Малкият курортен град Гандия уютно се е настанил на брега на Средиземно море, на 65 км южно от Валенсия. Близостта до морето е отредила две функции на Гандия – пристанищна и туристическа. Особено популярен е този град-курорт сред самите испанци и по-точно жителите на Мадрид. Дори сред хората си има разговорно име – „столичната седянка“. Тук богатите жители на Мадрид идват не само на почивка, но и в почивните дни, за да прекарват времето си в това тихо и изключително удобно градче.

В Гандия преобладава средиземноморският климат с топла, влажна зима и горещо лято. Благодарение на планините, тук рядко духат силни студени ветрове. През лятото, дори и при висока температура, горещината не се усеща. Смекчава я лекият морски бриз. Въздухът в Гандия е особен – напоен с ароматите на цитрусови плодове, които растат в големи количества в покрайнините на града.
Този малък град има богато историческо наследство. Точно в Гандия са родени много представители на известната фамилия Борджия. До наши дни е запазен и родовият им замък, където днес са открити многобройни изложби.
Първоначално Гандия е бил град на фермерите и рибарите, но доста бързо простите хора са били изтласкани от крайбрежието му. През 60-те години на миналия век тук започва бързото изграждане на хотели, на обекти на туристическата инфраструктура, елегантни ресторанти. Към края на 20-ти век Гандия придобива статут на модерен град-курорт, където се стичат туристи от различни кътчета на земята.

С какво е интересна Гандия?

В града любителите на историята и интересните места ще получат възможност да се запознаят с уникални сгради. Една от тях е семейният замък Борджия, който е строен и престрояван няколко пъти в продължение на седем века. Това, което може да се види и днес от замъка – готически стил с модерни допълнения в стил Ренесанс и барок. Подобна смесица от архитектурни стилове, въплътени в една сграда, е очарователна и привлича погледа. Трябва да се вземе предвид още и факта, че замъкът Борджия е огромен, има много зали, кули и вътрешни дворове, които си заслужава да се видят. В близост до замъка има още няколко интересни забележителности – голямата Катедрала на Света Клара и уютният параклис на Света Ана. Тези храмове също са били построени с пари на фамилия Борджия и са украсени с голямо внимание и шик.

Гандия - Плажове | Loyal Travel Blog

Плажове и забавления в Гандия

Пясъчните плажове на този град-курорт се считат за най-широките във Валенсия. Един от най-известните и посещавани плажове – Playa de Gandia се простира на шест километра по дължина. Тук можете не само да наемете шезлонг и се отдадете на блажен мързел под горещото слънце, но и да подобрите уменията си по сърф, подводно плуване, ветроходство. За начинаещите е на разположение голяма школа по гмуркане и уиндсърф, където можете да вземете под наем екипировка, както и да се възползвате от услугите на опитни инструктори.
За тези, които са привлечени от красотата на природата и интересните места, се провежда вълнуваща екскурзия в околните планини и пещери, в дълбините на които е скрита от очите известната страховита Адска пропаст.

С настъпването на лятото в Гандия започва дългият сезон на празниците, който трае до края на есента. Всички тържества са придружени от ярки, весели, многолюдни шествия и карнавали, изпълнения на танцьори и музиканти. Местните занаятчии за всеки празник приготвят интересни изложения, на които могат да бъдат закупени евтини и оригинални сувенири и предмети за бита.
Почивайки в Гандия трябва да отдадете почит на майсторството на местните готвачи. По традиция повечето ястия тук се приготвят със зеленчуци, морски дарове, подправки. Получават се много вкусно, пикантно и засищащо. Със сигурност трябва да опитате коронното ястие на Гандия – паеля с юфка, която най-добре се приготвя в малкия ресторант La Gamba.

Градът също така е известен със своите магазини, които привличат любителите на пазаруването от цяла Испания. Една особеност: внушителната търговска зона с изобилие от магазини и бутици е изнесена извън града, но да стигнете до нея не е трудно. Можете да прекарате цял ден, преминавайки от един магазин в друг и пазарувайки интересни неща с национален колорит на достъпни цени.
Гандия неслучайно носи титлата един от най-добрите курорти на Валенсия и Испания като цяло. Тук туристите изтъкват не само мекият климат, близостта с морето, наличието на добре устроени плажове, но и самата атмосфера на испанско гостоприемство и радост. Освен това, Гандия е град с интересна история, която е запазена в оригиналните архитектурни паметници. Екскурзии, плажни забавления, пазаруване и разходки до исторически забележителности – всичко това предлага на туристите Гандия. А какво друго е необходимо за почивка!?

Гандия - плажове | Loyal Travel Blog