцеговина се преплитат любимите ни източноевропейски вкусове. Не прибързвайте обаче с предварителните заключения, защото местните готвачи винаги добавят скрита съставка, придаваща различен привкус на всяко ястие.

Удивителните прелести на Босна и Херцеговина

Причините за това да посрещнете Нова година в Сараево обаче далеч не свършват до тук! Можете да превърнете пътуването ви до столицата в една незабравима екскурзия из красотите на Босна и Херцеговина! Съчетайте приятното посрещане на празника с няколкодневна обиколка из страната и направете почивката ви още по-приятна! За да се възползвате максимално от престоя си, ще ви разкажем за местата в страната, които непременно трябва да разгледате.

Един от градовете, чиито граници трябва да прескочите е неповторимата босненска прелест – Вишеград. Там, скрити зад зелените очертания на града се крият редица забележителности, привличащи целогодишно огромен брой туристи. Най-важната от тях е мостът на Мехмед паша Соколович. Като символ на Босна, включен в Списъка за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, мостът ще ви очарова със своя уникален облик!

вишеград-босна-и-херцеговина-бюджетни-дестинации-югоизточна-европа
Вишеград, Босна и Херцеговина

Следващото място, към което ще ви насочим е неофициалната столица на Херцеговина – Мострар. Задължителната ви разходка из града включва Чаршията на куюмджиите, Стари мост, извисяващ се над река Неретва и средновековните кули „мостари“, дали името на града.

Ако сте ценители на местната култура можете да се отбиете и в приятния Травник. Той е най-добре запазеният крепостен град в страната, носещ в себе си своята пленяваща атмосфера. Обиколете старата травнишка чаршия и стигнете чак до родната къща на нобеловия лауреат Иво Андрич.

Любителите на историята пък ще останат впечатлени от следващата ни спирка – град Яйце. Древното населено място помещава прекрасната средновековна крепост, бойните кули, манастирския комплекс и величествените катакомби. Ще останете изненадани от специфичната местна архитектура на къщите в града и пленителната природа, която ги заобикаля.

Отпразнувайте Нова година в Сараево, възползвайки се от отстъпка за ранни записвания!