Пригответе се за една обиколка из необятните красоти на испанското съкровище Коста де Алмерия, защото днес ще ви пленим с цели 8 места, които непременно трябва да посетите по време на престоя ви в пределите на югоизточната част на област Андалусия.

1. „Сиера Невада“

Sierra Nevada (Spain)
Не се учудвайте от името, което носи първото кътче, за което ще ви разкажем. Противно на първоначалната ви асоциация с известната планинска верига от САЩ, „Сиера Невада“ е също и една от най-високите планини на Иберийския полуостров, сгушена в сърцето на Андалусия. В директен превод от испански, името й означава „снежна“ или „заснежена“ планина, което перфектно отговаря на магическия й облик.

Задължителното ви посещение на Национален парк „Сиера Невада“ ще ви отведе в неописуемата красота на мястото, което през зимата се превръща е дестинация номер едно за любителите на ски преживяванията.

2. Гуадикс

Catedral guadix

Следващата ни неустоима дестинация, за която ще ви разкажем се нарича град Гуадикс. Той е разположен под северните склонове на „Сиера Невада“ и радва множество туристи с невероятната си атмосфера. Областта, в която се намира градът е една от най-ранно обитаваните в Европа, благодарение на местното население, дошло на мястото преди милиони години. Пещерните обитатели на Гуадикс обаче все още могат да бъдат открити в града.

Да, правилно прочетохте, днес можете да се сблъскате с истински хора, които населяват пещери на територията на мястото. Не съдете обаче по външния вид на жилищата, защото пещерните хора далеч не водят примитивен начин на живот. Като всички нас, те също се възползват от удобствата на съвременния живот и както изглежда, не съжителстват в изолация.

3. Национален парк „Кабо де гата“

Looking at the Mediterranean from Cabo de Gata

Следващата ни спирка е природният шедьовър парк „Кабо де гата“, който от 1997 година вече е официален член на списъка за световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО. По време на посещението си можете да се насладите на поредица от пленителни, слънчеви плажове и интересния вулканичен пейзаж на мястото.

Нещо повече – неговата 63-километрова брегова линия се нарежда сред най-предпочитаните места на испанското крайбрежие. Националният парк „Кабо де гата“ спокойно влиза в списъка на най-ценните природни богатства на страната, благодарение на изобилието си от разнообразна флора и фауна.

4.Пустиня Табернас

A Sunrise in the Tabernas Desert

Няма как да обиколите района на Коста де Алмерия, без да разгледате единствената истинска пустиня в Европа. Пустинята Табернас е защитен природен парк, скрит в югоизточната част на страната. Над 3000 часа в годината можете да се наслаждавате на яркото слънце, осветяващо пустинята, докато температурите достигат до стойности от 48 °C.

Мястото е с площ от приблизително 280 квадратни километра, което го превръща и в едно от най-вълнуващите и интересни за обхождане места в района. Макар че растителността в пустинята изглежда видимо оскъдна, тя всъщност е дом за разнообразие от ксерофитна флора и уникални за Табернас растения.

5. Гранада

Granada from above

Сигурни сме, че поне веднъж сте чували името на Гранада – следващото място, на което ще ви отведем. Гранада е град, нареждащ се сред най-посещаваните градове в Андалусия, чието население наброява около 240 000 местни жители. Той е туристически център, разположен отново в подножието на планинската верига „Сиера Невада“.

Историческото наследство на местността е наистина впечатляващо! По време на престоя си в Гранада можете да обърнете внимание на дворците „Аламбра“ и „Хенералифе“, както и на манастира „Картуха“ и кварталите Албаисин и Сакромонте. Посетете също Катедралата с Кралския параклис, издигнат по заповед на Католическите крале през 1504 година. Мястото е интересно за туристите и поради факта, че там лежат тленните останки на Изабела и Фернандо.

6. Малага

Malaga-harbour-2005sep15@16.23

Не по-малко известният испански град Малага поставяме на финала на нашата обиколка край Коста де Алмерия. След Севиля, Малага е вторият по големина град в област Андалусия, благодарение на големия си брой жители, достигащи до 570 000. Градът, който някога носил името „Малака“, е основан още през 10 век пр. н. е. от финикийците.

На територията на Малага днес можете да откриете руини от римски театър, мавърски дворец и бивш кралски дворец, в който днес се помещава археологически музей. В града се намира и популярната къща-музей на Пабло Пикасо, разположена в палата „Буенависта“. Малага е дом и на ботаническата градина „Пасео дел Парке“ и градския театър „Сервантес“.

1 коментар