Ще ви разходим из пленителният сръбски град Крагуевац и ще направим една своеобразна разходка из скритите съкровища на западната ни съседка!

Крагуевац и скритите съкровища на Сърбия

Когато Централна Сърбия се отделя от Османската империя през 1818 година, Крагуевац бива избран за столица на преродената нация. Оттогава градът в региона Шумадия е свързан с един човек, принц Милош Обренович. Държавният глава живеел в Крагуевац и по време на управлението си поръчва построяването на изящни сгради в централноевропейски стил.

Точно тези впечатляващи сгради успяват да допринесат за удивителната атмосфера на приятния сръбски град. За да ви докажем колко много интересни обекти могат да бъдат посетени в района на Крагуевац, ще ви разведем из най-ярките съкровища на Сърбия, които непременно трябва да посетите следващия път когато прекрачите прага на страната.

Посрещнете „Нова година в Крагуевац

Мемориален парк „Шумарице“

Първата забележителност, до която ще ви отведем е от съществено значение за местните жители. Мястото е мемориален парк „Шумарице“, а историята му е пропита с кръвта на над 3000 мъже и юноши на възраст между 16 и 60 години, които на 21 октомври 1941 година биват зверски убити край Крагуевац.

национален-парк-шимарице-крагуевац
Национален парк „Шумарице“ / Снимка: http://subvencije.rs/ostali-podsticaji/kragujevac-bespovratna-sredstva-za-udruzenja/

Мястото на клането е оставено като паметник, а през 60-те години художникът Миодраг Живкович създава серия от скулптури за парка, които днес привличат редица туристи към паметното място.

Музей Шумарице

Подобно на предходния ни туристически обект, и следващата ни забележителност припомня за мрачните събития от октомври 1941. Потискаща сграда на музея Шумарице е изградена от големи квадратни стълбове от червена тухла, за да бъде олицетворена кръвта на жертвите. Стените на зданието нарочно са без прозорци, за да създадат чувството, че се намирате в капан, а единствената светлина идва през тавана.

музей-крагуевац
Музей Шумарице, Крагуевац / Снимка: https://www.thecrazytourist.com/15-best-things-kragujevac-serbia/

Можете да разгледате изложбите, разположени вътре, които са изградени от съвременни картини и скулптури, вдъхновени от клането. Налични са също така и черно-бели снимки, изрезки от вестници и документи като лични карти, спомнящи за всеки изгубен живот.

Гимназия „Крагуевац“

Следващата спирка, която непременно трябва да предприемете по време на престоя ви в сръбското съкровище е изяшната гимназия „Крагуевац“.

гимназия-крагуевац
Гимназия „Крагуевац“ / снимка: https://www.thecrazytourist.com/15-best-things-kragujevac-serbia/

Сградата датира още от 1887 година, а самото училище било създадено известно време преди това – през 1833 година. Ако предприемете обиколка с екскурзовод на сградата, можете да разгледате една от класните стаи, която е запазена в автентичния й вид и е отворена за посещение.

Националният музей

Любителите на архитектурните шедьоври и историческото наследство на страната, могат да се насочат към следващата интересна забележителност в областта – Националният музей в Крагуевац.

Музеят е основан през 1949 година, но неговата история започва още от 1823 година, когато принц Милош Обренович започва да събира картини. През годините, благодарение на редица дарения от месните жители тази изящна колекция набъбнала до повече от 1000 впечатляващи експоната.

музей-крагуевац
Национален музей „Крагуевац“ / Снимка: http://museu.ms/museum/details/233/national-museum-of-kragujevac

Изкуството е само малка част от мисията на музея, която включва и около 10 000 археологически артефакта, етнографски колекции, както и парчета, свързани с миналото на Крагуевац и Шумадийския регион.