С настъпването на новогодишните празници, всички се питат: „Къде да посрещнат Новата година?„. Този въпрос трябва да си зададем предварително, тъй като колкото по-близо са празниците, толкова по-малко остават вариантите.

Много от вас сигурно вече са решили къде ще посрещнат Новата година – вкъщи, с приятели или пък в ресторант. Но за тези, които искат нови преживявания и нещо различно, екипът на туристическа агенция Loyal Travel е подготвил възможността за посрещане на Нова година в Скопие, Македония.

Скопие – столицата на Македония е сравнително малък град, с население от около 700 000 души. Тук почти няма високи сгради и предимно доминират ниски сгради до 5-7 етажа. Скопие се намира в едноименната долина и от всички страни е заобиколен от планини.

Пристигайки за Нова година в Македония непременно си заслужава да посетите музеите в Скопие. Най-известните от тях са Националният музей, Музеят на град Скопие, Македонски музей по естествена история, Музеят на модерното изкуство. Забележителности като паметника на Александър Велики и мястото, където е родена майка Тереза, си струват разходката.

Нова година в СкопиеЗа Нова година в Скопие спокойно може да комбинирате активна почивка и интелектуални развлечения. В столицата на Македония ще откриете и концертни зали, барове, дискотеки и страшно много забележителности, на които можете да се насладите за 2-3 дни.

Покрай града като змия се извива река Вардар, сега тя е непълноводна, но в миналото е била плавателна. През есента на 1962 г. Вардар излиза от коритото си и буквално „наводнява“ Скопие. Ужасна катастрофа, която предшества още по-голяма беда – през лятото на следващата година, на 26 юли 1963 г. силно земетресение поглъща 80% от сградите в Скопие.

Макар река Вардар да не е толкова голяма, то мостовете в Скопие са завидно количество за малкия град – повече от 35. Вардар разделя града на две части като на левия бряг преобладава мюсюлманското население – турци и албанци, а на десния – македонците. На левия бряг се намира стария град, а на десния – новите сгради.

В централната част на града през последните няколко години са построени огромен брой скулптури и като цяло всички те са посветени на велики исторически персонажи, най-известната от които е, разбира се, на Александър Велики.

Също паметникът на Филип II, бащата на Александър Македонски. Смята се, че именно той е измислил известната македонска фаланга (определен боен ред), с помощта на която синът му Александър Македонски завладява половината свят. На Филип II е и крилатата фраза: „Няма крепост, която едно натоварено със злато магаре да не може да превземе“.

В Скопие ще видите паметника на Кирил и Методий – създателите на нашата азбука. А стар каменен мост, който е главен за Скопие, свързва старата и новата част на града. На десния бряг се намира площад Македония и оттук и започва началото на главната пешеходна улица на Скопие – улица „Македония”.

Скопие спокойно може да се нарече град на уличните скулптури, тук има голям брой различни творби, при това не само на исторически личности, но и на обикновени хора. На площад Македония е разположен главният паметник – на великият Александър Македонски. Официалното название на този паметник е „Воин на кон“ и поставен 2011 г.

Всички сигурно са чували за майка Тереза – известната жена, помагаща на болни в Индия. По рождение тя е албанка, която е родена тук, в Скопие и е погребана в индийска Калкута. Къщата, където тя е родена, е разположена точно на площад Македония, но е напълно разрушена от земетресение и сега на нейно място има само мемориална плоча.

Триумфална арка, Скопие

Скопие също като Париж има своята триумфална арка, на която са отбелязани важни исторически събития. Можете да се изкачите с асансьор и да погледате града от 21-метрова височина.

Скулптурата на чистача на обувки е интересна и предразполага да си направите „селфи” с нея, макар тази професия да е вече в „небитието“. За любителите на планинския въздух разходката с лифт ще е истинска глътка свежест.

Ако искате да прекарате една вълнуваща, наситена с много емоции балканска Нова Година, екипът на Loyal Travel е подбрал за вас интересна програма и първокласен етно ресторант, за да посрещнете най-запомнящата се Нова година!

Нова година в Скопие

1 коментар

  1. Посрещнахме новата 2015 година с туристическа агенция „Лоял травел“. Препоръчвам тази агенция и тази дестинация на всички. Изключително професионално беше отношението на всички, като се започне от Доника Жекова от отдел Продажби и се стигне до екскурзовода Николай. Въпреки ниските температури, пътуването беше комфортно с много топъл автобус. Хотелът беше изключително чист и гостоприемен в центъра на града. Новогодишната вечеря в „Македонска къща“ беше една приятна изненада за нас – без цигарен дим и с разнообразна музика, вкусна кухня и неограничени всякакви напитки. Местният екскурзовод, с когото направихме пешеходната обиколка на централната част на Скопие, направи тази разходка незабравима с изпълнения си с хумор разказ. Почерпката в стария град с чаша салеп – една екзотична и непозната за нас напитка и новогодишната изненада с пожелание за медена Нова 2015 година бяха малки, но приятни жестове на внимание от страна на туристическа агенция „Лоял травел“. Желаем ви успех! Бъдете здрави!