На Балканите знаем как да се забавляваме – енергично, весело и шумно! Ако сте любител на балканските традиции, екипът на туристическа агенция Loyal Travel ви препоръчва една запомняща се Нова година в Охрид.

Разположен на живописния бряг на Охридското езеро, градът и атмосферата му ще оставят несъмнено незабравими впечатления във вас. Охрид е град, в който не може да бъде скучно, местните забележителности помнят велики времена и всяка епоха е оставила в града своя отпечатък.

Охридското езеро

Охридското езеро

Основната забележителност на града – разбира се, красивото Охридско езеро. То се явява едно от най-дълбоките езера на Балканския полуостров, дълбочината на места достига 300 метра. Охридското езеро много прилича на море. Риболовът и екскурзиите по протежение на живописния бряг не са оставили никого безразличен.

Славянският Йерусалим

Но туристите, които са решили да посетят Охрид, не идват тук само, за да се разходят покрай прочутото езеро. Те са привлечени от архитектурните забележителности, църкви, катедрали, манастири, музеи, които могат да се разглеждат по всяко време на годината. Неслучайно Охрид се нарича още „славянски Йерусалим“. Основно историческите забележителности са съсредоточени в стария град.

Античният театър

В Охрид е добре запазен античният театър, който събира пет хиляди посетители. Под открито небе зрителите са наблюдавали битките на гладиаторите. Влиятелните граждани са имали лични места по трибуните, за което свидетелстват достигналите до нас издълбани върху камъните надписи.

Самуиловата крепост

Охрид - Самуиловата крепост

Още едно интересно съоръжение на Охрид е крепостта, построена по време на царуването на българския цар Самуил. Крепостни стени и кули са охранявали града от вражески нападения. За съжаление, крепостта е била разрушена. Но към днешна дата е възстановена, старателно са пресъздадени историческите факти.

Манастира „Свети Пантелеймон”

Покровител на града е Свети Климент. Той проповядва сред жителите християнството и ги обучава на славянско писмо. Под негово ръководство е изградена църквата и манастира „Свети Пантелеймон”. Мощите на Св. Климент все още се съхраняват тук. Дълго време в манастира са се обучавали богослови от Славянския университет.

Църквата „Света София”

В Охрид има много църкви и храмове. Църквата „Света София” доста дълго време е била главна за цялата архиепископия. Годината на нейното построяване за съжаление остава неизвестна за историците. По време на турското робство църквата е била преоборудвана в джамия, стенописите й са били заличени, а от иконостаса построена стълба. Първоначалният си вид църквата е върнала едва през XX век след сериозна реставрация. Стенописите са почти спасени.

Църквата „Пресвета Богородица“

Църквата „Пресвета Богородица“ е построена през XIII век, изрисувана от известните гръцки зографи Евтихий и Михаил. Техните творения се считат за върха на изкуството на Византия. В близост до църквата се намира храмът, построен през XV век в чест на Св. Константин и Св. Елена. В него можете да се насладите на стенописите. Точно тук се намира и църквата „Св. Димитър“, построена през XIV век.

Охрид през ноща

Охрид е туристически център наситен с история и събития. При решение за посрещане на Новата година тук ще имате възможност да се насладите на множество забележителности и няма да се чудите „къде да отидете”. Изборът е голям – както историческите забележителности, така и множество кафенета, барове, нощни клубове. На голяма популярност се радват рибните ресторанти, където можете да опитате пъстърва, приготвена по стари рецепти. А любезните продавачи в местните магазини няма да ви позволяват да си тръгнете към вкъщи без подаръци и сувенири.

Новогодишни празници в Охрид, Македония са възможност забавно да прекарате времето си под аранжимента на балкански ритми покрай брега на Охридското езеро. Често местните жители излизат да посрещат Новата година на площада, където се вият весели хора и се пеят шумни песни. Екипът на Loyal Travel предоставя вариант да прекарате празника едновременно на ново място, но в същото време познато, близко по традиции и начин на живот.

Нова година в Охрид