Навярно няма хора по света, които не са мечтали за пътешествия и то не до близкото селце в провинцията, а някъде далеч в чужбина, в непознати морски страни с различна култура и изискани развлечения. И ето ни – събираме цяла година, за да вземем отпуск и да се греем лятото на плажа. Кой на българското Черноморие, кой на турските, гръцки или френските и италиански плажове, това вече зависи от паричните спестявания и разточителството на самия турист. Но пък колко хубаво е след това да се върнем – загорели, отпочинали, с куп снимки и спомени.

Седите после на работа и размишлявате: „Но защо ми трябваше това обикновено пътуване до Малта, все едно е най-важното събитие на годината, а ето колежката по три пъти в годината ходи в чужбина – ей, така, между другото”. Минават ви мисли: „Но що за глупост, заплатата ни е една и съща, а не може да се каже, че тя е особено спестовна – откъде такива възможности?”

Така, след поредното й завръщане от Австрия не сте издържали и сте попитали директно, независимо от неудобната ситуация. Предполагайки, че ще отговори нещо от сорта на „Мъжът ми печели добре, мама и татко помагат“, но… не сте познали.

Ключът за бараката се оказва новата за повечето от нас дума – каучсърфинг (от англ. couch – диван, кушетка и surfing – сърфиране). Информирайки се какво означава това, не само ще се впечатлите, но и ще откриете нови хоризонти много по-бързо, отколкото предполагате. И така – каучсърфингът е международна мрежа, в която участват над 7 млн. души от 246 страни в света. Тези участници са хора, които предоставят своите жилища за безплатни нощувки и така си осигуряват пътувания по света, установявайки се при други участници, готови да ги приемат на същия принцип.

Плюсовете на каучсърфинга, макар и да са свързани със значителна икономия от хотели, не са главното. Тази програма ви дава възможност отблизо да се запознаете с бита и културата на различни страни. Често приемащата страна се оказва много гостоприемна и за чужденеца-гост се организира не само обиколка на забележителностите, но домакините канят и своите компании, запознават ги с приятелите си и ги глезят с най-добрите ястия от националната кухня.

Въпреки примамливите хоризонти на гостоприемството чрез каучсърфинга, трябва да сте внимателни. Хората са различни и преди всичко, за да отидете при някого, първо трябва да проучите внимателно профила на човека, на когото имате намерение да гостувате. Прочетете отзиви на предишни посетители, а така също и подробности относно условията, които се предлагат. Важно е да се разбере, че не всички са готови да ви настанят в пет звездни апартаменти с хранене три пъти на ден. Често, това може да бъде само свободна стаичка без климатик и телевизор, а за прехраната си да трябва да се грижите сами.

Чужденците приемат гости при различни условия, но основно това са открити, приятелски настроени хора, които искат по-отблизо да опознаят друга култура и да споделят своите знания. Организация като цяло е била създадена с цел да разшири хоризонтите на хората, да разруши преградите и стереотипите, да направи хора от различни страни по-близки един на друг.

Създавайки свой собствен профил в сайта, по същия начин опишете детайлно условията, които можете да предложите на гостите си, имате ли постоянна топла вода, климатик и така нататък.

Ако желаете да организирате екскурзии за гостите си или да споделяте с тях масата за вечеря – задължително посочете това. И обратното, ако имате свободен апартамент или стая, която сте готови да „отдадете за определен период“ на своите гости, но пък съвсем нямате време за никакви екскурзии и разходки, а още повече за приготвяне на храна – по-добре предварително всичко това да се изясни и посочи в обяснение към профила ви.

Това, че пътувате по програмата каучсърфинг в друга страна не означава, че пари не ви трябват и няма нужда да си носите. Сами разбирате, че отивате на непознати места, езикът не е роден, всички екскурзии, обиколки, храната и всякакви покупки са за ваша сметка, безплатна е само нощувката. Така че – резервен вариант трябва да имате винаги, пари си вземете, като не е нужно да ги харчите, но ще ви е спокойно на душата.

Ето, споделихме тайната с вас – дерзайте! 🙂  Потърсете нови приятели и обогатете своите хоризонти с каучсърфинга! Ако все още не приемате каучсърфинга като „вашият начин на пътуване“, винаги може да се доверите на нас – [highlight] www.loyal-travel.com [/highlight]

1 коментар