Карлов мост е може би най-разпознаваемият символ на Прага. Едно от най-тирустическите места в чешката столица, което ви съветваме да посетите, както през деня, така и вечерно време.

Той служи като свръзка между старият град и квартал Мала. Дълъг 515 метра, разхождайки се по него през деня, освен на тълпи от туристи, ще се натъкнете на улични музиканти, талантливи художници, рисуващи портрети, продавачи на сувенири и на 30 барокови статуи, сред които тази на Св. Кирил и Методий. Тези статуи на светци всъщност са добавени няколко века след построяването на моста – чак през 18ти век.

Разходката тук определено си заслужава и е задължителна спирка по време на вашият престой в чешката столица. Още повече, че зоната е изцяло пешеходна и ще може спокойно да й се насладите.

А вечер може да усетите мистичната атмосфера, която се носи наоколо…

Построен между 1357 и 1402 г. по воля на кралят на Бохемия и император на Свещената Римска империя Карл IV, Карлов мост е известен най-вече с легендите, които витаят около него. Ето и някои от най-известните такива:

Легендата за Св. Ян Непомук

Най-популярната легенда, макар и малко мрачна, се отнася за статуята на Св. Ян Непомук. Говори се, че крал Венцеслав IV, недоволен от факта, че свети Ян, тогава съдебен свещеник, му отказал да съобщи за казаното в разговор с кралицата, го наказал жестоко, като му отрязал езика и го убил. Неговите останки, изхвърлили от Карловия мост и в момента, в който паднали и докоснали водата, пет звезди блеснали в реката.

Ето защо именно 5те звезди са се превърнали в символ на светеца и украсяват главата на статуята му. А статуята на Св. Ян се намира на същото място, от което е било хвърлено тялото му, още по-точно го посочва архиепископският му кръст. 

Друга версия гласи, че Св. Ян Непомук се противопоставил на опресивният начин на владеене на крал Венцеслав IV, заради което бил хвърлен в тъмница наред с още трима свещеници. Измъчвали го, но дори и изгарянията от огън не успели да го пречупят и накарат да се подчини на кралската воля. Ето защо бил овързан с вериги и закаран именно на Карловия мост, откъдето бил хвърлен във водата и оставен да се удави.

Каквато и да е истината, от онзи момент нататък, Карлов мост се превръща в популярно място и привлича хиляди туристи. Говори се, че да докоснеш кръста на светеца ще ти донесе 10 години късмет, а според други – трябва да си пожелаеш нещо и то ще се сбъдне. Ето защо, пред статуята може да станем свидетели на дълга опашка.

Но това не е единствената легенда, която съществува за Карловия мост.

Легендата за заровения меч

Друго предание гласи, че в Карловия мост бил заровен неразрушим меч, който ще помогне на Чехия в момент на най-голяма нужда. Може да видите и статуята на човекът, открил меча – Брунцвик.

Легендата за яйцата

Говори се още, че когато Карл IV поръчал построяването на моста, един строител отишъл при него и му казал, че замазката ще е много по-здрава, ако варовият разтвор се смеси с яйца. В Прага сякаш нямало достатъчно, затова той помолил хората от цялото кралство да изпратят колкото се може повече яйца. Жителите от страх, че яйцата ще се счупят, докато пристигнат, решили да ги изпратят… твърдо сварени! Може да си представите резултатът… На другият ден всичко се сринало и трябвало да го строят наново.

Водни духове в река Вълтава

Друга легенда гласи, че под Карлов мост, в сините води на река Вълтава живеят водни духове – свръхестествени същества, срещащи се във фолклора на славянските народи. Говори се, че те затваряли душите на падналите хора във водата от Карлов мост в големите си тенждери, за да ги пазят.

Ако през денят Карлов мост е претъпкан с хора, шумен и пъстър, то вечерно време може да ви побият леки тръпки, особено ако се сетите за някои от тези легенди. Може да ви се стори, че статуите говорят или се движат, може да ви се привиди някой воден дух, облечен в зелено и с червена шапчица, или някое друго странно отражение. Съществуването на тези създания със сигурност гъделичка въображението на туристите, дори да знаят, че са част от народния фолклор.

От нашият фолклор знаем, обаче, че във всяко народно предание има доза истина… и все пак вие решавате на какво да вярвате.  

Така че тръгнете ли към Прага, със сигурност не пропускайте да минете по Карлов мост – определено има какво да ви предложи!