Държите портфейла си във вътрешния джоб, след шест вечерта не излизате навън, с местните хора не говорите. Подобно поведение с цел сигурност вероятно е уместно в някои съвременни градове. Вие обаче не обичате да рискувате – изберете благонадежден град. Но къде е безопасно не само за местните жители, но и за туристите?

С екипа на туристическа агенция Loyal Travel се опитахме да разберем в кои градове по света е възможно да се пътува без страх.

1. Виена, Австрия

Неслучайно градът е определяна като безопасна и комфортна дестинация за всеки пътешественик. Разположен на брега на река Дунав и с население от около 2,5 милиона души, столицата на Австрия – Виена е считана за един от най-красивите и цивилизовани градове на Стария свят. Културният престиж на града е свързан преди всичко с развитието на музикалното изкуство. Във Виена са творили световно известните гении – Бетовен, Моцарт, Шуберт, Хайдн, Щраус. Прибавете към това и блестящите образци на виенската архитектура, заобиколени от алпийски планински върхове.

Виена кипи от многобройни дейности в областта на театъра, музиката, художествени изложби, публични четения, музеи и опери, които ще се погрижат за всички вкусове. Респектират императорските сгради като Хофбург, двореца Шьонбрун, Двореца Белведере, средновековните тесни улички и бароковите площади, които оформят образа на града. Добре организирани обществени услуги, чиста околна среда и отлични транспортни възможности.

2. Копенхаген, Дания

Посетителите на този град, столица на Дания, не съобщават за никакви случаи на измама или престъпления. Независимо от размера и популярността на Копенхаген, той поддържа впечатляващо ниска степен на престъпна дейност. Дания като цяло редовно се нарежда сред най-малко корумпираните страни в света, с много ниски нива на престъпност.

Копенхаген е град на велосипедистите, тук почти няма задръствания и е с много чист въздух за голяма европейска столица. Това е един от най-богатите градове в света с висок БВП, ниво и качество на живот, но в същото време най-високи цени. Определян за най-зелен град – с много паркове, попада в класацията на най-екологично чистите градове в света.

3. Амстердам, Холандия

Противно на множеството закостенели стереотипи за Амстердам, столицата на Холандия е един от най-сигурните градове в света. Легализацията на леките наркотици и проституцията не само не провокират престъпната ситуация в Амстердам, но в известна степен дори допринасят за повишаване на нивото на безопасност. По улиците на холандската столица постоянно патрулират строги, но приятелски настроени служители на полицията, а уличното осветление е толкова ярко, че не позволява на престъпниците да вършат нарушения.

4. Дубровник, Хърватия

Малцина са чували, че слънчева Хърватия е известна не само с най-чистите плажове, но и с високо ниво на сигурност. Град Дубровник е сред най-сигурните курорти в света – тук можете да се отпуснете без да се притеснявате от злоупотребяващи. Идеално място за вечерни разходки. Единствената заплаха, към която можете да бъдете внимателни тук е възможността да се подхлъзнете, разглеждайки старите, стръмни улички на Стария град.

5. Мюнхен, Германия

Населението на Мюнхен е около 1,5 милиона души, той е третият по големина град в Германия след Берлин и Хамбург. Въпреки това, Мюнхен е по-известен като неформална столица на известната по цял свят баварската бира, изпивана в големи количества от туристите по време на Октоберфест. Освен специалисти и учени, малко хора знаят, че градът е признат за крупен промишлен и изследователски център. Независимо от посещаването му от голям брой туристи всяка година, той продължава да се счита за най-добрите градове за туризъм и живеене в света.

6. Стокхолм, Швеция

В самата Швеция се смята, че Стокхолм е изключително опасен град. Но ако се сравни Стокхолм с други световни столици ще се окаже, че престъпността тук е една от най-ниските. Жителите на Стокхолм са много приятелски настроени и за скандинавци са доста общителни. Спазвайте елементарни правила на безопасно поведение в чужбина и столицата на Швеция ще остане във вашите спомени като най-комфортния и безопасен град.

7. Дъблин, Ирландия

Безопасно пътуване, изобщо не означава, че трябва да се откажете от развлечения. Искате да се забавлявате, но безопасно? Добре дошли в столицата на Ирландия – Дъблин. Множеството барове и нощни клубове в Дъблин ще ви въведат в оживена вихрушка без особен риск за живота. За разлика от Лондон или Единбург, Дъблин е считан за най-безопасният голям град в региона.

 

8. Токио, Япония

И една екзотична дестинация – Токио. Дори при повишаване нивото на престъпността в Токио, което се наблюдава през последните 10 години, столицата на Япония е била, е и ще бъде вероятно още дълго време най-безопасният град в света. Дори нощно време престъпления тук се случват изключително рядко. Въпреки това, изцяло и напълно да се разчита на статистиката не бива – бъдете внимателни, дори и в най-благонадеждните градове.