Всяка година милиони туристи идват в Германия, за да опитат истински баварски наденички и немска бира, да се качат на купола на Райхстага и да се разходят до старинната Кьолнска катедрала. Подготвили сме 10 съвета, които да ви помогнат да спестите време, пари и нерви по време на почивка или екскурзия в Германия.

1. Винаги разполагайте с пари в брой

Осигурете си достатъчно пари в брой, тъй като не във всички хотели или магазини (дори по-големите) можете да платите с електронни карти MasterCard или Visa.

2. Изберете германски „хазяи”

Търсейки правилното място за настаняване, проверете и на кого принадлежи избрания от вас хотел. Да разберете това е възможно просто като се обадите на рецепцията. Германците като домакини се отнасят много отговорно към комфорта и сигурността на своите гости, така че, пристигайки в хотела, бъдете сигурни – нито едно ваше желание няма да остане без внимание.

3. Връщайте за рециклиране

При закупуване на напитки в пластмасови или стъклени бутилки, имайте предвид немското понятие: pfand – залог. Това означава, че можете да си върнете част от изхарчените пари. Достатъчно е само да върнете бутилките в пункт за рециклиране във всеки супермаркет. Обикновено сумата, която се връща за една бутилка, е 20-25 евроцента.

4. Пазарувайте навреме

В Германия, както и в много страни на Европа, магазините в неделя не работят, така че предварително се погрижете за най-важното. Ако сте забравили или не сте имали време – алтернатива могат да станат пекарните и кафенета за бързо хранене на гарата или по-скъпите градски ресторанти, които работят и в почивните дни.

5. Икономисвайте от билети

Ако планирате да посетите градове от различни части на страната, погледнете в сайта meinfernbus.de, където можете да закупите билети за автобусни пътувания на дълги разстояния. Може да се наложи да прекарате в път още няколко допълнителни часа, но да успеете да спестите от €20 до €100. Освен това, през тези часове ще можете да се насладите на красиви гледки. Още един вариант за закупуване на билет за комфортно пътуване е в сайта bahn.de. Ако го направите предварително, ще успеете да спестите. Ако пътувате голяма компания бихте могли да намалите цената на билета, закупувайки групов билет. На отстъпка могат да разчитат и ученици и студенти до 27 години.

6. Проверявайте „календара на събитията“

Преди да предприемете пътуването се запознайте с официалните празници на мястото, което ще посетите с помощта на сайта feiertage.net. Ако пътуването ви се окаже на официален празник, рискувате да загубите един или повече дни, тъй като нито един музей или ресторант в този ден няма да работят. Дори улиците ще са пусти.

7. Не се опитвайте да се возите гратис

Липсата на контрольори в автобусите и трамваите е нещо, от което много често се възползват туристите, идващи в Германия. Но за всяка хитрост има друга: контрольори има на всяка спирка, но едва ли ще ги разпознаете, защото може да се окаже всеки човек в обикновени дрехи с вестник или хляб в ръцете. Затова по-добре се возете законно чрез закупуване на билет за €3, отколкото да платите глоба от €40. Могат да се закупят и групови билети за автобуси и влакове за придвижване в града, както и Länder-ticket – групов билет, валиден на цялата територия.

8. Изчислявайте маршрута си

Много полезно ще се окаже също и мобилното приложение Deutsche Bahn, където като посочите начална и крайна точка на маршрута получавате няколко възможности как най-бързо и удобно да стигнете до местоназначението си. Ще научите колко прикачвания трябва да направите и колко време ще отнеме целия път. Приложението може да се ползва както за всеки един град, така и за цялата страна.

9. Ходете в музеите групово

Групови билети има и в музеите. Сумата за един човек при този билет е по-малка, отколкото ако си вземете единичен. А притежателите на Länder-ticket в някои музеи получават и допълнителна отстъпка само при представянето на билета на касата. Също така не забравяйте, че в понеделник голяма част от културните институции са затворени. А държавните музеи в Берлин имат дни за безплатни посещения. В кой ден можете да спестите пари от билет уточнете в сайта berlin.de/museum/einritt-frei.

10. Внимавайте за скоростта

Ако вземете кола под наем, не забравяйте, че въпреки липсата на ограничения в скоростта за по-голяма част от германските аутобани (130 км/час е само препоръчителна), то има участъци с установени локални ограничение на скоростта. И тук е по-добре да не сте в нарушение: глобата за превишена скорост е от €10 до €600.