За любителите на екстремните усещания и нетрадиционните туристически преживявания, екипът на Loyal Travel е подбрал най-атрактивните места за наблюдение по света – невероятни платформи, превърнали се в тотален туристически атракцион. Подобни места, разположени на голяма височина или при необичайни условия, събуждат авантюризма, покачват адреналина и определено не оставят равнодушен и най-опитния пътешественик.

1. Дахщайн, Австрия – Sky Walk

1.	Дахщайн, Австрия – Sky Walk

На глетчера Дахщайн в Австрия е построен един от най-високите висящи мостове в света. От него можете да се насладите на живописните върхове на Алпите. Поети романтично наричат тази платформа „балкон в Алпите“. Площадката дава усещането като че ли висите в строителна люлка на 2700 м над морското равнище. Ветровете тук се забавляват лудо, но площадката е здраво монтирана в отвесната скала Хунеркогел и открива красива панорама към заснежените алпийски върхове. А особено зорките любители на географията различат от тази височина Словения на юг и Чехия на север.

2. Дахщайн, Австрия – 5 Fingers

2.	Дахщайн, Австрия - 5 Fingers

Креативната конструкция под формата на длан напълно отговаря на своето предназначение. Целите Алпи се виждат като на длан. Пътят до нея е отделно забавление: трябва да се сменят няколко въжени линии. Но си заслужава! Панорамата е удивителна – огромно открито пространство, от което ти се завива свят (и в прекия, и в преносния смисъл на думата). Всеки един от петте „пръста“ има своя особена характеристика, един е с под от стъкло, друг има телескоп, при трети е инсталирана специална художествена рамка за фотографиране и т.н. Самата конструкция е метална, с малки размери и мило виси над пропаст на надморска височина от 400 метра.

3. Мерано, Италия – Il binocolo

3.	Мерано, Италия - Il binocolo

Дизайнерската прищявка на архитект Матео Туна се намира в една от най-красивите ботанически градини на Италия, наречена Trauttmansdorff. Името на наблюдателната площадка се превежда като „бинокъл“, което напълно отговаря на формата на проекта. Самият обект изглежда отстрани нестабилен, като елемент от детски конструктор, закачен с помощта на въже. Но гледките определено са разкошни – хълмове, лозя, известните градини с невероятни растения и пейзажи, къщи с керемидени покрив и самият замък Trauttmansdorff.

4. Стокхолм, Швеция – Ericsson Globe

4.	Стокхолм, Швеция - Ericsson Globe

VLUU L200  / Samsung L200През 2010 г. към известният шведски стадион с кръгла форма са построени мобилните наблюдателни площадки Sky View, също с кръгла форма, но вече с по-малък диаметър. Като цяло дизайнът напомня разрез на Слънчевата система, при който около слънцето (стадионът Ericsson Globe) се въртят 2 стъклени планети с вместимост по 16 души всяка. Максималната височина на която те се издигат е 130 метра – оптималната точка, от която да се улови целия изглед на града. На сесия едно такова „космическо пътуване” трае 20 минути или 2 обиколки.

5. Норвегия – Aurland Lookout

5.	Норвегия - Aurland Lookout

Живописната платформа е на височина 600 м над Орланд с изглед към един от най-красивите фиорди на Норвегия. Архитектите й са замислили удивителната дървена конструкция като подобие на гигантски плот на маса от Икеа, като без да искат печелят първа награда в конкурс за най-добри туристически дестинации в Норвегия. Площадката представлява трамплин, който се закръгля в края и има отстрани парапети. Краят на този „трамплин“ е затворен от здраво стъкло. Стъклото е толкова чисто и прозрачно, че изобщо не се вижда и този факт приятно гъделичка нервите, като ви кара да отидете до самия край.

6. САЩ – Grand Canyon Skywalk

Grand Canyon Skywalk

Тази подковообразна наблюдателна площадка виси във въздуха на височина около 1200 метра, с дължина от пропастта на Големия Каньон на 20 метра и не е за хора със слаби сърца. Стените и пода й са направени от здраво стъкло с дебелина 10 см. На посетителите дори дават специални чорапи, за да не надраскват покритието. Ако намерите достатъчно смелост да отворите очите си, ще можете да се насладите на извънземни гледки точно под краката си. Създателите на това чудо са го обявили за пробив в инженерното изкуство и уверяват, че конструкцията може да издържи тежест до 70 тона (около 14 африкански слонове).

7. Бразилия – Наблюдателна площадка на водопада Игуасу

7.	Бразилия - Наблюдателна площадка на водопада Игуасу

Водопадите сами по себе си са спектакъл, а мощните потоци вода, които са се разположили в 2 държави (Бразилия и Аржентина) и са заобиколени от ярка тропическа зеленина, веднага водят до свещен фотографски екстаз. За да се оцени напълно цялата сила на природата със сигурност си заслужава разходка по уникалната наблюдателна площадка, поставена на специални опори в средата на бушуващата стихия. Пръските вода по лицето, шумът в ушите и съзерцаването на потоците, падащи от 80 метра, отлично пречистват мозъка и душата. А в слънчев ден можете да видите гигантска дъга.

8. Австралия – Illawarra Fly Tree Top Walk

8.	Австралия - Illawarra Fly Tree Top Walk

В близост до Робъртсън, сред тропически гори, се намира невероятната атракция – Illawarra Fly Tree Top Walk. Това е метална конструкция на височина 25 метра над земята и представлява горска пътека с дължина от 500 м, която е изградена по върховете на вековни дървета. Усещането е зашеметяващо: първичната красота на природата, морски гледки от крайбрежието на град Kiama до Shellharbour и … пълно уединение.

9. Сингапур – Sands SkyPark

9.	Сингапур - Sands SkyPark

Сингапур отдавна радва света с невероятни хотели с басейни по покривите на сградите и прекрасни гледки. През 2010 г. на покрива на хотела „Marina Bay Sands” е открита една от най-големите платформи за наблюдение в Азия. Площта й е 12 400 метра. На територията на тази „скромна“ площ са разположени кафенета, парк и на 150-метров басейн. Посещението на площадката е не само за гостите на хотела, но и за „простосмъртните”. А през нощта се разкриват разтрисащи гледки.

10. Малайзия – Langkawi Sky Bridge

10.	Малайзия - Langkawi Sky Bridge

Мостът е и наблюдателна площадка в духа на най-добрите приключенски филми за Индиана Джоунс. Класически мост през пропаст на височина от около 700 м над морското равнище, който красиво се разделя на две половини в кадъра и всички престъпници падат в пропастта, а главният герой трудно изпълзява нагоре.
Дължината му е 125 метра, широчината 1,8 метра и е с две триъгълни платформи, за да поснимате, съберете сили или да се помолите. От върха могат да се видят не само Малайзийските острови, върховете на зелените хълмове, потопени в мъгла, но и Тайланд.
Конструкцията наподобява висящи мостове, поклащащи се под краката и зловещо поскърцващи, но тъй като е направена от метал следва да сте убедени в нейната надеждност. Допълнително развлечение е кабинковият лифт до моста.