Представете си, че наблюдавате пленителната Тоскана от птичи поглед – пред вас се изрисува едно удивително съчетание от необятни, зелени полета и безкрайни лозови плантации. Очарователни градове, пазещи своите многовековни легенди, живописни плажове и спиращи дъха планини запълват картината ви.

И когато със страхопочитание фокусирате погледа си върху богатото културно наследство на мястото, започвате да се чудите – какво повече може да ви предложи една от най-емблематичните италиански области? Проследете нашия списък от преживявания, на които можете да се насладите единствено в Тоскана и се убедете сами…

Усетете вкусът на италианската кухня в Болоня

Какъв по-добър начин да усетите вкусът на Италия от това да посетите домът на истинския сос Болонезе? Гастрономическите традиции на Болоня ще започнат да ви омайват със съблазнителните тортелини, талятели и лазаня, преминавайки край апетитната мортадела, за да достигнат до неустоимото маскарпоне!

тоскана-болоня

Невероятният вкус на местната кухня е резултат на прекрасното местоположение и плодородните земи на областта. Мястото успява да получи международно признание още от далечното Средновековие. Подобно на останалите градове в Емилия-Романя, Болоня е известна с изобилието си от месни и тестени изделия, присъстващи непременно на препълнената трапеза.

Проследете многовековната история на Флоренция

За да се насладите на една наистина пълноценна разходка из най-пленителните места в Тоскана, то тогава непременно трябва да усетите духа на нейната удивителна столица! Сърцето на Флоренция крие изключително много прекрасни кътчета, на които могат да се насладят както ценителите на изкуството, така и любопитните на древната италианска история.

Обиколката ви може да започне от националния „пантеон“ – „Санта Кроче“, в който лежат останките на бележити личности като Николо Макиавели, Микеланджело Буонароти и Галилео Галилей. Продължете с квартала на Данте Алегиери и прекрасната му къща, издигаща се на улица „Санта Маргарита“ №1. Не пропускайте да разгледате също катедралата „Санта Мария дел Фиоре“, баптистерията „Йоан Кръстител“ и площадът „Синьория“. Ще останете очаровани също от Понте Векио, дворецът „Пити“ и прелестните градини „Боболи“.

тоскана-флоренция

Разгледайте наследството на италианското изкуство, посещавайки една от най-известните художествени галерии в света – флорентинската перла „Уфици“. В уникалната сграда от 16-ти век можете да се насладите на очарователна колекция от популярни произведения на изкуството, дело на прочути имена като Леонардо да Винчи, Микеланджело и Ботичели. Вижте огромното разнообразие от шедьоври, разпръснато в над четиридесет и пет различни зали.

Вижте наклонената кула в Пиза

Чудесата, скрити под небето на Тоскана далеч не свършват до тук! Следващото незабравимо преживяване, на което ще ви предизвикаме да се насладите включва столицата на провинция Пиза и една от най-популярните италиански забележителности!

Кулата става притегателен център за милиони посетители, следствие на един-единствен пропуск в изчисленията на проектантите й. Нестабилността на земните пластове, върху които стъпва съоръжението се превръща в главният виновник за днешната огромна популярност на мястото.

тоскана-наклонената-кула-в-пиза

Ако искате сами да се уверите в наличието на 5,5-градусовият наклон на кулата в Пиза, то тогава не пропускайте да посетите забележителния град. Освен с достойният представител на списъка на ЮНЕСКО, мястото ще ви омае също с катедралата Дуомо и най-голямата италианска баптистерия.

Преминете през градските порти на Сан Джиминяно

Следващото неповторимо преживяване, с което ви посреща Тоскана е разходката из очарователния Сан Джимияно. Градчето се намира на около тридесет километра от Сиена и притежава автентичния за областта приказен облик. Средновековната атмосфера, струяща от мястото е изцяло подкрепена с красотата на приятни, старинни сгради. Мястото съчетава прекрасно оживения си дух през топлите месеци с пленителното си спокойствие през зимните дни, превръщайки се в една от най-предпочитаните туристически дестинации!

За да се върнете столетия назад в славната история на Сан Джимияно, преминете през възхитителните порти Сан Джовани, Сан Матео и Арко дей Беки. Разберете защо градчето е заслужило прозвището „Манхатън на Средновековието“, разглеждайки уникалните му средновековни кули.

тоскана-сан-джимияно

Пристъпете към величествените площади Пиаца дел Дуомо и Пиаце дел Цистерна, посетете историческият музей и местната катедрала. Местата, които Сан Джимияно може да ви покаже са наистина многобройни!

Дегустирайте вино от прекрасните тоскански лозя

Пленителната Тоскана ви предлага редица неустоими възможности да разберете защо мястото е толкова популярно сред ценителите на истинското вино. За да откриете отговора, можете да посетите някой от организираните винени турове из популярните местни изби. Ще можете да поглезите сетивата си с впечатляваща дегустация на качествени реколти вино и да проследите цялостното винопроизводство.

Ако търсите подходящо място за вашето винено пътешествие, можете да изберете прекрасната област Кианти. Мястото се намира на юг от Флоренция и е сред най-известните винарски райони. Там можете да откриете богато изобилие от марки, производствени стилове и рецепти, датиращи още от 1716 година.

тоскана-дегустация-на-вино

Изборът ви на дестинация обаче далеч не свършва до тук! Ако сте ценители на вината с богат и плътен вкус, то тогава заложете на Вино Нобиле в Монтепулчано или дегустирайте уникалните реколти на Сиена! Обиколката из прекрасните тоскански изби е безкрайна!

Усетете очарованието на Тоскана!

След като ви разкрихме едва част от завладяващата красота на Тоскана и ви разказахме за нейните неотразими кътчета, имате възможност сами да се потопите в необятните й полета и да откриете магията на нейното очарование!