Да се съди за Хърватия само по плажовете на Истрия и Далмация е доста повърхностно. Ще надникнем зад кулисите на Страната с хилядата острова! Това крайбрежие е твърде прекрасно, за да не се връщате тук отново и отново. Тези градове са твърде приказни, за да не бъдат избрани за Вестерос в снимките на „Игра на тронове„. Тази кухня е твърде вкусна, за да спазвате диета. Ето и топ 8 от Loyal Travel на най-интересните места в Хърватия, допълвайте!

Дубровник, Хърватия | Loyal Travel Blog

1.   Дубровник

„Перлата на Адриатика“ е известна не само с архитектурните си „деликатеси“ (Площад Лужа, двореца Спонца, Църквата „Свети Влахо”, доминиканските и францискански манастири, както и княжеския дворец, трябва да се видят задължително!), но и с истинските си деликатеси – хърватската кухня е отлична. Уверете се в това, посещавайки идиличен ресторант с изглед към морето, по домашному уютен или такъв като Otto Taverna – самият интериор предизвиква апетит.

Стон, Хърватия | Loyal Travel Blog

2.   Стон

На 55 км от Дубровник, сред зеленина и макове е потънал град Стон, известен със своята „велика хърватска стена”. Построена през XIV век за защита, Стонската стена се състои от 41 кули и две крепости и се нарежда на второ място по дължина след Великата китайска. От стената се виждат Голям и Малък Стон, солените басейни и живописен път, пълзящ към залива. Залезът е добре да посрещнете в някой от ресторантите с бутилка вино с вкусни миди и стриди, отглеждани в местна ферма.

Плажът Златни Рат, Хърватия | Loyal Travel Blog

3.   Островите на Адриатика

„Нямам какво да облека“ – това не е проблем за посетителите на малкия остров Коверсада в Адриатическо море, който е известен като световен център на нудизма. Местните плажове са със син флаг: което значи, че да постигнете перфектен тен може в екологично чисти условия. Като цяло хърватски остров в Адриатическо море са във всякакъв смисъл отделни светове. Остров Брач, където пристигат фериботи от Сплит, е известен с белия си мрамор и „Златен нос“. Плажът Златни Рат, простиращ се на 300 метра навътре в морето, постоянно променя формата и разположението си под влиянието на теченията и вятъра, а това значи едно – той е уникален. За любителите на историята препоръчваме да посетите островите Брион. В този национален парк ще намерите руините на римски постройки от І век след Христа, вилите на маршал Тито и църквата „Св. Жермен”, а под крайбрежните води се крият останки от потънал венециански флот. За тези, които обичат да посещават всичко най-най, ще се хареса най-дългият остров на Адриатика – Хвар и най-гористия – Млет. А най-наперените пауни се въдят на остров Локрум, където си заслужава да видите старинния бенедиктински манастир, крепостта на Наполеон и Ботаническата градина.

Задар | Loyal Travel

4.   Задар

В Задар са се научили да казват здравей на слънцето през нощта, а крайбрежната алея са превърнали в морски орган. И за едното, и за другото трябва да се благодари на архитекта Никола Башич. През деня неговата инсталация „Pozdrav suncu” изглежда като голям диск от стъклени плочки, но с падането на нощта се превръща в един фантастичен дансинг на слънчевата енергия. Тук самият Нептун създава мелодия в ритъма на вълните. Тази мелодия се носи от единствения по рода си музикален инструмент „Morske orgulje”: по крайбрежната ивица са вградени 35 тръби, в които се „разхожда” морски въздух, раждайки удивителни звуци. По-добре един път да чуете, отколкото сто пъти да прочетете!

Плитвички езера | Loyal Travel Blog

5.   Плитвичките езера

Нека не ви плаши титлата „най-посещаваният парк в Хърватия„: първо, Плитвичките езера напълно я заслужават и второ – тук няма да ви е тясно. Представете си само: 16 изумрудени карстови езера и 92 сребристи водопада. Прозрачен ароматен въздух. Планински пещери. Древни букови и иглолистни гори. И десетки пътеки и маршрути – от приятни и леки за разходка по половин час до сериозни осемчасови преходи. Да се загубите в резервата е невъзможно, навсякъде има указателни табели, но и да се подвизавате в гъсталака не е най-добрата идея, ако не искате да станете обяд за местната фауна.

Риека, Хърватия | Loyal Travel Blog

6.   Риека

Искате ли да се потопите в кипяща смесица от венециански и старославянски карнавални традиции? Елате в Риека. През целия град се чува грохота на карнавалното шествие: тук можете да сте и кралица, и барон, и мавър, и бик с овчар, и жонгльор, и фокусник – който искате! Карнавалът в Риека по мащаб, изобилие от представления и градус на забавлението е веднага след карнавалите в Бразилия и Венеция, а мотото на този празник в Риека е продиктуван от единственото правило: „Бъди това, което искаш!“

Загорие, Хърватия | Loyal Travel Blog

7.   Хърватско Загорие

Ако вратите към детството все още не са затворени за вас окончателно, отправяйте се към селата от региона Хърватско Загорие на север от Загреб. В Тугоница и Горна Стубица предават традицията на майсторене на дървени играчки от поколение на поколение и този народен обичай е дори включен в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. По-добър спомен от Хърватия няма да намерите!

Пула, Хърватия | Loyal Travel Blog

8.   Пула

В Хърватия си имат и собствен римски амфитеатър! При това, „Колизеумът в Пула„, въпреки неговата напреднала възраст – повече от две хиляди години, е запазен къде-къде по-добре от своите събратя. Така че, имате възможност в детайли да разгледате 4 кули и всички 3 архитектурни реда на този великолепен амфитеатър не само на банкнотата от 10 куна. А за пълно потапяне спуснете се в подземния музей. Обзалагаме се, че ще се изкачите обратно с мисълта: „А дали горе няма битка на гладиатори в момента?“.