Венеция… толкова уникална и все пак толкова трудна за разбиране в действителност. Целогодишно историческият център на Венеция е пълен с туристи в пъти повече, отколкото са местните жители. Градът е толкова популярен и създава впечатление, че пътуването до там ще представлява редуване на разходки с гондола и хранене на гълъбите на площад Сан Марко.

В действителност, има вероятност пътуването да се запомни и с неприятни моменти, които туристите често си причиняват по собствена вина. Loyal Travel ще ви подскаже как по време на почивка или екскурзия до романтичния град да избегнете грешките. Ако подходите към пътуването с правилния подход – информирани и ориентирани, ще можете да се насладите на този град в цялата му магическа красота.

Не се отправяйте към Венеция в разгара на лятото

Венеция през лятото е съмнително удоволствие. Над лагуната се разстила мъгла и нашествието от комари е безкрайно. Местните жители са в режим на оцеляване и затварят всичко, с изключение на най-необходимите места за туристически посещения. И въпреки всичко, това не спира туристите и те пътуват на тълпи до лятна Венеция. Юни и юли са туристически връх, лепкавият август леко намаляват. Ако попаднете в тези месеци във Венеция си струва да посетите Венецианското Биенале, което се провежда от юни до ноември.

Решите ли обаче, че искате да видите Венеция истинска, елате тук в края на есента, зимата или дори в началото на пролетта. Ноемврийската мъгла разкрива истинската същност на града. Това е сезонът, когато местните жители възраждат своя град след туристите и традиционно се срещат около седем часа вечерта на чаша просеко. Задължително се присъединете към тях в различните заведения на града, особено интересни са в района на пазара при моста Риалто, където баровете са пълни дори при отрицателни температури на въздуха.

Не избирайте най-скъпия вид транспорт

Гондолата се смятат за визитната картичка на Венеция, но и… най-скъпия сред видовете транспорт в града. Екскурзия до Гранд канал с 6-местна гондола, с продължителност 40 минути, ще ви струва 80-90 евро, независимо от това колко души са в гондолата. Това са официалните цени, но гондолиерите често може да поискат около 100 евро за пътуване половин час.
Разходката от единия бряг на канала до другия може да е много по-евтина (само за едно евро), ако се възползвате от трагета – лодка, управлявана от двама гребци и по-удобна, отколкото гондолата. Можете също така да се движите по канала с ферибот: еднократно пътуване е 6.5 евро, а за седмица общо 50.

Не преяждайте с пица и панини – опитайте чикети

Италия е страна с множество селца, големи и малки градове, всяко със собствен диалект, вино и основно ястие. Пицата, например, е неаполитанско изобретение. Има много места, на които продават пица и панини (италиански сандвичи), но много по-приятно е да хапнете истински, местни венециански ястия. Опитайте чикети  (Cicchetti) – венецианския принос в световните ястия.
Чикети (Cicchetti) е тип ордьовър, чиято консумация е съпроводена задължително от чаша вино. Често се приготвя от малки хапки скариди, раци, пюре от треска, риба тон, месо с гарнитура от запържен лук, стафиди и кедрови ядки. Комбинациите са различни, просто посочете избрания от вас чикети и барманът ще пълни чинията ви, докато не го спрете. Обикновено малко чикети струва от 1,50 до 3 евро.

Не пътувайте до Венеция само, за да пазарувате

Италия в съзнанието на много хора е един голям аутлет, при който стоки от най-известните дизайнери се продават с луди отстъпки. Венеция, за разлика от Милано или Рим, съвсем не е Мека на модата, въпреки че е възможен изгоден шопинг. Ако сте решили все пак да пазарувате тук, отидете в антикварните магазини, художествените галерии, магазинчетата за дантела, копринени и кадифени изделия, а не в модните бутици.

Не избирайте хотел само по цената

Съвременна Венеция е значително повече от уютен средновековен град, към който се стремят туристите. Ако на сайта за хотелски резервации срещнете подозрително евтин вариант за настаняване във Венеция, то със сигурност става въпрос за Местре. Това също е Венеция, но континенталната част от нея и често не тази, която мечтаят да видят туристите. От една страна тук също има какво да се види: стара наблюдателна кула, катедралата Св. Лорънс, построена през XVII век, живописния парк „Свети Джулиано”. От друга страна, ако търсите точно класическата Венеция, бъдете готови всеки ден да губите време и пари, за да пътувате от Местре и обратно.

Не се отказвайте от туристическите карти

В търсенето на нужната ви сграда или обект във Венеция си струва да се разчита на картата, а не на логиката: къщите тук са номерирани не по улици, а по квартали, при което номерата на съседни къщи могат да се различават значително един от друг. За да разберете как да стигнете до определен адрес с даден номер е по-добре да разузнаете кои са забележителностите в близост и да ориентирате по тях.