В югоизточната част на слънчева Испания, къпеща се от водите на удивителното Средиземно море е скрита неповторимата перла Коста де Алмерия. Живописният й пейзаж ще ви изуми с необичайното си съчетание от пустинни райони с планински картини, скалисти плажове и дюни – все места, които ви предоставят широка гама от възможности за отдих.

Коста де Алмерия – испанското съкровище

Алмерѝя е испанска провинция, част от автономната област Андалусия. Мястото дели границите си с провинциите Мурсия на североизток и Гранада на запад. От южната и източната страна на областта се разпростира яркосиньото Средиземно море.

алмерия-испания
Алмерия, Испания / Снимка: https://www.azamaraclubcruises.com/en-au/almeria-spain-cruises

За административен център на местността се явява град Алмерия. Крайбрежието, започващо от Адра и достигащо до Аквадулсе е изключително популярно сред туристите от цял свят благодарение на изобилието от забележителности и развлекателни дейности. Освен всичко това, необятните плажове на Коста де Алмерия превръщат градовете Аквадулсе и Рокетас де Мар в прекрасни центрове за релаксираща почивка.

Историята на Коста де Алмерия

Още преди векове местните нарекли град Алмерѝя “Almería Al-Mariyya”, което в директен превод означава “огледало на морето”. Това негово наименование изцяло отговаря на приказния му морски облик. През 995 година Абд-ар-Рахман III основава града и не след дълго започва строежа на популярната крепост „Алкабаса“. Днес тя е една от най-бележитите кътчета в местността, до която хиляди туристи желаят да се докоснат. След Алхамбра, тя е втората по-големина мюсюлманска крепост, издигаща се на територията на Испания.

Историята на Коста де Алмерия обаче далеч не свършва до тук! Мястото успява да „преживее“ цели четири силни земетресения и да достигне до този очарователен вид, с който пленява своите посетители.

Най-бележитите кътчета на Коста де Алмерия

Крепостта на хълма Алкасаба си остава една от най-посещаваните забележителности в Алмерия. Великолепния й облик се допълва и от забележителните пещерни къщи, издълбани в скалите под крепостта.

По време на посещението си в Коста де Алмерия не пропускайте да разгледате Арената за борба с бикове. Тя е разположена в Рокетас Де Мар и се използва както за корида, така и за изнасянето на концерти, представянето на изложби и други.

Притегателен център за туристите е също и популярният „Western Theme Park, Oasys“ или „Малкият Холивуд“. Той се намира в пустинята извън града и може да се похвали със заснемането на редица филмови продукции и видеоклипове. На фона на мястото са заснемани култови сцени от телевизионните реклами на „Pepsi“ с Дейвид Бекъм до игралния филм с Клинт Истууд – „За шепа долари“.

Ако искате да разгледате още от скритите кътчета в областта, то тогава прочетете нашите предложения за 6 места край Коста де Алмерия, които непременно трябва да посетите.