Всички правим стотици снимки от пътуванията си и ги споделяме в интернет, дори и ние от екипа на туристическа агенция Loyal Travel. Ако се съберат и обработят данни за местата, където тези кадри са били заснети, ще се получи рейтинг на най-фотографираните места по света. Точно така са направили от Гугъл. В класирането има и много изненади. Например, в първата десетка по някакво чудо попада малкото княжество Монако, а Айфеловата кула, противно на очакванията, не е най-сниманата в Париж. Нашият екип подбра за вас тази любопитна класация.

Тринита-дей-Монти

10. Рим, Италия

Очаква се, пристигайки в Рим, туристите първо да се запътят към Колизеума. Но на практика туристите се оказват неповлияни от стереотипите и на повечето снимки от столицата на Италия е църквата Тринита-дей-Монти от XVI век, извисяваща се на върха на монументалното стълбище на площад „Испания”. След нея се нарежда красивият Фонтан ди Треви, където ежедневно се хвърлят толкова монети за спомен, че спокойно може да се нарече римската „касичка”. На трето място е площадът Пиаца дел Пополо (Площадът на народа).

http://www.putidorogi-nn.ru/images/stories/Dom_mila/3.jpg

9. Барселона, Испания

Рейтингът на Sightsmap убедително доказва, че своя чар Барселона дължи на един и същи човек: четири от петте най-фотографирани места в столицата на Каталуния са създадени от Антони Гауди. В челната тройка влизат Паркът Гюел, къщата „Батло“ и Каса Мила, над които е работил великият архитект. Петото място също е завоювано от Гауди – великолепният храм на Светото Семейство или Саграда Фамилия. И едва на четвърто място успява да се вмъкне пищната готическа катедрала Санта Мария дел Мар, строена през XIV век и която няма никакво отношение към Гауди.

Девичата (Леандрова) кула

8. Истанбул, Турция

В зората на фотографската епоха, през 1848 година, Девичата (Леандрова) кула се появява в платното на художника И. Айвазовски. Днес, ако се вярва на данните от Google Maps, именно тя, а не Синята джамия, се е превърнала в символ на турската столица. Истанбулската синагога Neve Shalom е класирана на второ място. Построена през 1951 година и печално известна с атентатите тя изпреварва буквално разположената на две крачки от нея кула Галата (Кулата на Христос). На трето място е изящната джамия Ортакьой на брега на Босфора. Храмът „Света София” и Синята джамия са останалите сред лидерите за снимки.

Мостът на Академията

7. Венеция, Италия

Тъй като романтичните канали на Венеция няма как да се прикрепят към някаква определена геолокация, то на първо място сред венецианските забележителности за фотографиране е Мостът на Академията. Което, разбира се, е изненадващо, тъй като той очевидно води пред Моста на въздишките или моста Риалто, но може би в този случай роля играе изгледа към канала и базиликата Санта Мария дела Салуте. На второ място се намира камбанарията на катедралата Сан Марко, а на трето – най-старата венецианска църква „Сан Джакомо ди Риалто”.

кабаре Мулен Руж

6. Париж, Франция

Столицата на Франция също разчупва стереотипите: Айфеловата кула е едва пета по заснемане на парижки забележителности. Палмата на първенството взема легендарното кабаре Мулен Руж, построено през XIX век едновременно с известната кула. Второто място е за базиликата „Сакре Кьор„, белоснежният католически храм на върха на Монмартър, откъдето се открива прекрасна панорама на Париж. На трето място се намира Триумфалната арка, особено впечатляваща през нощта, когато се включва осветлението.

площад Микеланджело

5. Флоренция, Италия

Прекрасната Флоренция – още един италиански град в класацията на най-фотографираните места по света. Най-много туристи тук са се впечатлили от площад Микеланджело, разстилащ се на върха на хълм с прекрасна гледка към Флоренция. На второ място е най-старият мост на Флоренция – Понте Векио, построен още през XIV век и „преметнат” през най-тясната част на река Арно. Трети е мостът Понте Але Грацие, напълно обновен през 50-те години на миналия век.

хотел Hotel de Paris в Монте Карло

4. Княжество Монако

Кралство Монако е класирано на седмо място сред най-фотографираните места на света. Най-често на снимките от Монако се появява сградата на петзвездния хотел Hotel de Paris в Монте Карло. На второ място, напълно очаквано, е Кралският дворец, в който са отворени за посещения официалните апартаменти и музея на Наполеон. Челната тройка завършва белокаменната катедрала „Св. Николай“, където се намира гробницата на принцовете на Монако.

базилика Свети Стефан

3. Будапеща, Унгария

Прекрасният Унгарски парламент и най-голямата сграда в страната е третата по популярност сред фотографите забележителност на Будапеща. На първо място се нарежда католическата базилика Свети Стефан, построена през XIX век. След нея следват църквата Св. Матияш, която влиза в комплекса на замъка Буда и се намира на хълма между Рибарския бастион и площад „Света Троица“, които също често се появяват на снимките.

Caminito

2. Буенос Айрес, Аржентина

Сред всички забележителности на Буенос Айрес най-често на снимките може да се види Caminito – улицата с цветните къщи, превърната в оригинална галерия под открито небе и любимо място на улични артисти, музиканти и танцьори. Площад Република с 67-метровия обелиск в чест на 400-та годишнина на града е на второ място. На трето място се нарежда площад Май, с който започва и застрояването на Буенос Айрес и където се случват важните събития в живота на страната, като например обявяването 1816 година на независимостта на Аржентина.

Музеят на Соломон Гугенхайм

1. Ню Йорк, САЩ

Най-сниманият град в света се оказва Ню Йорк, а най-любими на фотографите са забележителностите му като Музеят на Соломон Гугенхайм – най-големият музей на модерното изкуство. На второ място е Tweed Courthouse, историческата сграда на стария съд. А челната тройка завършва с известния 102-етажен небостъргач Емпайър Стейт Билдинг.

1 коментар