Когато отивате на море, важно е не само да сложите в куфара стабилен брой вечерни рокли и да сверите всички неща от списъка „да не пропусна преди отпуска“. Необходимо е да подготвите и себе си за дълго чакания отпуск, за да не се върнете от почивка с цъфнала изтощена коса, неравен загар, увеличен брой бенки и бръчици. Дамите от екипа на Loyal Travel са се погрижили да подберат 10 прости процедури, които ще ви помогнат да избегнете неприятни изненади.

Подстрижете косата

Ако правите прическа, изберете такава, която не изисква ежедневна поддръжка.

Боядисайте косата

Ако боядисвате косата си, направете това около две седмици преди очакваната дата на пътуването. Така цветът ще се задържи по-дълго: дори и да изгори на слънцето, то няма да е така фатално и няма да се отмие от морската вода.

Маникюр и педикюр

Тези процедури се препоръчват да се направят около седмица преди заминаването. Предупредете маникюристката, че ви предстои отпуск, пътуване, почивка – ще ви предложи лак с ултравиолетова защита. А от направата на фрапантен изкуствен маникюр е по-добре да се откажете, тъй като в случай на „счупване“ трябва да търсите козметично студио в курорта.

Хидратирайте кожата на лицето и тялото

За да получите равномерен тен на кожата, да сте с красив и здрав загар, кожата трябва да бъде подготвена предварително. Тя трябва да бъде хидратирана, чиста и гладка. Изберете овлажняващи маски и кремове, ексфолианти. Откажете се от процедури, които могат да предизвикат раздразнения – агресивни козметични процедури като дълбоко почистване, пилинг, включително и от химически пилинг, след който не се препоръчват слънчеви бани от 1 до 3 месеца. По-добре да изберете меко ексфолиране в домашни условия.

Отидете на солариум

Ако сте се насочили към морето, опитайте се да отделите време поне за 5-7 процедури. Те ще подготвят кожата за слънчевите лъчи, което ще ви помогне не само да получите красив, равномерен тен, но и да избегнете изгарянията в първите дни.

Тествайте слънцезащитна козметика

Ако купувате един или друг крем за първи път, задължително трябва да си направите тест за алергия предварително, за да няма неприятни изненади по време на самия отпуск.

Направете си епилация

Процедурата трябва да се направи няколко дни преди отпуска. Това са 4-5 дни за кола маска (това е времето нужно да се успокои дразненето) или 2-4 седмици за лазерна или електроепилация (точно толкова е необходимо за процедурата и за възстановяване на кожата). Във всеки случай е по-добре да се консултирате с козметика, който ще определи оптималното време за възстановяване на вашата кожа и ще ви даде съвет за успокояващи маски.

Перманентен грим

Ако не искате да се притеснявате на плажа за разтичащата се козметика, бихте могли да боядисате веждите и миглите си с перманентен грим.

Погрижете се за фигурата

Най-лесната диета – добавете в храната повече плодове и зеленчуци и намалете количеството сладкиши и храни, съдържащи скорбяла (картофи, ориз). Вместо шоколади и кифли по-добре да похапвате сушени плодове, а вместо хляб, наблегнете на зеленчуците, леките меса и рибата: тя подобрява състоянието на косата и кожата.

Отидете на зъболекар

Стоматологичния кабинет най-добре да посетите 2-3 седмици преди отпуска си или заминаването за почивка, дори ако планирате просто да избелите зъбите си, а не да ги лекувате. Ако имате някакви микровъзпаления, те могат да се отключат при контакт с новите бактерии и микроорганизми (това е особено актуално, ако пътувате към екзотична страна). И крайно нежелателно е да се лекуват или изваждат зъби точно 1-2 дни преди заминаването.