Признавам си, до преди 3 години не бях и стъпвала в района на Гоце Делчев. Не че нещо съм била против или предубедена, просто ми се струваше някак много далеч.

Признавам също, че преди близо 3 години, когато посетих градчето за първи път имах и „жокер от приятел“ – той ми каза, че там е интересно и много добре уредено. Бях заинтригувана да проверя. Оказа се вярно. Хареса ми района. Оказа се също, че не е чак пък толкова далеч – на има-няма 3 часа път с кола от София.

Именно заради тези си ранни впечатления не се и замислих да отпраша натам през първите дни на февруари. Датата на посещението беше специална – първи февруари – Трифон Зарезан. Имах късмета да присъствам на тържествено честване на празника на виното и лозарите и на ритуално зарязване на лозе в едно изключително приятно място – хотел Ува Нестум в Гоце Делчев.

В следващите редове ще ви разкажа за района и забележителностите, които посетих там по време на този дълъг уикенд, за празника и за хотела, който беше наш дом за три дни.

Забележителности в района на град Гоце Делчев

Град Гоце Делчев е разположен в обширна котловина, носеща същото име. Намира се в подножието на Пирин. В котловината се виждат още няколко планини – Родопите, Славянка, Боздаг. Има красиви гледки надалеч.

Гоце Делчев се намира на около 200 километра южно от София, които се изминават с кола за около 3 часа. От София поемате по АМ Струма, излизате на изхода за Благоевград, а на Симитли се отклонявате за Банско. Сетне продължавате към Добринище и после към Гоце Делчев. След Добринище се пътува сравнително бавно, защото пътят е с много завои. За сметка на това, е много живописен. Голяма част от шосето се движи в дефилето на река Места и точно там на едната страна гледаш Пирина, а на другата – Родопа планина.

Районът на Гоце Делчев е богат на забележителности и предлага възможности за почти всички видове туризъм. В следващите редове ще опиша накратко онези, които разгледах в рамките на този уикенд.

Никополис ад Нестум

Никополис ад Нестум е римски град, основан от император Траян през 106 година. Наречен е така заради победата му над даките – Никополис значи „Град на победата“, а Нестум е старото име на река Места. Останките от античния град могат да се видят край Гърмен. Под някои къщи от селото също има старинни останки.

Никополис ад Нестум
Никополис ад Нестум

Намира се на около 7 километра североизточно от Гоце Делчев и до него се стига с кола за по-малко от 10 минути.

Обектът е разположен на обширна площ. На място могат да се видят масивни крепостни стени, на места – реставрирани, останки от аристократична вила, терми. Билетът за посещение е 2 лв.

Села със старовремска архитектура

Делчево

Намира се в Пирин, на 9 километра югозападно от Гоце Делчев и до него се стига с кола за около 20 минути от града. Пътят е планински – тесен, с много завои и на места с красиви гледки. В селото спирате на мегдана и хвърляте поглед на красивата панорамна гледка към Гоце Делчев. После тръгвате нагоре по калдъръмената уличка, за да разгледате. Няма да ви отнеме много време. Ще видите стари автентични къщи, а и някои по-нови.

Делчево
Делчево

Лещен

Намира се на около 14 километра североизточно от Гоце Делчев и до него се стига с кола за около 20 минути. Може да спрете в централната част на селото пред църквата. Къщите в Лещен са също със старовремска архитектура. Запазени са и старите калдъръми.

Лещен
Лещен

Съвет: посещението до Лещен съвсем естествено се комбинира с посещение на село Ковачевица.

Ковачевица

Намира се на около 22 километра североизточно от Гоце Делчев и до него се стига с кола за около 35 минути. Ако сте стигнали Лещен, от там имате около 8 километра път, които се вземат за около 7-8 минути. Ковачевица е архитектурно-исторически резерват със стари къщи.

Ковачевица
Ковачевица

Долен

Намира се в Западните Родопи на около 28 километра източно от Гоце Делчев. Селото е архитектурен резерват и в него могат да се видят много на брой стари автентични родопски къщи. Някои от тях, за съжаление, са рухнали от товара на времето. Основна забележителност е каменната възрожденска църква. Храмът е с патрон Свети Никола и е от 1837 година.

Село Долен
Село Долен

Съвет: непременно комбинирайте ходенето до село Долен с посещение на Ландшафтен парк Градище, с който ще ви запозная по-долу. Сам по себе си паркът е така любопитен, а пътеката, обхождаща парка, започва от шосето между Гоце Делчев и Долен.

Още един съвет: не бързайте да посетите всички тези старинни села в един и същи ден, разпределете си ги най-много по две на ден. Така ще усетите най-добре атмосферата на всяко от тях. Иначе може да се отегчите, а и да ги пообъркате и след време да се чудите кое какво беше.

Манастири

Хаджидимовски манастир

Намира се в град Хаджидимово, на около 15 километра югоизточно от Гоце Делчев и до него се стига с кола за около 20 минути.

Манастирът е монолитен и красив, разположен на хълм. Когато го посетих беше в ремонт, но това по никакъв начин не накърняваше гордата му осанка.

Хаджидимовски манастир
Хаджидимовски манастир

Манастирът прилича на крепост отвън, а влезеш ли в двора, красивата кула-камбанария веднага приковава вниманието ти. После виждаш приятния манастирски двор с вековното дърво и беседка около него, а до тях – чешмата.

Хаджидимовски манастир - църквата
Хаджидимовски манастир – църквата

Голям интерес буди и старата манастирска църква, макар и все още в ремонт.

Неврокопски манастир Св. Богородица Живоприемний източник

Намира се в западните покрайнини на Гоце Делчев на път към село Делчево. Манастирът е женски. Смята се, че е основан през 8-9 век. В сегашната църква, която сега е в ремонт, могат да се видят останки от колоните на старата манастирска църква.

