Ако искате да изненадате близки и приятели за празниците и да им подарите една по-различна Коледа, то тогава елате с нас на разходка из най-подходящите коледни дестинации и изберете правилното място за вас!

Коледа във Виена

Първата ни спирка от поредицата подходящи коледни дестинации ни отправя към своеобразното сърце на Австрия или нейната прекрасна столица – Виена. Мястото можем спокойно да наречем една от най-добрите ви възможности за отпразнуването на коледните, а дори и новогодишните празници!

коледни-базари-виена

Ако се чудите какво да правите по време на посещението ви в страната, то тогава ще побързаме да ви издадем, че имате изключително много варианти. Ако сте любители на предпразничното пазаруване, то правилното място за вас са виенските площади. Там ще ви очакват уютни коледни базари, обсипани с множество изкушения.

Вижте екскурзията „Вкусът на истинската Коледа –
Будапеща и Виена!

За привържениците на австрийската култура и забележителности, подходящи за посещение са бароковият дворец Белведере, виенската опера – мястото на провеждане на ежегодния Виенски оперен бал и дворецът Хофбург – зимната резиденция на Хабсбургите. Можете да разгледате също Парламентът със статуята на Атина Палада, готическата сграда на кметството на града и интересната къщата на архитекта Хундертвасер.

Коледа в Будапеща

Освен на неповторимата австрийска атмосфера, можете да се насладите също и на удивителната Будапеща. Със своите прекрасни забележителности и празнични украшения, унгарската столица за миг ще ви потопи в една приказна коледна феерия.

Коледни-базари-Европа-Будапеща
Коледен базар в Будапеща / Снимка: http://budapestchristmas.com/budapest-christmas-markets

Мястото е популярно и с посещаваните от редица туристи коледни базари, които ще ви впечатлят с приятните си шоу програми. От 24 ноември до 1 януари гостите на Будапеща имат възможност да се насладят на множество благотворителни концерти и да се порадват на огромната ледена пързалка, заобикаляща високото коледно дърво на града.

Коледа в Букурещ

Следващата ни незабравима коледна дестинация съчетава магията на празничния град и удобството до близостта му до България! Ще ви разходим из неповторимата румънска столица – Букурещ.

коледни-базари-букурещ
Коледа в Букурещ / Снимка: http://www.travelwithpedro.com/best-christmas-markets-in-europe/

Пристъпвайки към централната част на града ще се изненадате от многобройната коледна украса и преплитащите се, премигващи светлини. Можете да сте сигурни, че местните са се погрижили за празничното ви настроение, защото топлата атмосфера на мястото ще ви опияни изцяло! Подгответе се за коледни мелодии, светещи улици и редица сладки изкушения, красящи коледните базари в Букурещ.

Коледа в Скопие

Любителите на съседните на България страни могат да се насочат също и към прекрасната Сърбия. Там, окичена с хиляди гирлянди и светлини ви очаква празничната столица Скопие. Препоръчваме ви да видите градът отвисоко, изкачвайки се с лифт до върха на планината Водно и Милениумския кръст.

коледа-скопие
Коледа в Скопие / Снимка: http://english.republika.mk/skopje-christmas-market-opens/

По време на почивката ви в Македония, можете да се разходите и до манастира „Св. Пантелеймон“. Той е разположен високо над Скопие и се нарежда сред шедьоврите на византийското изкуство със своите прекрасни фрески, дело на незнайни зографи още от далечната 1164 година.

Освен с оживения голям град, страната ще ви посрещне и с уюта на своето съкровище – Ниш. Разгледайте центъра на града и вижте Нишкия Университет, Площада на Освобождението и популярната улица „Казанджийска”. Вижте археологическия музей и Нишката крепост, датираща от 18 век, на мястото на която се е намирало първото римско укрепление под името Найсус. Там ви очакват множество кафенета и магазини, от които да закупите редица коледни подаръци.

Коледа в Загреб

Следващото ни предложение включва приятното коледно настроение на хърватската столица. Ако сте любители на историческите забележителности и уютната коледна атмосфера, то тогава Загреб може да е правилното място за вас!

По време на престоя ви в града ви препоръчваме да отделите време за разглеждането на старата част на столицата. Разходете се по централният площад „Бан Йосип Йелачич“ и усетете топлия дух на средновековните квартали Каптол и Градец.

коледни-базари-загреб
Коледа в Загреб / Снимка: https://www.stylishtraveltips.com/en/zagreb-the-best-christmas-market-europa/

Можете също да посетите местната катедрала, Кървави мост, църквата „Св. Марк“ и Каменната порта с чудотворната икона на Благословената Дева Мария и Христос.

Други идеи за коледно пътешествие

Ако вече сте посещавали дестинациите, към които ви насочихме и искате да организирате едно по-различно коледно пътуване, то тогава можете да направите тази Коледа още по-вълшебна! Предпочетете многовековната история на Италия, посещавайки предколеден Рим или усетете духът на ирландската Коледа, потапяйки се в празничната атмосфера на Дъблин.

И за финал на нашата коледна обиколка ще ви предложим да заложите на нетрадиционното и да си осигурите едно незабравимо коледно изживяване! Посетете родината на Дядо Коледа – Лапландия и усетете вълшебния дух на празника!

Разгледайте пещерата на приказните елфи и се качете на борда на „магическо влакче”! Влезте в училището за елфи и се разходете из селцето на добрия старец. Можете да сте сигурни, че мястото ще ви покаже другото лице на празника и ще ви разкрие магията на истинската коледна атмосфера!