Главните и съществени разлики между почивка и екскурзия:

  • Почивката представлява пътуване до даден курорт, избран от вас, където прекарвате по-голяма част от отпуска си.
  • Екскурзията е планирано пътуване до избрани дестинации с цел посещение и разглеждане на определени забележителности и туристически обекти – може да продължи дори само 2 дни като нощувките са на различни места.
  • Екскурзията по време на отпуск, празници е свързана с посещение на много нови места и често се налага да бързаме, да сме по-организирани, концентрирани и нерядко изпитваме умора, дори стрес от рязката промяна.
  • При почивката, напротив – отпускаме се, забравяме за проблемите. Установяваме се за даден период на едно място, което ни носи забавления и релаксация.

И до тук с разликите. Нека разгледаме приликите и ви предложим полезни съвети:

  • Планиране и избор мястото на почивката и екскурзията – не по-малко важно от организиране на работното място или ремонт на апартамента. Защото от правилния избор на курорта, времето на пътуване, екскурзионната програма зависи вашето настроение по време и след почивката/екскурзията. Екскурзионна програма с описание и цени можете да вземете предварително от агенцията. Изборът на място за почивка зависи от личните интереси – екзотични плажове, пустинно сафари, тесните улички на старинните европейски градове, изборът е много голям. Преди всичко проучете климатичните условия по време на почивката – дъждове, силни ветрове, температура на морската вода и т.н. Имайте предвид и политическата ситуация в страните, които смятате да посетите.
  • Изборът на хората, с които ще почивате и съответно на спътници при екскурзията. Компанията от хора, с които се готвите да почивате или пътувате не бива да ви натоварва. Не се чувствайте длъжни на никого – това е вашата почивка/екскурзия.
  • Изборът на туристическа агенция. Обръщайте внимание на препоръките на приятели, познати ако вече са пътували с тази агенция. Вижте коментари в интернет. При избора на екскурзии уточнете кой е транспортният оператор по тази дестинация. Това ще ви помогне да сглобите общата картина.
  • Изборът на хотели и пакети с или без хранене. И в двата случая зависи от личните претенции и възможности. Ако стаята се разглежда само като място за нощувка и нищо повече – може да се вземат хотели 3 или 4 звезди. Но не забравяйте, че 3 звезди в Египет се различават от 3 звезди в ОАЕ. За хранене можете да избирате All Inclusive (всичко включено) или да се храните с местна кухня извън хотела.
  • Изборът на вещи за вашата почивка или екскурзия. Не претоварвайте себе си с излишни неща. Често 30-50% от вещите по време на почивка не се използват. Не носете със себе си твърде скъпи вещи, когато пътувате. Отделете специален джоб за документите и парите си, като носете и копия на всички документи. Не дръжте важни документи, пари и ценности в раница, чанта, която носите на рамо. Не демонстрирайте скъпи вещи, привличайки внимание – рискувате да станете мишена на крадци.

И последно, но най-важното – това е настроението. От настроението зависи колко добре ще си починете или прекарате пътешествайки. Лятото – това е най-доброто време на годината за пътуване и отдих. Изберете за себе си добри дестинации и се насладете не само на забележителностите на местата, но и на техният климат, природа и развлечения.

3 КОМЕНТАРИ