В Турция има два значими празника на красотата, специално посветени на цветята – това е фестивалът в Анталия и ежегодният Фестивал на лалетата (Istanbul Lale Festivali), който се провежда в Истанбул.

За да оцените невъобразимата красота на града в този период, ние от Loyal Travel ви предлагаме да посетите [highlight] Истанбул през април месец [/highlight] . Специално за честването на Фестивала в един от най-големите градове в Турция се засаждат няколко милиона луковици на лалета, разнообразни по своята форма и цвят.

Фестивал на лалетата в Истанбул

Фестивалът

През този период ще можете да ги видите почти из всяко кътче на Истанбул: от паркове и алеи до градски магистрали и из местните дворове. Със засаждане на лалета тук се занимават не само специализираните служби, но и жителите на града. А в навечерието на фестивала на всички желаещи се раздават безплатно луковици на лалета.

Традиционно всички основни събития на фестивала се провеждат в парка Емирган (Emirgan Park), където могат да се видят особено красиви и големи лалета. Най-добрите турски ландшафтни дизайнери се опитват да изненадат жителите и гостите на града със своите ярки композиции от различни сортове лалета.

Лалето – символ на древна Турция

Малко са тези, които знаят, че лалето е истински символ за Турция, а обичаят по празнуването на фестивала е многовековна традиция. Периодът на най-голям разцвет на Османската империя е наречен „епохата на лалетата“ – толкова популярно е били това цвете, родом от Азия и любимо на султаните. Дрехи и оръжие, стени на джамии, килими и съдове са били украсявани с орнаменти с изображения на лалета.

Съществувало е специално османско лале – червено цвете със заострени листенца, което можело да се види само в Истанбул. За еталон на истанбулските лалета се считали високите величествени цветя с тънки изящни листенца, които можели да се сравнят с остриета на саби, извити женски вежди или с арабски букви.

Още тогава всяка пролет се организирал празник, посветен на тези цветя. Едва в края на 16 век лалета навлизат в Холандия, където те бързо се налагат и стават любими. И „лалеманията“, обхванала Европа през 17-ти век, дава повод погрешно да се смята, че именно Холандия е родината на лалетата, която и днес се явява основен производител на лалета и посадъчен материал.

Лалетата в Истанбул

Традицията днес

Неотдавна Турция реши да възроди традицията по провеждане на празниците, посветени на тези цветя като знак на почит към многовековните традиции и да си възвърне славата на царство на лалета. Първият възроден фестивал се провежда в града през 2005 г. под мотото „Най-красивите лалета растат в Истанбул“. И макар древните сортове на османските лалета вече да са изчезнали, селекционерите все пак са успели да изведат някои видове, наподобяващи това прекрасно царствено древно цвете.

Луковиците на цветята за фестивала се отглеждат главно в град Коня, но част от тях се доставят от жителите на селските райони около Истанбул. Лалетата цъфтят последователно, тъй като се засаждат късни и ранни сортове, което позволява тази красота да продължи почти два месеца.

Програма

Туристите по време на Фестивала могат да се насладят на невероятни скулптури от лалета, изработени от местни майстори и разпръснати по улиците на Истанбул. На централния площад се разполага сцена, богато декорирана с лалета, където в продължение на няколко дни от празника се организират концерти с участието на популярни музиканти и певци.

В рамките на фестивала се правят изложби на различни сортове лалета, картини и пана от живи цветя, шоу с цветя в парковете на града, срещи на производителите и купувачите и, разбира се, пазари, където могат да бъдат закупени луковици на редки сортове и всичко необходимо за отглеждането им. По време на Фестивала на лалетата в Истанбул, освен туристи и любители, също пристигат и професионални производители и селекционери.

Истанбул е град на спиращата дъха красота и древна история. Да дойдете тук в периода на фестивала на лалетата ще е едно незабравимо преживяване – обгърнати навсякъде от цветовете и ароматите на пролетта.

В Турция има легенда, че на дъното на лалето е скрито щастието. Ето защо турците така ценят това цвете. Също така те вярват, че в лалето, както в красива жена, видиш ли я един път – влюбваш се завинаги.

[notification type=“notification_info“ ]Предлагаме два варианта за екскурзия до Истанбул по време на фестивала на лалетата – Програма с 3 нощувки и Програма с 2 нощувки.[/notification]