На територията на изящна Италия, в центъра на многовековен Рим се намира Ватикана – една малка независима държава, превърнала се в център на Римокатолическата църква.

За да опознаете мястото, където живеят папата и лидерите на католическата църква, ще ви разкажем 10 неща, които може би не знаете за Ватикана.

Истинското име на страната е „Ватикан“

Колкото и да сме свикнали с членуваната му форма, истинското наименование на държавата е „Ватикан“. На италиански официалното й име е „Stato della Città del Vaticano“.

Ватикана е най-малката страна в света

Държавата, със своите едва 0,44 квадратни километра площ, се превръща в най-малката страна в световен мащаб. Въпреки впечатляващият брой туристи, втурващи се към страната, за да видят папата, местното население на Ватикана е по-малко от 1000 души.

St Peter's Square, Vatican City - April 2007

Никой от местните жители не е роден във Ватикана

На територията на държавата няма болница, което и предопределя факта, че коренните му жители, всъщност са родени в Рим. Ако искате да станете жител на Ватикана и да получите гражданство, то не е необходимо да сте родени в страната. Достатъчно е да работите и живеете там.

Във Ватикана не намира най-голямата католическа църква в света

В сърцето на страната се крие съкровището „Свети Петър“ – най-внушителната католическа църква в света! В проекта на църквата участват имена като Проектирана от Донато Браманте, Карло Мадерно и Джовани Лоренцо Бернини, а куполът на базиликата е дело на самия Микеланджело.

Папата държи реч всяка сряда

Всяка сряда сутрин, папата се обръща към широката общественост на множество езици и благославя всички, събрали се пред базиликата „Свети Петър“.

Ватикана се издържа от дарения

Вместо да плащат своите данъци на италианското правителство, на италианците е позволено да дарят 8% от своите годишни данъци във Ватикана. Освен това, в хазната на страната попадат и приходи от лихви, акции, издаване на марки, монети, сувенири и други.

Palace of the Governorate. Vatican City State.

Ватиканската поща е една от най-добрите в света

Колкото и изненадващо да звучи, много от жителите на Рим вярват повече в бързината и скоростта на ватиканската поща, отколкото в надеждността на италианските пощенски услуги. От добрата репутация на пощата се възползват и редица туристи, които ежегодно изпращат от Ватикана картички на своите близки.

Свети Петър е разпнат във Ватикана

Легендата разказва, че Свети Петър е бил разпнат в близост до Неронските градини и е погребан в подножието на хълма, точно под основния олтар на базиликата „Свети Петър“.

Във Ватикана се пие най-много вино

Малкият брой жители на страната подпомага и за следващото ни изненадващо твърдение. Държавата може да се похвали с най-високата консумация на вино на глава от населението. Ако бъдат изчислени литрите вино, които се полагат на човек, то те ще достигнат до цели 54 литра.

Ватикана е абсолютна монархия

Ватикана е сред малкото страни в света, които могат да нарекат себе си „абсолютна монархия“. Пълният законодателен, съдебен и изпълнителен орган е папата.