Параклис Свети Апостол Павел

В частта за манастирите ще спомена и малкия параклис Св. Апостол Павел, който се намира в градината на хотел Терма Вита в Огняново, недалеч от Никополис ад Нестум. Според учени, има косвени сведения, че при едно от пътуванията си апостол Павел е посетил района на Никополис и лично е осветил лековитите минерални извори в днешно Огняново.

Параклис Св. Апостол Павел
Параклис Св. Апостол Павел

Екопътеки и активен пешеходен туризъм

Ландшафтен парк Градище

Ландшафтен парк Градище е праисторическо скално светилище, заемащо висок скален рид, достъпен само от северозапад. От другите страни скалистото възвишение е оградено с пропасти и красив каньон. На място могат да се видят различни скални образувания – добре оформени човешки глави, костенурки, стъпки, провирачки, най-интересно от които е голямата скална човешка глава. Истински впечатляващо място!

Ландшафтен парк Градище
Ландшафтен парк Градище

Мястото е добре разчистено и е обособена екопътека. Целият маршрут се изминава за около два часа. Пътеката започва с обхождане на горната част на рида и след това слиза долу в каньона на реката. По реката има няколко водопада и стар римски мост. Ако решите, може да извървите само частта от пътеката около скалните фигури. Това ще ви отнеме около 30-40 минути.

Ландшафтният парк се намира на около 20 километра източно от Гоце Делчев по пътя за Сатовча, недалеч от село Долно Дряново. След селото има указателни табелки и широка отбивка до шосето. Там се паркира. На отбивката има информационни табла за обекта. Входната такса е символична – 1 лв. За беседа се заплаща допълнително 2 лв. Аз ви съветвам на всяка цена да платите и за беседата. Така ще ви разходят в най-интересната част на парка и ще ви покажат всичко най-интересно.

Делчевски водопад

Водопадът се намира в югозападните покрайнини на град Гоце Делчев. Пътеката към водопада започва малко над манастира – на следващия голям и остър обратен завой. Веднага след завоя има удобна за паркиране отбивка. Ще видите указателна табелка. След нея се върви около 15 минути до водопада.

Делчевски водопад
Делчевски водопад

Водопадът е много красив – с интересен рисунък, в резултат от причудливите скали, по които се излива водата.

В района има Делчевска екопътека, свързваща Гоце Делчев с Делчево. Тя започва след големия обратен завой над Неврокопския манастир. Има информационни табла. За съжаление, време не остана да мина и по нея, затова не мога да дам повече подробности за маршрута.

Освен всички тези забележителности ще отбележа, специално за скиори и сноубордисти, че град Гоце Делчев е на около един час път с кола от ски пистите в Банско и Добринище.

Хотел Ува Нестум

Тук ще ви споделя впечатленията си от хотел Ува Нестум. Хотелът е разположен в самата котловина в източните покрайнини на град Гоце Делчев, близо до река Места. От него се откриват красиви панорамни гледки към околните планини в далечината. Залезите там са невероятно красиви.

Първото ми впечатление от хотела беше едновременно приятно и забавно – дойдох тъкмо за откриването на празника Трифон Зарезан. Заедно с останалите гости и хората от хотела зарязахме, замезихме, опитахме хубаво вино от избата на хотела, тропнахме пиринско хорце.

Да продължа с нещата вътре в хотела. От вън се влиза в обширно и много светло фоайе. Там е рецепцията и лоби бара. Посрещат те с усмивка. Ще кажете – фоайе като фоайе, но не е точно така. Във фоайето на Ува Нестум светлината е естествена – осигурена е от огромна стъклена стена. Освен това, през дългия коридор тече изкуствена река със зеленина покрай нея, а по стените човек може да се възхити на картините на именити български художници, сред които Светлин Русев.

Ува Нестум
Ува Нестум

От всякъде в хотела – вътре и вън – лъха простор. Там няма как да се сблъскаш с тълпи от туристи, защото са предвидени обширни пространства за тераси и общи части, обособени за релакс, отмора и гледки към околния пейзаж.

Хотел Ува Нестум: простор и гледки
Хотел Ува Нестум: простор и гледки

Стаите са модерни, уютни и обширни с голяма тераса с гледка. Въобще, целият хотел е много просторен. Като гости на хотела имате на разположение богат СПА център, външен и вътрешен басейн.

Стаята ми
Стаята ми

Закуската е вкусна и обилна. Предлагат се както континентална закуска, така и местни специалитети – палачинки, кифлички, няколко вида баници. Има фреш от портокал.

В ресторанта на хотела може да опитате вкусни ястия, повечето по местни рецепти. Обслужването е на ниво. Докато хапвате и тук може да разглеждате картини на наши художници.

Ресторантът на хотел Ува Нестум с красивите картини
Ресторантът на хотел Ува Нестум с красивите картини

Много важна част от хотелския комплекс е винарската изба. Районът тук е благодатен за отглеждане на различни сортове грозде и производство на качествени вина – не пропускайте да опитате поне някое от тях.

Хотел Ува Нестум
Хотел Ува Нестум

Празникът Свети Трифон Зарезан

Трифон Зарезан е празник на виното и лозарите. Празнува се на 1 февруари. До сега не бях присъствала лично на зарязване. Поправих грешката в лозята на хотел Ува Нестум.

Да зарежем лозите
Да зарежем лозите

Беше едновременно забавно и интересно. Зарязването на лозите беше съпроводено с мезе и хубаво вино, музика и хора. Случи се хубаво време – слънчево и меко. Много приятно събитие.

На празника Свети Трифон Зарезан
На празника Свети Трифон Зарезан

По време на престоя си там разбрах, че в хотела се организират доста събития.