Коледа чука на вратата, а празничното настроение вече умело се е настанило в домовете на мнозина, проправяйки си път към малките улички на градовете. За да ви потопим в тази опияняваща коледна атмосфера, ще ви разходим точно из тези малки улички, които от началото на ноември до края на декември приютяват най-приказните коледни базари на Европа!

Прага

Започваме празничната ни разходка от очарователната столица на Чехия. Коледните пазари са ключов елемент от празничната магия на страната, а тези в Прага се отличават с най-впечатляващия коледен дух. Базарите осветяват града, омайвайки местните жители и туристите в един истински зимен рай на чудесата!

По време на приятните шествия можете да се насладите на удивителната коледна атмосфера, разглеждайки многобройните сергии и наслаждавайки се на коледните песни, апетитната храна и местните напитки.

Коледни-базари-Европа-Прага
Коледен базар в Прага / Снимка: http://seniortimes.ie/market-magic/

Пленителните коледните пазари на Прага са отворени за посетители всеки ден от 2 декември 2017 до 6 януари 2018 година. „Зимата на чудесата“ очаква гостите на града на Стария градски площад и на площада „Венцеслас“.

Будапеща

Коледният дух блести пред най-великата катедрала в Будапеща по време на очарователният коледен базар на унгарската столица. Освен с топла атмосфера, пазарите ще ви посрещнат и с редица безплатни атракции и благотворителни концерти.

За гостите е издигнато огромно коледно дърво, заобиколено с ледена пързалка, достъпна за малки и големи. Те ще могат да се насладят на монументално светлинно 3D шоу, което ще даде нов облик на фасадата на базиликата „Свети Стефан“. Тя се превръща в екран по няколко пъти всяка вечер.

Коледни-базари-Европа-Будапеща
Коледен базар в Будапеща / Снимка: http://budapestchristmas.com/budapest-christmas-markets

Вкусни унгарски и международни ястия, сред които и любимите на местните „флодни“ ще ви очакват от 24 ноември 2017 година до 1 януари 2018 година.

Братислава

Централният площад на столицата на Словакия без съмнение е едно от най-подходящите места, от които можете да се насладите на атмосферата Коледа. Огромен поток от хора всяка година от края на ноември до третата седмица на декември посещават коледния базар на Братислава.

По осветените улички на града и покрай многообразните коледни и новогодишни украси на мястото, гостите ще успеят да се сгреят с горещите напитки и приятните емоции на празненството.

Коледни-базари-Европа-Братислава
Коледен базар в Братислава / Снимка: https://www.gob.sk/event/584/christmas-markets-in-the-old-town-2016

Освен на множеството изкушения, посетителите на мястото могат да се насладят на една спираща дъха гледка, изкачвайки се до кулата на Старато кметство.

Лайпциг

Германия безспорно е една от най-популярните дестинации за любителите на коледните пазари. Организирането на коледния базар в немското съкровище Лайпциг датира още от 1458 година. Неговите шест различни зони съчетават умело очарователната историческа атмосфера на центъра на града с модерните коледни украшения.

С повече от 250 блестящи щандове, вградени хармонично в градския пейзаж, коледният пазар в Лайпциг е не само един от най-старите, но и един от най-големите коледни пазари в цяла Германия.

Коледни-базари-Европа-Лайпциг
Коледен базар в Лайпциг / Снимка: http://languages.leipzig.travel/en/Discover_Leipzig/Shopping/Christmas_Magic_Leipzig_2029.html

Гостите на събитието могат да се насладят на много кулинарни изкушения от 28 ноември до 23 декември 2017 година.

Виена

За разлика от съседна Германия, Австрия може да се похвали с началото на коледните шествия в столицата още от 1298 година. По това време във Виена за първи път се заражда първообраза на днешните празнични базари. Местните наричали събитието „декемврийски пазар“.

От средата на ноември до 25 декември, най-емблематичните виенски площади се преобразяват в очарователни коледни базари. Обикаляйки из малките, уютни магазинчета ще усетите приятния аромат на току-що изпечени коледни сладки и изкусителни захаросани плодове. Докато опитвате съблазнителните коледни сладкиши и слушате празнични мелодии, на коледния базар във Виена можете да разгледате и великолепните ръчно изработени сувенири.

Коледни-базари-Европа-Виена
Коледен базар във Виена / Снимка: http://newsroom.exodus.co.uk/images/colourful-lights-of-the-magical-christmas-market-in-vienna-345329

И ако останете запленени от приятната атмосфера, която ви заобикаля, можете да запечатате вашите спомени, възползвайки се от специалната ни програма за любители фотографи – „Фотопътешествия“! Не изпускайте тази възможност, защото първата ни спирка са именно коледните базари на Виена и Братислава!