Добре дошли в удивителната Тирана! Съкровището на Албания, която ще ви очарова със своята топла атмосфера и ще ви накара да се почувствате като у дома си! 

За да ви потопим в очарованието на тази прелестна столица, ще ви подарим една разходка из красотите на Тирана!

Пирамидата

Може да ви изглежда странно да започнете вашата обиколка из града  с изоставена сграда, но Пирамидата е уникална забележителност, привличаща огромен брой туристи! Тя е изключително културно значима сграда, датираща от 1987 година. Завършена е точно преди падането на комунизма в страната.

Пирамидата, Албания / Снимка: https://www.thecrazytourist.com/15-best-things-tirana-albania/

Мястото е замислено като музей, който да разказва за делата на деспотичния диктатор на страната Енвер Ходжа, който управлявал от 1944 до 1885 година. Естествено, тези планове били променени след 1990 година. И докато страната реши какво да прави с мястото, днес то остава неизползвано.

Национален исторически музей

Ако искате да се потопите изцяло в богатото минало на Албания, то тогава правилното място за вас е националния исторически музей в Тирана!

Национален исторически музей, Албания / Снимка: Pudelek [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Музеят е организиран в различни сектори, всеки от които покрива различен период от историята на региона, започвайки от древни времена и достигайки чак до събитията от 21-ви век.

Площад Скендербег

Следващото удивително съкровище, скрито дълбоко в сърцето на Тирана е популярният площад Скендербег! Той е кръстен на Джордж Кастрио, албански национален герой, за когото се смята, че е спрял напредъка на Османската империя в Централна Европа.

Скендербег, Албания / Снимка: https://www.thecrazytourist.com/15-best-things-tirana-albania/

На площада има паметник на Скандербег, който е разположен точно на мястото, където някога е стояла комунистическата статуя на Йосиф Сталин. Архитектурата около площада е неоренесансова и има голяма поляна с цветни лехи, която радва окото на всеки минувач!

Часовниковата кула в Тирана

Несъмнено една от най-сниманите забележителности на албанската столица е нейната удивителна часовникова кула!

Часовниковата кула в Тирана, Албания / Снимка: http://bordo.al/image-sitemap-52.xml

Часовниковата кула датира още от 1822 година, когато е завършена от съдебния поет Haxhi Et’hem Bey.  Стилът на съоръжението е променян няколко пъти през годините. Първият часовник е с виенски дизайн, а в последствие той бива заменен от германски. Той обаче от своя страна бил разрушен по време на Втората световна война, за да може да стигнем до днешния външен вид на кулата.