Те атакуват внезапно: посред нощ, когато спите дълбок сън, по време на романтична разходка из гората или съвсем невинно си плувате с шнорхел и плавници сред разноцветните корали. Техните пипала, зъби, щипки и хоботчета ще се опитат да достигнат до вас по всякакъв начин – за да пият от кръвта ви или да ви инжектират отровата си, а после ще изчезнат, оставяйки ви с разклатено здраве, настроение и отпуск. Loyal Travel ще ви разкаже за неприятните същества, с които по-добре да не се срещате по време на почивката си и ще ви дадем кратки съвети как да си помогнете, ако сте изпаднали вече в беда.

Кърлежи

Тези малки членестоноги са въоръжени с щипки и хоботче. Живеят по цялата територия на България, Испания, Чехия, Австрия, Германия и други европейски страни. Опасни са далеч не всички кърлежи, а само тези, които са носители на вируси. Могат да причинят по-опасни болести като Лаймска болест, Марсилска треска, кърлежов петнист тиф, Ку-Треска, кърлежов енцефалит, Кримско-Конгоанска хеморагична треска и др.

Как да се спасите: преди да пътувате из природата си направете ваксина срещу кърлежов енцефалит. Ако нямате ваксинация – бъдете много бдителни и внимателно оглеждайте дрехите и тялото си по време и след горски разходки, ходете по пътеките, използвайте подходящите репеленти. Ако все пак сте ухапани от кърлеж – опитайте да го отделите от вас с въртеливи движения (най-важното – гледайте да не го скъсате; като за начало може да задушите насекомото като намажете раната с масло), след което отидете на лекар, заедно с тялото на кърлежа, за да могат лекарите да определят дали е заразен или не.

Медузи

Някои видове медузи могат да бъдат много вредни с отровата си. Техните пипала са смъртоносни. Те съдържат милиони жилещи клетки, които с невероятна скорост навлизат в жертвата. Първо човек се чувства като инжектиран на различни места, след което усеща много остра болка. Белезите от ухапване на медуза могат да останат за цял живот. Най-опасните обитават основно крайбрежието на югоизточна Азия и Австралия.

Как да се спасите: не влизайте във водата веднага след буря – медузите често стигат до брега при мощните вълни. Ако не сте успели да избегнете срещата с тези твари, имайте предвид, че след ухапване в никакъв случай не бива да дърпате жилото или разтривате ужиленото място с кърпа, тъй като още повече жилещи капсули ще навлязат в кожата на жертвата. Докато пристигне бърза помощ, може да неутрализирате действието на отровата с разреден оцет.

Морски таралежи

Морски таралеж е виждал всеки, който е разглеждал подводни корали. Тези бодливи същества обичат да се крият в пясъка сред камъни, прикривайки се с раковини. Основна опасност представляват техните игли – до 30 см дълги, които се забиват в краката на тези, които по невнимание стъпват на таралежите под водата. При тропическите видове таралежи иглите са отровни (за щастие не фатално), но дори и без отрова убождането им ще ви отрови отпуска. Засегнатият крак се подува, повишава се температурата, започва възпалителен процес. Изваждането на иглата от раната е изключително трудно – парчета могат да останат в крака няколко месеца.

Как да се спасите: цели колонии от морски таралежи живеят на дъното на Червено и Средиземно море, както и край бреговете на Нова Зеландия, Северна и Южна Америка. Внимателно огледайте дъното, когато влизате във водата (и обратното – когато излизате към брега) и бъдете особено бдителни по време на гмуркане. Таралежите живеят главно сред камъните, така че по пясъчните плажове те са значително по-малко. От иглите на таралеж могат да ви спасят и гумени чехли. Процесът на изваждане на игла от раната е изключително болезнен и без помощта на медицински специалисти не може да се прави. Все пак, ако сте в екстремна ситуация: първо ударете мястото, където е била иглата с тежък предмет, за да смачкате остатъците на малки парчета, след което изсипете на раната сок от лайм, който разтваря иглата за няколко часа.

Пепелянки

Семейството на змиите е голямо, но за особено опасна за човека се смята отровата на обикновената пепелянка, която живее в много страни на Европа (Италия, Франция, Швейцария, Гърция, България, Великобритания и т.н.). Среща се в горите, планините, полетата и блатата. При атаката си залага на мълниеносна бързина и ако не улучи, повтаря удара отново. Можете да разберете, че змията ще атакува, ако преди серията от атаки влечугото се настанява удобно, навива се на колело и протяга шията си. При това пепелянка доста силно съска. Както повечето змии, пепелянка не напада човека първа, а по-скоро се опитва да изпълзи възможно най-скоро, чувайки звук от приближаването на стъпки. Животното се разлютява само ако го настъпите или изплашите силно. И тогава пепелянката ще покаже всичко, на което е способна. Без да различава кой точно е пред нея, пепелянката може без да спира да нанесе до 30 удара.

Как да се спасите: ако видите пепелянка – по-добре просто си тръгнете, не приближавайте и в никакъв случай не се опитвайте да я провокирате. Въпреки факта, че ухапване от пепелянка много рядко води до смърт, пострадалият човек трябва веднага да потърси лекарска помощ. Ако болницата е далеч и пътят до най-близкия лекар ще отнеме няколко часа, трябва да се изсмуче от раната отровата, а след това внимателно да се изплюе. Имайте предвид, че в устата не трябва да има рани (а зъбите да не са повредени или с кариес), в противен случай отровата може да проникне в тялото на помагащия. При ухапване трябва да се пие повече вода, ако има възможност – горещ бульон.

Паяци-отшелници

Един от най-опасните в света паяци (по сила на отровата се сравнява с черната вдовица) има няколко вида. Най-страшният от тях е кафявият паяк-отшелник, който живее на територията на САЩ, включително и на Хаваите. Безобидният на вид паяк може да се установи в дома ви или на тавана и да не нападне човека, докато не го разтревожите. Но ако разгневите членестоногото и ви захапе от силните дози отрова може да се развие гангрена и да започне необратима некроза на кожата и тъканите. За радост този зловещ вид се среща предимно в Северна Америка, а другите видове паяци-отшелници живеят по целия свят – от Средиземно море до Австралия. Те също са отровни, но техните ухапвания не са толкова страшни.

Как да се спасите: внимателно проверявайте дрехите и обувките си преди да ги използвате. Огледайте стаята, в която пребивавате по време на почивката си – дали над леглото не висят паяжини и за шкафове, кутии, в които паяци биха могли да свият гнездо. Ако не сте избегнали ухапването – сложете на ухапаното място лед и обездвижете крайника. Обадете се на лекар.