За да ви запознаем с една от най-красивите области на Италия и да ви предложим едно по-различно италианско преживяване, ще достигнем чак до сърцето на Калабрия, преминавайки през многовековната й история, скрита зад приветливите й градове и техните многобройни забележителности.

Бари – съкровището на Южна Италия

Първата ни спирка от италианската ни разходка преди да достигнем до бреговете на Калабрия е удивителната перла – Бари. Градът се нарежда на второ място по значимост в южната част на страната и може да се похвали с оживената си атмосфера и уютните си улички.

По време на престоя ви в Бари можете да посетите популярната катедрала „Св. Савин“. Храмът датира още от края на 12 век, а възхитителната й фасада в романски стил и изисканият й интериор с барокови елементи днес очароват мнозина от нейните посетители.

В близост до нея се намира емблематичната за града крепост „Нормано Свево“. Мястото е използвано за организирането на художествени изложби и културни мероприятия, а разходката по крепостната стена разкрива красиви гледки към Бари, Адриатическо море и местното пристанище.

Интересна за посещение е също и базиликата „Свети Николай“. Тя е осветена през 1087 година и съхранява мощите на светеца, закрилник на моряците, децата и затворниците.

бари-италия-калабрия
Бари, Италия / Снимка: http://www.easyconnectingproject.eu/news/may-19-20-2014-%E2%80%93-bari-italy

Градът ще ви очарова главно зареди множеството малки магазинчета за сувенири, скрити в извитите му улички и редицата традиционни ресторанти, сервиращи неустоима паста и фокача.

Историческото наследство на Калабрия

За да се потопим в очарованието на удивителната италианска област, ще опознаем историческото наследство на Калабрия, разхождайки ви из Росано Калабро и Кориляно Калабро.

Росано ще ви посрещне с неповторимия си исторически център, в който ви очакват редица местни забележителности. Посетете катедралата, посветена на Дева Мария, църквата „Панагия“, датираща от 10 век и един от най-добре съхранените примери за византийска архитектура – параклиса „Св. Марко“.

Отделете време от престоя си за разглеждането на историческата фабрика „Амарели“. Мястото е световноизвестно с производството си на сладки изкушения от корените на женско биле.

Корилиано-Калабро-Италия-Калабрия
Кориляно Калабро / Снимка: http://www.strettoweb.com/2014/07/boom-episodi-criminali-corigliano-calabro-caputo-escalation-preoccupante/165978/

Следващата ви спирка непременно трябва да бъде впечатляващия Замък на херцозите в Кориляно. Величественият облик на мястото успява да му заслужи прозвището на един от най-красивите и запазени замъци на Южна Италия.

Сърцето на Калабрия

Достигайки до сърцето на Калабрия ще ви отведем в уютният Сан Джовани ин Фиоре. Мястото, което местните често обичат да наричат „вход към платото Сила“, ще ви плени с удивителната си архитектура и топла атмосфера.

Градът е важен търговски и туристически център в областта е свързан с името на монаха Джоакино да Фиоре. През 12 век той основава манастира „Свети Йоан“, около който години по-късно се развивали някогашните основи на града. Абатството на манастира днес е една от най-големите религиозни сгради в цяла Калабрия.

Сан-джовани-ин-фиоре-италиа-калабрия
Сан Джовани ин Фиоре / Снимка: http://www.hotelroomsearch.net/city/san-giovanni-in-fiore-italy

Ако сте любители на природните красоти, то тогава можете да отскочите и до разположеното в близост селище Лорика. Живописното високопланинско местенце се намира на брега на езерото Арво и е популярно благодарение на своите спиращи дъха пейзажи.

Средновековното очарование на Калабрия

Ако искате да се потопите в средновековното очарование на Калабрия, то правилните места за вас са Кротоне, Капо Колона и Ле Кастела. Разходете се из местата, още запазили в себе си някогашния средновековен облик на областта.

В миналото Кротоне бил един от най-важните градове в Магна Греция, в който Питагор основава своето училище. Обиколете прекрасните забележителности на града, започвайки от националния археологически музей. Там ще откриете редица важни артефакти от района. На катедралния площад в града можете да посетите също величествената базилика „Дева Мария“.

кротоне-италия-калабрия
Кротоне / Снимка: https://www.deliciousitaly.com/calabria-itineraries/crotone-city-of-pythagoras

Ако се отправите към Капо Колона пък можете да се насладите на светилището на Хера Лакиния. То представлява едно от най-важните светилища на Магна Греция и приветства голям брой туристи, които всяка година искат да се докоснат до святото място.

За последна спирка от средновековната ви обиколка можете да изберете Ле Кастела. Със своите неописуемо красиви природни картини, тя е една от най-красивите части на защитената зона Капо Рицуто. Тук, разположена на малък остров, свързан със сушата чрез тънка ивица земя, се крие една от най-впечатляващите италиански крепости, които непременно трябва да посетите!