Отправяйки се на далечен път много туристи изпитват сериозни опасения по отношение на това как и къде да съхраняват парите си. Не всички сме милионери и на много от нас се налага дълго време да работят и трупат финанси, за да се отдадем на почивка в далечна страна. Но как да не се хванем на въдицата на малки и не толкова малки мошеници и да успеем да прекараме незабравимо почивката си?

Туристите ходят с парите си навсякъде, тъй като съвсем логично са дошли в страната с цел да ги похарчат за собствено удоволствие, а непочтените хора са добре информирани за това.

Джобните крадци са опасни за чуждестранни туристи особено с това, че заедно с парите те могат да отнесат и документите ви, което ще усложни още повече ситуацията и ще донесе проблеми на границата.

Но продължителното ходене по полицейски участъци и посолства може да се избегне, ако се придържате към някои прости правила, свързани с безопасността на вашите документи и спестявания:

  • Бъдете нащрек!

За начало трябва да се помни, че практически всички джебчии работят в групи – докато един ви разсейва, другият вече рови с ръка в чантата ви. Законите в повечето европейски страни са такива, че е почти невъзможно да изпратят за дълго зад решетките тези любители на бързата печалба. Те налагат малки наказания в случай, че има наличие на доказателства за вината им, чието доказване също е много трудно.

  • Бъдете внимателни на твърде оживени места

Най-вероятно е да попаднете под ловката ръка на джебчия, обикаляйки около популярните туристически забележителности, придвижвайки се в обществения транспорт или докато сте на пазар. Като цяло сбора от много хора помага на крадците да избягат от мястото на престъплението незабелязано и това не бива да се забравя.

  • Опитайте да не изглеждате объркани

Тези майстори „на сладката работа” отдалеч виждат объркани пътници, цялото внимание на които се концентрира върху това как да не сбъркат маршрута си и да преведат правилно указателя. А това означава, че бдителността ви по отношение опазване на парите и вещите отслабва.

  • Обръщайте внимание къде поставяте чантата или раницата си

Обядвайки или вечеряйки в кафенета, ресторанти – избягвайте навика да закачате чантата си на облегалката на стола. В края на краищата, когато сте концентрирани над маса, отрупана с морски дарове, едва ли ще ви е до джебчията зад гърба ви.

  • Ако сте сами на почивка, не носете ценни вещи

Посещението на плажа сами, въоръжени със скъп мобилен телефон, таблет, видеокамера и фотоапарат, също не е най-доброто решение. Да оставите ценни вещи на брега, докато се къпете, е възможно само в случай, че около тях има хора, които биха поели отговорност да ги наглеждат.

  • Не поставяйте всичките си пари на едно място

Отправяйки се на екскурзия или продължително пътуване – не си струва да поставяте всички пари на едно място. По-мъдро е да разделите вашите финанси на няколко части и да ги сложите на различни места, за да се подсигурите в случай, че изпаднете в неприятна ситуация.

  • Специални места за съхранение на парите

Не трябва да се пренебрегва и коланът за пари, който може да се слага под дрехите и не дава възможност на крадците да определят къде точно да търсят пари.

  • Начина, по който носите чантата си

На носенето на чантата, раницата също трябва да се обърне внимание, тъй като замятайки я зад гърба си, вие в действителност не можете да видите какво се случва с нея. И придвижвайки се в тълпата може цинично да бъдете обрани като попаднете в редиците на много подобни на вас туристи. Необходимо е да носите ръчната си чанта, дамската или раницата отпред – по начин, който позволява тя да попада във вашето полезрение.

  • Подходящ избор на куфар за пътуване

Внимателно трябва да подходите и към избора на пътния куфар, а именно да дадете предимство на онези модели, които са оборудвани с кодово заключване. Не е нещо, което може да спре опитен крадец, но просто на него ще му е по-лесно да намери нова жертва, отколкото да си губи времето с вашия багаж. Освен това, в случай, че в избрания от вас хотел се окаже, че няма сейф, то куфарът би бил алтернатива на заместител.

И накрая – пожелаваме да ви съпътстват само приятни изненади при пътуванията!