Курортът

Туристическа агенция Loyal Travel има удоволствието да ви запознае с особено приятният за зимни преживявания курорт Копаоник, Сърбия. Копаоник (Сребърна планина) e най-големият планински масив в Сърбия, национален резерват, един от най-популярните зимни курорти на страната. Тук се провеждат международни състезания по ски алпийски дисциплини. Курортът предоставя условия за скиори с различна степен на подготовка – от начинаещи до професионалисти.

Ски-курортът Копаоник (Kopaonik) се намира на 290 км южно от Белград, на височина 1700 м над морското равнище. Благодарение на уникалния си субалпийски микроклимат (260 слънчеви дни в годината), прекрасните ски-писти, както и развитата съвременна туристическа инфраструктура, Копаоник е получил голямо признание в света като предпочитано място за отдих по всяко време на годината. Ски-ваканции в зимния курорт Копаоник са възможни в периода от ноември до началото на май (устойчивостта на снежната покривка е средно 159 дни в годината).

Копаоник

Климат

Въздухът в курорта е много полезен за здравето. Средната температура през студения сезон е -8 градуса по Целзий. Снежната покривка е вече оформена през ноември и се държи стабилна до началото на април. Дебелината й е 1,2 м. Средната дневна температура през декември е -1 градус, през януари е -5, а през февруари -3 градуса. През лятото планината се разкрива с цъфтящи поляни, широколистни и иглолистни гори, лечебни източници, което създава отлични условия за почивка.

Писти

През 1981 г. Копаоник е обявен за природен резерват, който обхваща площ от над 11 800 дка. До отличните ски писти туристите могат да стигнат, възползвайки се от 21 лифта, в това число 4 лифта за деца. Тяхната обща дължина е 18 000 м. Максималната височина на повдигане е 521 м.

В зимния курорт Копаоник на надморска височина от 1650 – 2017 м действат 24 оборудвани писти за спускане от всички нива на трудност (включително 4 специални писти за деца). Общата дължина на всички писти е около 70 км. За любителите на вечерното каране на ски е отворена осветената писта за спускане „Мало езеро“.

Винаги можете да наемете под наем ски оборудване, има училище за начинаещи скиори и денонощна спасителна служба. За най-малките скиори от две до десет години е организирана детска градина. През целия ден безплатен автобус се движи между всички хотели и ски-лифтове.

Освен това по склоновете на планината Копаоник можете да откриете специализирани ски писти за практикуване на сноуборд, бързо спускане и слалом. Дължината на най-дългата писта е 3,5 километра. Копаоник предлага изключителни условия не само за ски ваканции, но също така разполага и със сноуборд-парк, където се организират многобройни състезания на национално и международно ниво, както и ледена пързалка в рамките на комплекса. А можете и просто да покарате шейна.

Копаоник[1]

Хотели

Такъв голям курорт позволява да откриете вариант за душата и по джоба на почти всеки. В Копаоник може да се намери усамотен хотел, в който да си прекарате добре и романтично или просто да се отпуснете от напрежението на работата. Но тук има и много хотели, в които кипи шумен и весел нощен живот. Подобно на много други ски курорти, Копаоник предлага възможност да си починете от пистите в голямо разнообразие от кафенета и ресторанти.
Хотелите на Копаоник са модерни, адаптирани за най-комфортна почивка. Напълно отговарят на славата му на известен ски-курорт в Европа. Басейни и спортни зали, ресторанти с национална и европейска кухня, дискотеки и нощни клубове позволяват на всеки да намери по нещо за себе си. За децата работят атракции и детски дискотеки. Опитни треньори ще научат вашето дете да кара ски, както и аниматори няма да ги оставят без надзор и да скучаят.

Забележителности

Малко хора са способни да се отправят на ски-почивка и през цялото време само това да правят. Копаоник предлага на туристите широка екскурзионна програма. В непосредствена близост до курорта се намира един от най-известните национални паркове в Европа. Тук можете да видите растения и животни, които отдавна са изчезнали в по-цивилизованите райони на континента.
Копаоник е и древен славянски център. И не по-малко древен център на християнската култура. Посещавайки го е желателно да си оставите поне ден за разглеждане на древните храмове и манастири, разположени в този район. В това число и на включения в списъка на ЮНЕСКО за културно наследство манастир в Студеница с основател Св. Стефан Първовенчани – древният манастир Жича.

СКИ почивки в Копаоник, Сърбия