В Дания има много неща, които си заслужава да се видят, но ние се спряхме на 10 от тях, които се надяваме да събудят и вашето любопитство.

1. Да срещнете кралицата в метрото

Кралските особи на Дания са известни с близостта си до хората: те се разхождат по улиците и се возят в метрото. Така че си струва да се повозите по ескалатора – може пред вас да се окаже Нейно Величество. Ако се возите в метрото в търсене на кралицата, ще е по-забавно да изберете предните места. Метрото в Дания стартира през 2002 г. и е със свръхмодерни технологии: влаковете се управляват от компютри, а пътниците трябва да си представят машинистите.

2. Да засечете принца на задната врата

При екскурзия до резиденцията на кралското семейство гледайте не само към екскурзовода. Казват, че принцът често е виждан да се измъква през задната врата зад гърба на туристите и да се втурва по работа на велосипед. Бъдете нащрек – ще видите как Негово Височество бърза за футболен мач или рок-концерт. А ако нямате късмет с принца, вижте смяната на караула и прекрасната резиденция.

3. Направете си селфи с Малката русалка

Селфи с Малката русалка е задължително, дори да сте идеологически противници на „задължителните забележителности“ и стандартните снимки тип „аз и Айфеловата кула“: в противен случай никой няма да повярва, че сте били в Копенхаген. Датска привичка е да се облича статуята, да се боядисва и лишава от различни части на тялото. Страдащата периодично от вандали андерсенова героиня неведнъж е реставрирана и е планирано да се премести далеч от пристанището. Но въпреки всичко Малката русалка-феникс продължава да живее пълноценен живот: веднъж дори отива в „командировка” до Световната изложба в Шанхай, с бодигардове, разбира се.

4. Отдъхнете си в… гробище

Датчаните обожават да почиват в гробището и това не е кощунство: просто тишината и спокойствието в Копенхаген са лукс. А градското гробище „Асистенс” е перфектен парк за усамотени разходки, четене и нищо не правене. Направете компания на местните хипстери и си организирайте пикник на тревата, заобиколени от старинни паметници. Разходете се до мястото, където е погребан Ханс Кристиан Андерсен. Няма как да го подминете или пропуснете: гробът му винаги е покрит с планини от играчки.

5. Обиколете града на велосипед

Местните се шегуват, че още с раждането си могат да карат колело. Велосипедите в Копенхаген наистина са като част от тялото. Да караш из Копенхаген е удобно и приятно: има знаци, които помагат да не се объркате, а велопаркинги има навсякъде. А по пътищата има специални перила, за да се подпрете и не губите равновесие, докато стоите на червен светофар.

6. Разходете се по най-дългата търговска улица

Улица „Строгет” е една от най-дългите търговски и туристически улици в Европа. Обединява цели пет улици и три площада. И всички са пешеходни: не е нужно да се пазите от колите. Тук има множество приятни кафенета и магазинчета за предмети ръчна изработка. Минавайки покрай кметството вижте астрономически часовник от 1955 г., а от кулата може да се види целия град. Влезте в църквата „Св. Николай“, където през цялата година се провеждат изложби, концерти и семинари, а през лятото се събират любителите на джаз музиката за фестивал. Между другото, зеленият връх на тази църква е един чудесен ориентир, ако се загубите в лабиринта на „Строгет”.

7. Разходете се по крайбрежната алея

По-рано тук е имало активен рибарски живот: идвали са кораби и е кипяла търговия с прясна риба и морски дарове. Днес новото пристанище е най-доброто място за романтична разходка. Насладете се на цветните къщички на вода. В номер 18, 20 и 67 е писал приказки Андерсен. Разходете се по крайбрежната алея под вечерните светлини и изпийте чаша ароматно кафе в малко кафене. Отдайте се на вечеря в някое от рибните ресторантчета.

8. Разпуснете в увеселителните паркове

Копенхаген е родно място на няколко предци на легендарния Дисниленд. Тук е се появил „Дирехавсбакен” – най-старият увеселителен парк в света. Още една врата към приказките е паркът „Тиволи” – страхотен за почивка с деца, но и възрастните ще бъдат завладени от магията и забавленията. Когато се изморите от активните забавления, надникнете в Театъра на пантомимата или послушайте класическа музика в местната концертна зала.

9. Вижте как се вари бирата „Карлсберг“

Да пийнете по чаша бира може не само в пъб, но и в музея на „Карлсберг“. През 1847 г. в центъра на града са основали пивоварната с петметрови слонове на входа: идеята била на Карл Якобсен, дошла му от площад „Минерва” в Рим. Над слонските порти стои мотото „Да се трудим за доброто на страната ни“, актуално за датчаните и към днешна дата. Днес в завода се провеждат екскурзии, предлагайки на гостите да видят как се приготвя известната пенлива напитка. В залите ще видите колекция от бутилки, в аромастаята ще можете да си изберете идеалната за вас бира по миризмата, а в двора да се порадвате на конски впряг с марката „Карлсберг“. Приятен бонус: в цената на билета са включени две халби бира за възрастните или лимонада за децата.