Представете си усещането, което ви обхваща, когато вкусите любимото си шоколадово лакомство. Ако сте пристрастени към шоколада, от тази статия ще научите много интересни факти: в коя страна правят най-добрите бонбони? Къде най-много се яде шоколад? И къде можете да се научите да го правите?

Швейцария

Ще започнем, разбира се, с Швейцария – страната, в която се яде най-много шоколад. Всеки жител годишно консумира средно около 11,6 кг от сладката маса. Швейцария е родината на известните триъгълни шоколади „Toblerone“, които са измислени в началото на 20-ти век в Берн. В Цюрих се намират трима от най-известните производители на шоколад Lindt, Teuscher и Sprüngli. В местните кафенета и магазини можете с часове да се наслаждавате на стотици видове шоколадови блокчета, шоколадови бонбони, десерти във всички форми и размери. В близост до площад „Парадеплац” се намира огромният шоколадов магазин „Confiserie Sprüngli“, който е истински рай за любителите на сладкото. Страхотна екскурзия – Париж през Швейцария.

Белгийски шоколад | Loyal Travel Blog

Белгия

Жителите на страната се хвалят: „Белгийският шоколад винаги е бил храна за шампиони, съблазън за влюбени, каприз на богатите, а по-късно се превръща в любимото лакомство на народните маси„. В Белгия има повече от десет шоколадови фабрики, 16 шоколадови музеи и 2000 шоколадови магазини. Практически в почти всеки малък град, във всяко село имат свой собствен магазин, където можете да си купите шоколад и бонбони. Всяка година в страната се произвеждат 172 000 тона сладки лакомства. Поради това Белгия попадна и в нашия списък от страни, които си струва да посетят любителите на шоколада.

Франция

Tain L’Hermitage – това е един малък френски град, недалеч от Лион, в който е разположен световноизвестния производител на шоколад от най-висок клас „Valrhona“. Компанията е основана през 1922 г. от майстор-сладкаря мосю Алберик Гироне. Днес това е един от световните лидери за производство на скъп шоколад най-висок клас, както и на шоколад, приготвен по стари рецепти. Компанията притежава своя школа „École du Grand Chocolat“, в която се обучават професионални готвачи, сладкари и доставчици. Всеки може да премине тридневни курсове за приготвяне на шоколад за 1000$.

Италия

Всичко започва в Торино, когато херцог Филиберто пренася в Италия сладката напитка на ацтеките, открита от него по време на конквистадорските походи в края на 16-ти век. Градът се побърква по всичко, което е свързано с какаото. По булеварди и площади се отварят множество първокласни магазини за шоколад. Посетете популярния търговски център Гуидо Гобино, който се намира на улица Каляри 15Б, за да усетите истинския вкус на Торино. Собственикът е бил майстор на лешниковата паста (всички сме чували за Nutella), а напитката от невероятно вкусната комбинация на лешник и шоколад, става кулинарен символ на града от създаването си през 1867 година. Всяка година през март тук се провежда триседмичен фестивал на шоколада CioccolaTò.

Испания

Първата компания за производство на шоколад и бонбони в Испания „Valor“ се намира в град Ла Вилахойоса, който понякога е наричан „Шоколадов град“. Тук можете да избирате сред множество забавления, например, местният музей, където можете да научите как се приготвя любимият ви вид шоколад. Градът става популярен през 18 век, след като започва внос на какао от Еквадор и Венецуела. Търговската марка „Valor“ е известна не само в Испания, но и в цяла Европа. В магазини и заведения за хранене в Аликанте можете да опитате превъзходен шоколадов мус или шоколадови напитки, например местното ястие — шоколад с чурос.

САЩ

Районът на залива на Сан Франциско със сигурност може да се нарече една от световните столици за производство на шоколад. Тук се намира известният производител на шоколад „Жирардели“, който не отстъпва по популярност на известния червен трамвай, също символ на града. Фирмата е създадена през 1852 година и е една от първите шоколадови фабрики в САЩ. В друг район на Сан Франциско се намира още една компания „Scharffen Berger“, която е първият производител на шоколад в Америка, използващ така наречената технология „от зърното до шоколадовото блокче“. Шест пъти на ден за посетителите се организират безплатни екскурзии.

Белгийски шоколад | Loyal Travel Blog