Няма нищо лошо в самостоятелното пътуване и в желанието да спестите без излишно разхищаване на цяло състояние. Да, масовите екскурзии и почивки обикновено са по-евтини, но ако решите да пътувате съвсем сами, също има начини да не изхарчите твърде много. Предлагам 9 съвета за „единаци“:

1. Комбинирайте няколко вида транспорт

Ако времето позволява, купувайте билети от малки летища и градове като оттам се отправяйте към крайната точка на пътуването. Много често така излиза значително по-евтино, отколкото да летите директно към голямо летище или популярен курорт, особено в разгара на сезона. Плюсовете – по пътя можете да се препънете в скрит скъпоценен камък във формата на приятен малък град или неочаквани забележителности.

2. Не плащайте за екскурзия

Точно ние като туристическа агенция нямаме нищо против екскурзиите и екскурзоводите, те наистина са много интересни и познавателни, но при самостоятелно пътуване е по-мъдро да се възползвате от Google, отколкото да плащате доста повече пари за индивидуални екскурзоводи. Плюс това, винаги можете да се „присламчите“ към голяма група с други туристи или да се запознаете с местното население, което с удоволствие ще ви разкаже за това, което бихте искали да знаете.

3. Опитайте каучсърфинг

Каучсърфинг (Couchsurfing) е мрежа от пътешественици, които са съгласни да ви пуснат на „дивана“ си в замяна на това, че когато те се окажат в чужд град, някой ще покани тях самите. Това е един забавен и пълен с открития вариант – винаги ще се запознавате с много нови хора и при пътуванията си няма да плащате за хотели.

4. Избягвайте ресторантите около най-популярните забележителности

При равни други условия, в баровете и ресторантите около популярните сред туристите улици цените винаги ще бъдат по-високи, отколкото за същите храни и напитки в съседните пресечки. Това е просто вселенски закон. Примирете се с него и потърсете местните заведения далеч от туристическите забележителности. И никога не вярвайте на надписи от рода на „Местните се хранят тук“. Те може и да се хранят, но цените от това надали падат надолу.

5. Пътувайте в работни дни

Всички и техните баби пътуват в почивните дни – от петък до понеделник. Така че, тези, които искат да спестят, пътуват от вторник до четвъртък. И се радват на по-евтини билети, както и на тяхната наличност. И липсата на опашки и тълпи народ.

6. Потърсете безплатни забележителности

Почти всички музеи в най-големите градове организират дни, часове, а понякога и седмици на невиждана щедрост, взривявайки с безплатни предложения туристите. Просто предварително проучете сайтовете на тези места, към които се каните да се отправите. Ще се изненадате колко полезни неща можете да намерите там.

7. Ограничете дневния бюджет

Тръгвайки на път, определете си дневен лимит за всички разходи и стриктно се придържайте към него. А ако по някаква причина не можете – опитайте предварително да предвидите какво ще се случи извън рамките на бюджета и коригирайте плановете си, за да не настъпи финансова катастрофа и  да се чудите какво да правите.

8. Най-стабилното ви хапване трябва да бъде на обяд

Ако се храните през деня, то този прием на храна може да мине едновременно за късна закуска и за обяд, и дори за малка закуска преди вечеря. Имайте предвид този факт, ако сте решили да спестите от броя на похапванията!

9. Бъдете гъвкави

Най-важното, което трябва да запомните, когато пътувате е, че ще ви излезе скъпо само в случай, че избирате най-доброто от всичко – хотел, разположен в центъра на града, директен полет, такси, вместо трамвай, круиз „all inclusive“ и т.н. А ако вземете под внимание нещо „по-малко удобно”, то пътуването драстично поевтинява. Следователно: повече от всичко можете да спестите от пътуването, проявявайки известна гъвкавост. И готовност да жертвате комфорта на малките неща.

2 КОМЕНТАРИ