Прага (на чешки Praha) е не само един огромен своеобразен архитектурен паметник. Тук има невероятни кътчета, чието посещение е въпрос на чест за всеки любознателен турист. Градът е признат за една от най-красивите световни столици с невероятната си архитектура и неповторима атмосфера. Столицата на Чешката република е превъзхождала по размери Лондон и Париж през средновековието, и макар вече да не е така и до ден днешен златна Прага е внушителна и пропита с история.

Главната забележителност на Прага, разбира се, е Карловият мост, украсен с великолепни скулптури на светци, които карат туристите да изричат тук желание след желание. Според легендата, по време на изграждането на моста над река Вълтава са използвали сурови яйца. Жителите на средновековна Прага са смятали, че така мостът ще стане супер здрав. Друга атракция, която привлича в Прага тълпи от туристи е известният Астрономически часовник от ХV век. Много е писано за интересните места в „майката на градовете” – Прага, но по-долу сме представили сбор от пет уникални забележителности, посещението на които може да ви накара да преоткриете Прага и дори да се влюбите.

Prague Staré Město

1. Посетете Стария град (Staré Město) и узнайте хода на времето

На най-големия площад на Стария град или Старе место, е разположен цял исторически комплекс, който включва в себе си:
• Огромната Тинска катедрала
• Помпозния дворец Кински
• Къщата в „Каменната камбана“, построена в готически стил
• Паметникът на Ян Хус
• и главната атракция – Астрономическия часовник от XV век.

Този часовник на своя циферблат не просто показва времето: от него можете да научите всичко, което пожелаете – от смяната на сезоните до движението на планетите и смяната на зодиакалните знаци. А на всеки кръгъл час се показват фигури на различни апостоли, както и други движещи се твърде интересни и символични скулптури – на Скъперника, Суетния мъж и Турчина. В близост до Старе место има възможност да отседнете в също такива стари хотели. Пребиваването в старинна сграда е като пътуване в миналото – усещането е удивително. Освен това шест месеца в годината на площада се провеждат различни изложения, откъдето можете да си купите всякакви вкусотии.

2. Не пропускайте да се сдобиете и отнесете със себе си дори и малък сувенир от чешко стъкло или кристал

Можете да го откриете в магазини разположени навсякъде из града. Нищо чудно, че в продължение на много векове Чехия е известна със своите традиции в производството на стъкло и кристал. Неговото изключително качество е популярно по цял свят. А традиционния мозерски кристал е толкова престижен, че продължава да краси масите на европейските управници и до днес. В сърцето на Стария град се намира фирмен магазин „Мозер“, където можете да си купите зашеметяващи изделия от кристал от първа ръка.

3. Полюбувайте се на пауните във Валдщейнската градина

Това не е най-популярното място за туристи в Прага, но пък си заслужава да се види. За да стигнете до него, трябва дълго да ходите по тесни тротоари покрай високи стени, периодично връхлитани от трясъка на преминаващите трамваи. Но този, който стигне до градината и намери дискретния вход, ще е очарован да открие прекрасната голяма барокова градина. Спокойно – вече за удобство на посетителите може да се стигне и с метро до тази приказка. Тук сред лабиринти, изработени от подстригани храсти, важно се разхождат разкошни пауни.

4. Посетете местата на възникване на Чехия

Има в столицата старинно място, на което преди много векове принцеса Либуше е взела за съпруг Пршемисъл Орач и положила основите на град Прага. Това място според легендата е било крепостта Вишеград, разположена на брега на река Вълтава. Либуше предрекла основаването на град Прага като изпратила хора в една гора, където те щели да намерят човек, който майстори дървения праг на дома си. Княгинята заръчала това място да бъде наречено Прага и предрекла бъдещата слава на мястото, където щял да се издига най-големият замък в земите ѝ. Именно оттук започнала славната история на Чехия.

Прага - Зоопарк

5. Разгледайте Пражкия зоопарк

Зоопаркът на Прага е любимо място за посещение не само на жителите на столицата с деца, но и на гостите на града. Тук е много комфортно за хората, и което е по-важно – и за животните. На територията на зоологическата градина има не само традиционните клетки и павилиони със специален микроклимат, но и огромни открити пространства, на които свободно се разхождат коренните жители на Африка – зебри и жирафи. Особено интересен е един от павилионите, в който множество летящи прилепи профучават в полумрака с бясна скорост над главите на гостите на зоологическата градина.

Разгледайте всички оферти за Прага

6 КОМЕНТАРИ

  1. Посетете музеят на чешският гранат! Екскурзоводът ще Ви покаже експозициите на този магически камък и ще Ви разкаже за всички видове гранати в света. Ако искате можете да си купите от самия музей различни видове бижута с гранати