Хостелите са икономични и изгодни места, нещо средно между хотели и общежития, където можете да намерите евтина нощувка и дори възможност да сготвите храна в обща кухня. По целия свят хостелите отдавна са познати и се търсят от онези, които пътуват много и оценяват бюджетния отдих. В хостелите на разположение са стаи за двама и повече души. Банята и тоалетната могат да бъдат, както в стаята, така и в коридора, за обща употреба. В днешно време, когато цените на хотелите скочиха, хостелите позволяват да се спести от престой. За да не ви донесе настаняването в хостела дискомфорт, от Loyal Travel ще опитаме да сме ви полезни и предлагаме следните съвети:

1. Постарайте се да резервирате хостел предварително

Опитайте се да изберете хостел предварително: колкото повече варианти, толкова по-добре. Случва се да попаднете на чудесен хостел два дни преди пристигането. Но може да се получи така, че всички добри и даже средно добри хостели да бъдат заети много месеци напред. Това се отнася особено за най-пиковите сезони: през летните месеци и зимните празници. В този случай най-важното е да не се разстройвате и да не изпадате в паника: със сигурност ще се намери опция, която да ви устройва.

2. Изберете препоръчван хостел

Източници на препоръки могат да бъдат туристите, които вече са били там или интернет сайтове, например – hostelworld.com и hostelbookers.com. В тези сайтове можете да намерите много мнения, които ще ви помогнат да направите правилния избор. Четейки коментарите на потребителите е важно да се отсеят дежурните жалващи се, които винаги са нещо недоволни и тези, на които винаги всичко им харесва. Еднакво опасни са и едните, и другите.

3. Хостелът трябва да бъде в центъра на града или на пешеходно разстояние от него

За да не губите излишно време и пари за път, изберете хостел, разположен в центъра на града или на пешеходно разстояние от него. Обикновено хостелите са разположени в близост до основните забележителности и е важно да си изясните този момент.

4. Сравнете варианти и цени

За да имате представа колко трябва да струва вашето пребиваване в хостела, сравнете няколко варианта. Цената обикновено зависи от броя на хората, отсядащи в стаята и от рейтинга на хостела. При това не е необходимо да плащате за „ексклузивност“, ако това не е хостела на мечтите ви. Разбира се, всеки има свои представи за евтино и скъпо, но ако ви предлагат място в дизайнерски хостел на цената на добър четиризвезден хотел – това си е точно обир.

5.   Изберете хостел с Wi-Fi

Обикновено Wi-Fi е включен в списъка услуги, които се предоставят в хостела по подразбиране. Но, за да се избегнат неприятни изненади, изяснете си предварително наличието му. Внимавайте с обмяната на данни през подобни свободни мрежи.

6. Полезно е да имате основни познания по английски език

Ако планирате да отседнете в хостел, желателно е да знаете поне няколко основни фрази на английски и да разбирате какво ви се говори. Поради това полезно е да освежите познанията си. Не се притеснявайте за доброто произношение, защото често произношението на чуждестранните неанглоезични туристи е, меко казано, кошмарно. Най-важното е да се изразявате така, че да ви разбират, а не да гадаят какво искате да кажете. А и езикът на тялото все още не е забранен.

7. Бъдете бдителни

Канейки се да отседнете в хостел, не забравяйте, че вие ще бъдете сред хора от различни страни, с различни навици и култури. Затова е важно да бъде бдителен. Пазете нещата си в сейф или в каса, намираща се в стаята, а ключът винаги носете със себе си. Бъдете наблюдателен и съобщавайте, ако в хостела се нарушават правилата. Разбира се, не е нужно да прекалявате и да подозирате всички и всеки.

8. Старайте се да бъдете любезен и адекватен

Неприятности, уви, се случват дори и тогава, когато всичко изглежда, че трябва да е наред. Пребиваването в хостел не е изключение. Ако нещо не ви устройва или сте силно раздразнен и дори ако смятате, че сте прав на сто процента, не си струва да вдигате бурни скандали. Просто обяснете на администратора, че сте очаквали друго. Например, по-тиха стая, където няма да чувате шума от лаундж-зоната на първия етаж. Или по-просторна стая, която сте видели на сайта, че душът ще бъде с нормално налягане на водата. И ако има възможност, задължително да ви сменят стаята и извикат водопроводчик.

9.  Бъдете контактен и комуникативен

Ясно е, че хората, които пристигат в един или друг град за няколко дни и отсядат в хостел, го правят преди всичко заради самото пътуване. Но всеки има нужда от общуване. И хостелът с неговата демократична атмосфера е най-добрият начин да се отговори на тази нужда. Тук могат наистина да се завържат приятелства и открият приятели, на които следващия път да отидете на гости. Не пречи да се сприятелите и с персонала, който може да ви даде някои полезни съвети.

10. Опитайте да се потопите в атмосферата на хостела

Хостелът не е просто място, където да споделите нощувките с хора от различни страни. Това е особена атмосфера, която трябва да се почувства. Ще разберете за какво става въпрос, когато след разходка из Париж или Банкок се окажете в компанията на приятелски настроени хора от цял свят. А пред вас в бара, напълно безплатно ще забива местна рок-група.