Какво ни привлича в Италия? Естествено шедьоврите на архитектурата, богатата култура и кулинарните постижения. Но знаете ли, че Италия освен всичко друго, има и уникална природа, която не оставя никого равнодушен. Ето и част от вълнуващите природни забележителности в темпераментна Италия:

Вулканът Етна

Етна е един от най-големите активни вулкани в света и най-високият (3320 м) вулкан в Европа. Етна е разположен в източната част на остров Сицилия, в близост до град Катания. Желаещите да разгледат вулкана могат да се отправят на пътуване около Етна с влак, пътуващ между Катания и Рипосто или пък с джип. Ако не се плашите от изригванията, може и пеша да се изкачите до кратера, от който излиза силен аромат на сяра. Вулканът е изригвал 135 пъти до момента. Гледката на скалите около него наподобява лунен пейзаж, а ако поставите ръце върху земята ще установите колко е топла, а скалите даже горещи. Древните римляни вярвали, че вътре в Етна се намира ковачницата на бога на огъня – Вулкан.

Priamidi di Zone

На брега на езерото Изео (Lago d’Iseo) може да се съзерцава необикновено природно явление – каменни стълбове, формирали се в следствие ерозионните процеси. Piramidi di Zone са причудливи скални образувания, наподобяващи кули. Върховете им завършват с огромни камъни, затова често ги наричат скални навеси. Уникалните „стълбове“, достигащи 10-30 метра, са се формирали хиляди години под действието на ерозията. За да видите с очите си това италианско чудо на природата, трябва да тръгнете в посока на Мароне, а оттам нагоре по пътека да се изкачите на площадка за наблюдение (част от пътя трябва да се мине пеша).

Везувий

Все още действащият вулкан Везувий е само на няколко километра от Неаполитанския залив. Дълбочината на кратера на вулкана Везувий (Vesuvio) е 30 м, а диаметърът – 700 м. Височината на Везувий е 1280 м, но тя има свойството постоянно да се променя. За последен път Везувий изригва през 1944 г., а най-мащабното (печално известно изригване) се случва в 79 г. По време на него са били унищожени напълно няколко града: Помпей, Стабии и Херкулан, руините на които активно са посещавани от туристи днес. Хората не от днес се влюбват в тази местност поради необичайното плодородие на земите й. Дори към днешна дата можете да видите горещите потоци от вулканични газове, излизащи от така наречените фумароли – пукнатини в кратера. Този вулкан се смята за един от най-опасните в Европа, тъй като в околностите му живеят около 3 милиона души.

Blue Grotto (Синята пещера)

Една от най-изумителните пещери на остров Капри е Синята пещера (Grotta Azzura), до която може да се стигне с корабче. Остров Капри (Capri), намиращ се в южната част на Неаполитанския залив, е широко известен с голям брой арки, изкуствени и естествени пещери. Екскурзиите тръгват от главното пристанище на острова – Марина Гранде. В просторната пещера пътешествениците влизат с лодка през тясна пукнатина в скалите, а слънчевите лъчи, отразяващи се в морската лазур, придават на водата в пещерата невероятен син цвят.

Terme di Saturnia (Баните на Сатурния)

СПА под звездите – така често наричат сатурнийските бани, намиращи се в слънчева Тоскана. На това място блика геотермален източник, който генерира невероятни каскади и езерца. Любителите на СПА процедури тук могат да се насладят на топлата вода (нагряваща се до 37°C) и свойствата й от извора. Тук можете да се потопите в лечебна кал и да изпробват върху себе си естествения воден масаж – достатъчно е да застанете под воден водопад. Според легендата бог Сатурн се разлютил на хората, че постоянно живеят в раздори и войни, и изпратил на земята мълния. На мястото на удара се появили горещите извори.

Лаго ди Гарда

Гарда е най-голямото италиански езеро, което се намира в три региона на Италия: Трентино, Ломбардия и Венето. В древни времена езерото се наричало „благословено“, защото съчетава в себе си, както слънчевата енергия на морето, така и обгръщащата меланхолия на севера. Отличава се с хипнотизиращи очите синеещи води и невероятна красота на бреговата ивица. Поради близостта му до Милано често става център на модни събития и дефилета.

Пещерата на поезията (Grotta della Poesia)

„Пещерата на поезията“ е получила името си благодарение на легендата за това място. Според нея някога тук е имала навик да се къпе прекрасна муза – най-вероятно именно тя е била източник на вдъхновение. Смята се, че в пещерата са търсили вдъхновение много велики поети. Романтичната пещера се е формирала под въздействието на адриатическите вълни: те буквално са измили тази котловина, превърнала се в едно от най-красивите и популярни места за къпане по крайбрежието на Италия.

Нептуновата пещера (Grotta di Nettuno)

Пещерата на Нептун е в подножието на хълм в западната част на остров Сардиния, в близост до град Алгеро. Това място е сред най-посещаваните в Италия. Носеща името на римския бог, пещерата е била открита от местните рибари преди няколко стотин години. Желаещите да влязат в пещерата трябва да се изкачат по тясна стълба, издълбана в скалата – „козя пътека“. До пещерата също така може да се стигне с лодка по море. В действителност пещерата на Нептун е цяла система от пещери, разстилаща се на 4 км, но на посетителите са на разположение само части от пещерата, украсени с множество сталагмити и сталактити.

Солните полета

В близост до Пачеко, на западното крайбрежие на остров Сицилия, в провинция Трапани се разстилат солни полета. Това е един огромен резерват, белеещи се планини от сол, която се добива тук от древни времена. Самата природа е създала чудесни условия за добив на сол в този регион. Солената морска вода по определен начин се пълни в специални резервоари, в които под влиянието на слънцето вода се изпарява, оставяйки пластове сол. Отличителен атрибут на местния пейзаж – цветните мелници, с помощта на които водата се изпомпва в резервоарите. Непременно си заслужава да посетите Музея на солта.

Вулканът Стромболи

Стромболи е активен вулкан, разположен в Тиренско море, недалеч от бреговете на Сицилия с височина 926м над морското равнище. На всеки 10 минути (понякога с интервали от около час) вулканът избълва вулканични бомби, димящи стълбове от газове, а понякога и лава. Вулканът заема целия остров, принадлежащ към групата на Липарските острови. Въпреки това, независимо от изригванията на вулкана, островът е обитаван от хора.

3 КОМЕНТАРИ