Винаги, във всички времена, хората са се страхували от неизвестното. И също както в дълбока древност, днес разказите на туристите и пътешествениците за чужди страни често са преувеличени, а понякога и напълно измислени. Туристите поокрасяват приключенията си, за да ги направят по-опасни и вълнуващи. Подобни митове са започнали да се повтарят и да се предават от уста на уста. А ако надникнем по-дълбоко, много от тези истории са същите небивалици, както и историята на Марко Поло за легендата за песоглавците (хора с кучешки глави).
По-долу с екипът на Loyal Travel сме подбрали някои често срещани разкази на пътешественици, които не трябва да вземате за чиста монета. Някои от тези истории по принцип са верни, само леко преувеличени, а други – просто измислици. Готови сме да разсеем някои от най-популярните митове за пътешестването.

  • Таблетките против малария са всесилни

Едно от най-опасните заболявания в историята на човечеството, с което се сблъскват пътуващите, е маларията. Според проучвания, в момента на опасност от заразяване с малария, са подложени 3,3 милиарда души. Освен това, много малък е шансът да не ви сполети подобна съдба. Повечето противомаларийни лекарства не са ефективни на 100%. Въпреки че намаляват риска от заразяване, не гарантират пълна защита. Тези таблетки трябва да се вземат дори и през сухия сезон, когато (както много хора вярват) комарите не са толкова активни. Това заболяване особено бързо се разпространява в дъждовния сезон. По това време не ви съветваме напълно да разчитате на хапчетата, тъй като те не могат ефективно да ви защитят (трябва да се има предвид още и факта, че маларията е много устойчива на медикаменти).

  • Ранно резервиране на билети

Много от нас мислят, че ако резервират самолетни билети предварително, ще могат да спестят пари. Вероятно в това има известна доза истина – наистина самолетният билет ще струва по-евтино, ако го резервирате предварително, а не го купувате непосредствено преди датата на заминаване. Но ако сте готови да изчакате и можете да следите внимателно промяната в цените на самолетните билети, то тогава ще имате късмет и ще можете да закупите билетите много евтино. В последните минути преди часа на излитане авиокомпаниите предлагат билети на страхотна цена. Безспорно в този случай вие много рискувате, но който не рискува, той не печели, нали?

  • Внимание, крадци!

Още един разпространен мит за пътуванията казва недвусмислено, че в другите страни е много по-опасно, отколкото у дома. Но в действителност това съвсем не е така. В много чужди страни всъщност нивото на престъпността е много по-ниска, отколкото по нашите родни места. Ние често погрешно вярваме, че крадците обикновено ограбват тези, които изглеждат по-беззащитни. Много туристи, които ясно се открояват на фона на другите хора и които никога не се грижат за собствените си вещи, наистина се сблъскват с такива неприятности. Но ако се спазват всички необходими предпазни мерки и бъдете внимателни, едва ли ще сте изложени на по-голяма опасност от кражби, отколкото у дома.

  • Нарушаването на биологичния ритъм на организма се дължи на недостиг на сън

Това е пример за класически мит за пътуване. Всеки, който е имал полети на дълги разстояния, знае какво е смяна на часови пояси и как това се отразява на организма. Бързата смяна на часовите зони е много изтощително, в повечето случаи последиците се описват като умора. Но в действителност синдромите по смяна на часовите пояси нямат нищо общо с това колко сте спали в самолета.
В действителност това е свързано с вашия биологичен часовник, с помощта на който тялото регулира вашия режим на хранене, работата на червата и дори на телесната температура и кръвното налягане. Този механизъм зависи изцяло от дневната светлина. Това обяснява защо имаме по-нарушен биологичен ритъм на тялото по време на пътуване на изток, когато се случва денят да намалява, отколкото по време на пътуване на запад.

  • Пътуването с екскурзовод не дава истинска представа за страната

Някои туристи категорично отказват да пътуват в екскурзионна група. По думите им при такова пътуване се запознават със страната само повърхностно. И да получат реална представа за страната могат само самостоятелно. Но именно добре организираната екскурзия, в съпровода на опитен и знаещ екскурзовод, ние можем наистина да открием за себе си нови места. Тъй като именно той може да ви посвети в тези тънкости, за които няма и да си помислите. Професионалният екскурзовод знае кои места си заслужава непременно да посетите, както и на кои е по-добре да не се ходи. Той може да ви даде представа за местния манталитет, което няма как да знаете, ако сте самостоятелно пътуващ.

  • Английски разбират по цял свят

Развитието на световната икономика, в която водещи са англоговорящите страни, със сигурност са допринесли за разпространението на този мит по целия свят. Въпреки това, английски език в действителност разбират в много страни, но не във всички, ако се вярва на този мит. В някои страни не са достатъчно учебните заведения, където качествено да се учи английски език, а в други – националната идентичност и култура оказват толкова силно влияние, което по никакъв начин не допринася за разпространението на английския език. Според последните проучвания английски език разбират около 1,8 млрд. души. Това, макар и доста впечатляваща цифра, е само около една трета от населението на цялото земно кълбо.