„Без Сицилия Италия не би имала душа. Сицилия е ключът към всичко“, –

е написал Гьоте 1787 г. по време на пътуването си до Италия, когато най-накрая стигнал до Сицилия. Остров Сицилия е най-големият регион на Италия. Който е бил в Сицилия няма как да не е забелязал неговите преимущества – южното слънчево време, свежите рибни ястия в ресторантите, шарените плажове и завидно количество исторически забележителности. Ето и топ 10 забележителностите на Сицилия, които екипът на Loyal Travel подбра за вас:

Вулканът Етна, Италия

1.   Вулканът Етна

Етна се явява най-големият действащ вулкан в Европа. Той се извисява над остров Сицилия на 3330 метра и изригва почти всеки път, когато пожелае. Макар Етна да е красиво явление на природата, то сицилианците не без основание се притесняват за изригванията, поради което вулканът се намира под 24 часово наблюдение. В истинско приключение може да се превърне екскурзията до кратера на вулкана в Сицилия.

Сиракуза, Сицилия

2.   Сиракуза

Не е възможно да дойдете в Сицилия и да не посетите Сиракуза. Днес Сиракуза е един музей под открито небе, град, състоящ се от културни забележителности от различни векове. Древният град Сиракуза е основан от гръцки колонизатори, които пристигат от Коринт в 8 век пр. Хр. Сърцето на стария град е Ortygia. Ортигия е основана от гърците коринтяни 8-ми век преди Христа, разположен на малък остров и е най-интересната част от града. Тук са запазени много старинни забележителности: останки от храма на Аполон, площадът на Архимед с фонтан, църквата „Санта Лучия”. Великият древноримски политик и философ Цицерон е нарекъл Сиракуза „най-великият гръцки град и най-красивият сред всички“.

Катедралата в Монреале

3.   Монреале

Град на 10 км от Палермо, известен със своята Катедрала. Бил е изграден по поръчка на крал Вилхелм II и като дом-гробница на Вилхелм I в Сицилия. Катедралата, построена през 12-ти век, е сред най-красивите катедрали в Италия и има голяма културно-историческо значение. На старинните мозайки на катедралата са изобразени сцени от Стария и Новия завет.

снимка: Matthew Williams (http://www.matthewwilliams-ellis.com/ )
снимка: Matthew Williams (http://www.matthewwilliams-ellis.com/ )

4.   Катедралата в Ното

В  югоизточна Сицилия по данни на ЮНЕСКО има осем града с уникални паметници на културата: Калтаджироне, Милитело, Катания, Сиракуза, Ното, Палацоло, Рагуза и Шикли. След силно земетресение през 1693 г. град Ното силно пострадал, но по-късно е възстановен. Сега това е грандиозен архитектурен музей: 15 дворци, 19 манастири и 23 църкви. Най-красивото произведение на архитектурата са катедралата на Ното „Сан Николо“ и църквата „Свети Франциск“ в стила на късния барок.

5. Агридженто и Долината на храмовете | Loyal Travel Blog

5.   Агридженто и Долината на храмовете

Храмът Конкордия в Агридженто. Агридженто е град в южна Сицилия, основан от гърците през 5-ти век преди нашата ера и е бил под римски контрол до 210 г. след н.е. Ако отидете малко по на юг от днешния град, ще стигнете до Долината на храмовете. Древните гръцки храмове са обърнати с лице на изток, така че всички статуи в тях да се осветяват при изгрева на слънцето. Можете да посетите храмовете на Херакъл, Конкордия, Херкулес, Деметра и Юпитер. Храмът на Херакъл е построен около 500 години преди нашата ера, това е най-големият и стар храм със сцена в града. На стотина метра от него сред много светлина се издига храмът Конкордия. Той е доста добре запазен, благодарение на факта, че през 6 век в него се е намирала християнска църква.

Таормина, Сицилия, Италия | Loyal Travel Blog

6.   Таормина

Таормина е особено известен заради своите живописни гледки и древен гръцко-римски амфитеатър. Прекрасните гледки на града привличат туристи вече в продължение на няколко века. Таормина е вдъхновяващо място, където да се отпуснете и насладите на dolce vita.

7.   Храмът и Амфитеатър в Сегеста, провинция Трапани

Някога на връх Барбаро се е намирал античния град Сегеста. В 5 век градът е разрушен от вандали и оттогава той не е възстановен. Запазени са храмът на Сегеста и руините на театъра, които напомнят за времето и културата на тези далечни времена.

8.   Пиаца Армерина

Пиаца Армерина е антично градче, разположено в красивата провинция Ена. Историческият център на града краси прекрасната катедрала „Сантисима Асунта“ в стил барок. На няколко километра от Пиаца Армерина е римската вила от средните векове: Вила Дел Казале, уникален обект на римската култура. През 1929 г. археолози са открили тук уникални римски мозайки от 3-ти век, които и сега са в отлично състояние. На тези мозайки са изобразени полуголи римски жени, от които се вижда, че богатите римляни в древността не са живели никак лошо. Вила Дел Казале е включена в списъка на световните паметници на Юнеско.

Сицилия, Италия | Loyal Travel Blog

9.   Спираща дъха гледка към замъка на Венера в Ериче

Средновековният град Ериче и замъкът на Венера приличат на място от мистичен романтичен филм. Този град е разположен на висок хълм с изглед към Трапани и е свързан с него чрез кабинков лифт. Ериче е наречен в чест на древногръцкия герой Ерикс. Градът и днес е останал почти непокътнат от съвременната цивилизация, тук ще можете да видите руините на древни финикийски стени, както и замъкът на сарацините.

Липарските острови | Loyal Travel Blog

10. Липарските острови

Уникалната геология, топография и история на седемте Липарски острова са им спечелили място в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Архипелагът се намира на север от острова Сицилия. От седемте острови най-известни сред тях са вулканичните острови Стромболи и Вулкано.

1 коментар