Известният бразилски писател Паулу Коелю, чиито книги се нареждат сред най-продаваните, дава няколко съвета на пътешествениците. Интересно е, че той препоръчва по време на пътуване да избягваме музеите. Но ето и самите полезни съвети:

  • Не се опитвайте да видите целия свят за един месец 

Много по-добре да прекарате в един град 4-5 дни, отколкото да се стараете за седмица да видите 5 града. Дайте си време да надникнете в повече кътчета на избраното от вас място, да поседите дори няколко пъти на една и съща пейка, кафене или площад. Градът е досущ капризна жена. Нужно е време, за да ви се разкрие.

  • Уверете се, че ви разбират

Посещавал съм много места, в които абсолютно нищо не съм разбирал. Но въпреки това, винаги съм намирал необходимата помощ и дори съм се запознавал с момичета. Дори ако не знаете езика, който се говори от жителите на страната, в която се намирате, няма защо да се страхувате. Мнозина считат, че ако пътувате сам задължително ще се изгубите или заблудите, дори само при излизане на улицата. Важно е просто да знаете точния адрес на хотела, в който сте отседнали. В най-лошия случай такси ще ви закара до дома. Ако нямате пари за лошия случай, то носете лист и химикалка, с които да изпишете адреса си пред някого или просто се обърнете към някой полицай.

  • Бъдете отворени, открити към хората

Най-добрия гид и помощник е местният жител, знаещ всичко за града, в който се намирате. Просто излезте на улицата и започнете да питате за интересуващите ви забележителности и места. Не се притеснявайте, ако от първия път не успеете, винаги можете да попитате друг минувач. Гарантирано, че по този начин ще откриете чудесен компаньон!

  • Не сравнявайте

Не се хващайте да сравнявате всичко – стандарти за хигиена, превозни средства, качество на живот, цените, нищо! В края на краищата вие пътувате не за да докажете, че живеете по-добре от други хора. Вашата цел е да опознаете как живеят хората от други култури, да разберете какво можете да научите от тях.

travel

  • Избягвайте музеите

Този съвет може да изглежда абсурдно, но много по-интересно е да се интересувате от настоящето, а не от миналото, особено ако сте на непознато място. От детството ни е насадено разбирането, че пътешестването е посещение на огромен брой всевъзможни музеи. Разбира се, музеите са важни, но посещението им изисква много време. Освен това, важно е предварително да знаете какво точно ви се иска да разгледате там, в противен случай посещението на музея се забравя бързо.

  • Посетете местните барове

Баровете, а не музеите – това са местата, където кипи истинския живот на града. Не говоря за нощни клубове, а баровете, в които се събират младежи – да пийнат, да се отпуснат, да обсъдят времето или просто да поговорят. Ако някой ви заговори, не се колебайте, общувайте с него. Защото никога не знаеш къде ще те отведе пътя, ако само стъпваш на прага.

  • Не купувайте прекалено много

Харчете пари само за такива вещи, които не ще бъде трудно да носите – например, билети за театър, отидете в ресторант, направете си екскурзия. В днешно време на световна глобализация всичко може да се поръча по интернет. Не си струва да плащате за наднормено тегло на багажа и да носите сами всичко.

  • Пътувайте сам или със своята половинка

Пътуването самостоятелно не е толкова просто, защото трябва изцяло да се грижите сам за себе си! Но това е единствения начин да освободите себе си от собствените си ограничения. Пътешестването с група не е нищо друго, освен посещение в чужда страна, разговаряйки на своя език и правейки това, което ще каже „лидера на бандата“.

  • Пътуването е приключение

Както казва Хенри Милър, много по ценно е да намерите стара изоставена църква, отколкото да посетите огромни, гърмящи в цял свят храмове, в които тълпи от туристи викат в ушите ви. Разбира се, посещавайте всички основни забележителности. Но не забравяйте за дълбините на града, разходете се из старините на града, тесните улички, почувствайте свободата да откриете нещо ново. Понякога това може да промени живота ви.