Лондон – най-гъсто населеният град на Европейския съюз, отличаващ се с изключителна пъстрота. Всеки район на Лондон е като отделна държава. Смята се, че жителите на мъгливата столица на Великобритания говорят на 300 езика. Височината на повечето лондонски сгради не надвишава 10 етажа, поради това общата площ на Лондон се е разраснала до невероятни размери. В Лондон се намират около 80 паркове, 160 музеи, 100 театри, 4 международни летища и 8 железопътни гари.

Съществува легенда, разказваща за митичния основател на Лондон – келтския крал Lud. Зли магьосници прокълнали владенията на крал Lud с три нещастия, но за щастие на лондончани кралят се справил с тях, поставяйки ги в каменно сандъче. Според тази легенда, когато от замъкът (Лондонската кула – Tower of London) си тръгне и последният гарван, проклятието ще се върне. Поради това за благополучието на гарваните внимателно следят и се грижат пазачите на Лондонската кула.

Съвременен Лондон, наименован от римляните Лондиниум (Londinium) в миналото, се е сформирал на базата на няколко града и селища, сливащи се в единен културен, търговски и политически център. Лондон е бил сцена на много важни исторически събития, оказали решаващо влияние не само в Европа, но и в целия свят.

Представяме на вашето внимание ТОП 10 забележителности на Лондон, които просто няма как да не посетите:

1. Уестминстърския дворец и Кулата на Елизабет (Биг Бен)

Биг Бен | Loyal Travel Blog

На мястото на двореца Уестминстър, елегантно разположен на брега на река Темза, в началото на XVI век са се намирали Камарата на общините и Камарата на лордовете. Съвременната неоготическа сграда на парламента е построена през XIX век след голям пожар. В двореца има 1200 помещения, 100 стълбища и множество коридори с обща дължина 5 км.
В часовниковата кула Биг Бен се намира камбана с тегло 14 тона, която се е превърнала може би в най-разпознаваемия символ на Лондон. Официално Биг Бен е преименуван през 2012 година от британския парламент в Кулата на Елизабет.

2. Уестминстърското абатство

Съборната църква „Св. Петър“ в Уестминстър от XI век е място за коронация, бракосъчетания и погребения на британските монарси. В църквата можете да видите надгробните плочи на известните личности в Англия, в музея е представена експозиция от съкровища на манастира, а параклисът на Хенри VII е считан за един от най-ярките европейски образци на късната готика.

3. Бъкингамския дворец

Бъкингамския дворец | Loyal Travel Blog

Бъкингамският дворец – официалната резиденция на британските монарси в Лондон. Първа в двореца се установява кралица Виктория (в 1837 г.). Дворецът е отворен за посещения от туристи, а единственото място, в което няма да ви пуснат, са личните покои на кралското семейство.
В Бъкингамския дворец има 600 стаи! На площада пред двореца се събират тълпи от туристи, за да гледат тържествената смяна на караула – парад, който трае около половин час (начало – 11:15, от април до юли – всеки ден, през останалото време – през ден).

4. Тауър, Кулата на Лондон (Tower of London)

Кулата на Лондон е защитна крепост, построена от Вилхелм I Завоевателя през XI век, предимно известна като затвор и място за изтезания. Обаче Тауър, освен всичко друго, е и царска резиденция, тук се намира и кралската съкровищница. Днес е музей, в който се съхраняват кралските одежди и съкровища. Крепостта се охранява от стражи, наречени beefeaters (да, името на известния джин е именно оттук).

5. Тауър бридж

Тауър бирдж | Loyal Travel Blog

Мостът с две кули, в който са монтирани механизми за повдигане, е символ на викторианския Лондон и чудо на инженерното изкуство от края на XIX век. Във времената, когато по Темза са плавали големи кораби, Тауър бридж е бил повдиган по 5 пъти на ден.

6. Катедралата “ Св. Павел“

Катедралата „Свети Павел“ е построена в началото на XVIII век, а нейният 110-метров купол е втори по големина в света. Оттук се открива чудесна панорама към цял Лондон.

7. Трафалгар скуеър (Площад Трафалгар) и Националната галерия

Трафалгар Скуеър | Loyal Travel Blog

Площадът Трафалгар е основна туристическа атракция в Лондон и нещо като символичен център на града. На площада се издига 50 метрова колона, посветена на адмирал Нелсън. Галерията, намираща се на Трафалгар скуеър е главната галерия в Лондон – Националната галерия.

8. Британския музей

Създаден в средата на XVIII век, музеят е считан за най-стария в света. Общата дължина на експозицията достига 4 км. Казват, че за да се запознаете с всички експонати на Британския музей, трябва да разполагате с цяла седмица! В музея може да се види колекция от праисторически антични предмети, да се запознаете, както с експонати от Новата ера, така и с реликви от времето на римска Британия, Средновековието и Ренесанса. В Британския музей се съхранява огромна колекция от археологически находки, открити на територията на Азия, Древен Египет, Древна Гърция и Римската империя.

9. Музеят на мадам Тюсо

Музеят на мадам Тюсо | Loyal Travel Blog

В музея на мадам Тюсо е изложена най-известната в цял свят колекция от восъчни фигури на известни личности. Сред тях има кралски особи и исторически герои, а също така и политици, велики атлети и филмови звезди. В края на обиколката на посетителите се предлага да посетят планетариума.

10. Лондонското око

 

Окото на Лондон (London Eye) – това е най-голямото виенско колело в света, чиято височина достига 135 м. Гигантският атракцион е бил издигнат по повод началото на новото хилядолетие. Достигайки до върха, вие можете да се насладите на прекрасна гледка към града и околностите му. При хубаво време видимостта е около 40 км, но бъдете нащрек: в тези дни желаещите да се издигнат над Лондон са много – резервирайте билети предварително.

1 коментар