1. Динозаврите, Лондон

Лондон неслучайно се гордее с най-добрите музеи в света, а освен това някои от тях са с безплатен вход. Например, Музеят на естествената история, чиято колекция е много забавна и вълнуваща.

2. Велосипедите, Копенхаген

Не е нужно да се возите из Копенхаген на такси. Вместо това, възползвайте се от безплатната и удобна схема за отдаване под наем на велосипедите, съществуваща в този град.

3. „Разшифроване кода на да Винчи”, Париж

Посещението на Лувъра – най-голямата в света картинна галерия, е безплатно първата неделя на всеки месец (както и на 14 юли, а ако сте на възраст под 18 години или преподавате изкуство – по всяко време). Обикновено, за да се насладите на Мона Лиза или разгадаете кода на да Винчи, трябва да платите 12 евро.

4. Шоколад, Цюрих

Какво може да бъде по-добро от безплатен шоколад? Единствено безплатно пиво. Ако обичате сладкиши, отивайте директно в шоколадената фабрика Lindt & Sprüngli в Цюрих. Там входът на Музея на шоколада е напълно безплатен.

5. Шедьоврите на Гауди, Барселона

Сред най-големите атракции на Барселона е фантастичната архитектура на Гауди. Всички тези паметници, включително и известната Саграда Фамилия, можете да разгледате напълно безплатно. Дори можете безплатно да поседнете на известната пейка в Парка Гюел.

6. Пазаруване, Истанбул

Да не похарчите пари, разхождайки се по Капалъ Чарши не е лесно, но все пак е възможно. Насладете се на атмосферата и общуването с турските продавачи, без което няма как да минете.

7. Концерти, Амстердам

Присъединете се към местните жители, придвижващи се в сряда за безплатните дневни концерти в Консертгебау – място, където репетират едни от най-уважаваните в света оркестри. Навалицата не е малка, но няма да съжалявате, че сте попаднали в нея.

8. Храна, Милано

През 60-те е била безплатна любовта. Сега само безплатна е храната. В много барове има отдавна създадена традиция да се сервира безплатна закуска с аперитива. Просто си поръчайте питие и се наслаждавайте на безплатно предястие (антипасто).

9. Пешеходни обиколки, Берлин

Ако вече сте разгледали култови забележителности като Райхстага и Чекпойнт Чарли, то тогава е време да видите по-малко известната за туристите страна на Берлин. Алтернативните екскурзии из Берлин (Alternative Berlin Tours) два пъти на ден дават възможност да се срещнете с вълнуващи и интересни хора, да се приобщите към местните хипстъри.

10. Изкуство, Мадрид

Сред най-впечатляващите колекции на световното изкуство са тези в Националния музей Прадо в Мадрид. Ако попаднете тук между 18 и 20 часа от вторник до събота или от 17 до 20 часа в неделя, няма нужда да плащате, за да се насладите на творбите на Гоя.

11. Екскурзии, Рим

Посещението на един от най-големите римски храмове – Пантеона, е безплатно, така че можете да спестите пари за сладолед и капучино в кафенето на популярния площад в центъра на Рим.

12. Шах, Залцбург

Австрийският град Залцбург е прословут с високите си цени, но да поиграете на големия уличен шах на „Капителплац” е безплатно. Не струва нищо и урок от местните майстори!

13. Музика, Венеция

На площад „Сан Марко” има евтино кафе, но в такива заведения като прочутото кафе „Флориан”, може не само да се хапне, но и да послушате безплатно музика на живо. За да се насладите на голямото изкуство на струнните квартети, е достатъчно да поръчате само вода.

14. Снимки, Прага

Прага предлага на своите гости безброй красиви гледки. Най-популярната – Карловият мост над Вълтава. Направете страхотна снимка, достойна да се превърне в картина, не струва нищо (ако игнорираме цената на фотоапарата, разбира се).

15. Музеи, Лисабон

Неделя – ден за почивка, но не и за икономисващите туристи в Португалия. В много от музеите и най-добрите картинни галерии на Лисабон може да се влиза безплатно в този ден.

16. Пейзажи, Атина

Божествени гледки на Партенона се откриват от хълма Филопапоу около Акропола. Да им се възхищавате е най-добре, когато Партенонът е осветен от величествени светлини, което се случва често.

17. История на литературата, Дъблин

В дъблинския „Тринити колидж” безплатно могат да се научат много неща за известни писатели и тяхното творчество. Това е същото място, в което са поставили основите на писателската си професия Оскар Уайлд, Бърнард Шоу, Джонатан Суифт и Самюъл Бекет.

18. Паркове, цяла Европа

От градините на Тюйлери в Париж до Гросер Тиргартен в Берлин, градските паркове в цяла Европа са най-добрите места, в които можете да прекарате времето си чудесно без да харчите пари. По желание може да си вземете нещо за хапване, вино (или бира).