Прекрасната Белгия

Добре дошли в столицата на Кралство Белгия! Да, да. Точно Кралство! Туристическа агенция Loyal Travel ви представя едно от най-красивите и атрактивни места за туристите, източник на вдъхновение за поети и художници. Белгия е толкова красива и интересна – и природата, и градовете ѝ, че за да се обходи цялата за кратък период, опознавайки нейните тайни и най-красиви кътчета, се опасяваме, е невъзможно.

Всяка година хиляди туристи атакуват летищата и гарите, за да хвърлят поне един поглед на прекрасните поляни, реки и езера, да видят красотата на градовете, всеки камък в които е поставен с явна любов и старание.

За да опознаете максимално Белгия, дори и за едно посещение, си струва да посетите столицата – разкошният и ярък град Брюксел.

Здравей, Брюксел

И така, добре дошли в столицата на Кралство Белгия – Брюксел! Градът има доста интересно разположение и значение: заедно с още 18 други общини, Брюксел образува така нареченият Брюкселски регион, явяващ се на практика един цял град с население около 2 милиона. Населението на самата община Брюксел е само около 150 хиляди души. Въпреки това е прието Брюксел да се нарича целия брюкселски регион.

Brussels_Panorama_(8293237603)[1]

Географско разположение

Община Брюксел се състои от три части, образуващи неправилна форма. Това са широката северна част, тясната централна и още по-тясната южна части. В северната част е разположен район Лаакен, където се намира кралската резиденция със същото име.

Историческото ядро на града е и най-привлекателното място за туристите – във формата на петоъгълник, а на мястото на бивши крепостни и отбранителни съоръжения сега има красиви булеварди, обозначаващи границите му.

Самият Брюксел стои гордо на брега на река Сена, но от града реката почти не се вижда, тъй като белгийските инженери са я покрили.

Климат на града

Що се отнася до градският климат, то той е умерен морски. Въздухът е влажен поради относителната близост на Северно море. Най-горещите месеци на годината са юли и август – средната им температурата се задържа около 17 градуса над нулата. Най-студеният месец е януари, със средна температура 2,5 градуса. В Брюксел падат голямо количество валежи, лъвският дял от които се пада на ноември и декември.

Архитектура и стил

Що се отнася до архитектурата на града, тя е толкова необичайна, многообразна и цветна, че може да се сравни с калейдоскоп. Поради многовековният конфликт между френскоезични и фламандски жители, в града има много исторически и архитектурни забележителности и от двете страни. В центъра на града преобладава фламандското средновековие, особено фламандски барок и брабантска готика. Къде да видите този вид архитектура? Стъпвайки на площад Гран Плас ще се насладете на архитектурен ансамбъл от 16-18-ти век.

Сградите от 19 век са направени във френски стил. Няколко къщи, изпълнени в стил модерн от известния за времето си архитект Виктор Орта, са включени в Списъка на световното културно наследство.

Също в градската архитектура присъства стилът Ар-нуво. Ярък пример за това са общините Иксел и Сен-Жил. Стилът Ар-деко става популярен след приключване на Първата световна война.

Удивителен пример за синтез на ар-деко и неокласицизъм се явява несравнимата по своята красота Базилика на Светото сърце, издигната през 20-ти век.

Също така Брюксел може да се похвали с цели квартали само от модерни офис и бизнес центрове, красиви и блестящи, сякаш от корицата на бизнес-списание, но истинското и неповторимо очарование на града остава в неговата история и паметници.

SQUARE-Brussels-Meeting-Center-by-A2RC-Architects-02[1]

Истинската красота на Брюксел

За сърцето на града се счита огромният площад Гроте Маркт. Неговата дължина е 110 м, а ширината – 68 м. В неговите граници са разположени сгради от 17-ти век. Ценността им е в това, че всяка къща има свое име и някога е принадлежала на определена гилдия. Пример за това: трите къщи, разположени една до друга – „Вълчицата“, „Лисицата“ и „Рогът“. Например „Вълчицата“ е принадлежала на гилдията на стрелците с лъкове.

Също на площада се намира сградата на кметството – връх на готическата архитектура. Срещу кметството се намира „Къщата на Краля“, където, обаче, не е живял нито един крал, въпреки името на сградата.

Недалеч от площад Гроте Маркт е световно известният фонтан на Пикаещото момченце (Манекен Пис). С този фонтан са свързани много легенди, според една от които малкото момче по този начин е спасило града от пожар. Между другото сега бронзовият малчуган има гардероб от 800 облекла. Така, например, в деня на Моцарт или Елвис Пресли, той е облечен в съответстващ костюм.

Също така Брюксел се отличава с много красиви катедрали, построени в различни архитектурни стилове.

PanoTapisFleur_nuitFW_tcm424-123370[1]

Едно питие и лека закуска

Брюксел е богат на ирландски пъбове, броят им в града е огромен. Така също на търсене се радва азиатската кухня: много индийски, китайски и виетнамски ресторанти. Много популярен, с изумителния си вкус, е десертът „брюкселски топки“- шоколадови топки с асортимент от 65 вида пълнежи.

И накрая…

Брюксел е удивителен град! Ярък и неповторим, колкото и самото Кралство Белгия. Той ще ви подари толкова удоволствия, колкото не сте и подозирали. И когато се приберете обратно вкъщи след края на отпуска, в сърцето ви винаги ще има един топъл спомен за това страхотно и приказно място.

  [notification type=“notification_mark“ ]Можете да посетите Брюксел в предлаганите от нас екскурзии: Уикенд в Брюксел | Палитрата на Европа | Белеюкс със самолет и автобус [/notification]