Фонтаните са не само освежаващи съоръжения за гражданите в горещите дни, но и прекрасна декорация за всеки град. Произходът на думата “фонтан” е от латинския език (fontis) и означава “източник” – изкуствено водно съоръжение, което изтласква водата встрани или нагоре обратно на силата на тежестта й, обикновено под формата на разнообразни мощни потоци или на тънки струйки.

Къде се намират най-красивите градски фонтани? Оказа се, че уникални фонтани има разпръснати по цял свят и интересните сред тях не са никак малко. С екипа на Loyal Travel сме подбрали особено внушителните и впечатляващи водни съоръжения. Насладете им се и вие.

Сингапур – Фонтанът на богатството 

Фонтанът, разположен в бизнес район на Сингапур, символизира охолния живот. Фонтанът на богатството е един от най-внушителните в света, чиито водни струи се издигат на 30 метра височина, а самият фонтан заема площ от над 1600 квадратни метра. Има овална форма и е построен изцяло по правилата на Фън Шуй. В основата му се намира ресторант, който го обикаля о позволява на посетителите на ресторанта да се наслаждават на невероятната гледка.

Франция – Версайските фонтани

Fontana di leto Versailles

Един от най-пищните дворци във Франция – Версай, е известен не само с лукса на интериора, но също така и с прекрасните си фонтани. Те са били създадени през XVII век по заповед на Луи XIV – Кралят Слънце. Разположени са над 30 фонтана рядом с легендарната резиденция на френските крале, изобразяващи различни митологични същества. Изключително внушителен от тях е фонтана на Аполон – изработен е от олово със златно покритие и представя бога, седнал в колесница, коят се тегли от четири огнени коня.

Италия – Фонтанът ди Треви

Fontana-di-Trevi

Легендарният италиански фонтан ди Треви е един от основните символи на Вечния град – Рим. Намира се в самия център на града и името на фонтана идва от местоположението му – tre vie (свързващ три улици). Скулптурата изобразява Нептун, застанал в колесница под формата на морска мида, теглена от тритони. Височината му е около 26 метра и нощем е истински величествен. Казват, че който иска отново да се върне в Рим трябва да глътне вода от фонтана ди Треви или да хвърли монета в него.

САЩ – Фонтана Беладжио в Лас Вегас

LAS VEGAS, NV-12/31/99:Bellagio w/Fountains.

Намиращ се в американската столица на хазарта – Лас Вегас, пеещият фонтан е изключително романтично място, признато сред туристите. Ежедневно привлича зрители със светлинно-музикалното си шоу и е идеалното място за годеж и дори сватба. Този факт е добре известен на всички гости на Лас Вегас, така че около фонтана винаги можете да видите не една влюбена двойка.

Южна Корея – Фонтан на дъгата в Сеул Rainbow-bridge-Seoul-South-Korea

Разположен е като дъга над моста Банго. Най-дългият мост в света с фонтан поразява с вида си всички гости на Сеул, без изключение. На 1140-метровия мост са монтирани над 10 хиляди електрически крушки, осветяващи уникалното съоръжение с всички цветове на дъгата. „Представленията” на фонтана се сменят на всеки час, а водата влиза в дъгите му директно от река Хан.

Русия – Голямата каскада Петерхоф в Санкт-Петербург Петергоф._Фонтан_Самсон._02

Дворцово-парковият ансамбъл Петерхоф е бил озграден през XVIII век и веднага получава прозвището „руския Версай“, благодарение на луксозната система от фонтани. Тук се намират над 150 водни съоръжения, както и известния Голямата каскада, който включва в себе си фонтана Самсон – визитната картичка на Петерхоф. Постановката при този фонтан представя момента, в който Самсон отваря лъвските челюсти със сълзите си, символизирайки по този начин победата на руснаците над Швеция при Великата северна война.

Перу – Парка с фонтаните в Лима


Най-големият в света парк на фонтаните се намира в столицата на Перу – Лима. Комплексът от фонтани се състои от 13 пеещи съоръжения, всяко от което се отличава от другите с очарователно име: Магическият, Фонтан на живота, Фонтан на фантазията, Тунел на изненадите, Лабиринт на мечтите са само някои от тях.

Саудитска Арабия – Фонтанът на крал Фахд в Джеда

jeddah-fountain

Струята на фонтана Фахд се издига на височина от 300 метра. Ако фонтанът се намираше в Париж, водата би достигнала до върха на Айфеловата кула. Не е изненадващо, че фонтанът на крал Фахд се вижда от всяка точка на града.

Китай – Фонтаните в Сиан

xian-fontain

Спокойно попада сред най-красивите в света фонтанни системи и се намира в китайския град Сиан, в близост до Пагодата на дивите гъски. Тълпи от хора се събират на площада срещу Пагодата, за да се насладят на разноцветните пръски на музикалните фонтани.

Обединени Арабски Емирства – Фонтанът Дубай

Най-високата сграда в света Бурж Халифа поразява не само с размерите си, но и с пеещите си фонтани, осветени от няколко хиляди електрически крушки. Струите вода се издигат на височина над 150 метра, а последните години са коригирани на 275 метра. Пръските се издигат нагоре в такт с музиката – предимно класическа, но и съвременна световна.