Ако сте решили да прекарате отпуската си, откривайки нови страни и хоризонти, не забравяйте да се погрижите за здравето си чрез подбора на храната, която ще консумирате по време на екскурзия или почивка. Последиците от небалансираното хранене могат да бъдат най-различни: от излишни сантиметри в талията до хранителни отравяния.

Пътешественик и раница пълна със сандвичи с колбаси – това са две тясно свързани неща. Може да са домашни сандвичи и наистина да са вкусни, но нали все пак искате да опознаете други култури – опитването на ястия от националната кухня е задължителна част от впечатленията при пътуването. В тази статия екипът на Loyal Travel ще ви помогне да застреляте с един куршум два заека: да опитате местни ястия, но и да спестите.

  1. Избягвайте ресторанти, разположени в непосредствена близост до най-популярните забележителности. Отдалечавайки се от тях само на няколкостотин метра можете да намерите къде да хапнете много по-евтино. Ако пътувате в региона с кола посетете малките градчета наоколо. В страни като Гърция и Италия най-вероятно ще бъдете приятно изненадани не само от цената, но и от изключителното внимание.
  2. Не е желателно на път да вземате със себе си малотрайни продукти. Ако искате да хапнете, а наблизо няма къде, уместно е да имате сушени плодове, ядки и бутилка негазирана вода.
  3. Дайте предимство на простите ястия, чиито състав по принцип ви е ясен. От бърза закуска в жегата е по-добре да се откажете, защото е голяма опасността храната да съдържа болестотворни бактерии. Основна част от храната отдавайте на зеленчуците, а храненето започнете с ниско калорични ястия.
  4. Местните специалитети и традиционни ястия могат значително да се различават от обичайно приеманата от вас храна. Така че се отнесете с повишено внимание какво ядете, за да не създадете хранителен шок за тялото си. Разбира се, няма как да се откажете от възможността да опитате нещо интересно. Но опитайте да комбинирате непозната храна с нещо обичайно за вас, например зърнени храни.
  5. Не проспивайте закуската. Ако сте отседнали в хотел, най-вероятно в цената е включена и закуска. Установявайки се в хотела разберете кога и къде ще бъде сервирана закуската. Яжте по-обилно, закуската трябва да е основното хранене за деня!
  6. Яжте там, където се хранят местните. Напълно възможно е в тези места да не намерите бели покривки на масите и сервитьори, които говорят няколко езика, но без всякакво съмнение ще опитате нещо ново. Казват, че най-вкусните ястия от националната кухня може да се намерят в тези заведения, където се говори само местния език. Освен това, в такива места и цената ще ви изненада приятно.
  7. Ако разполагате с достатъчно време, примерно сте на почивка, приготвяйте храната си сами. Посетете местните магазини, пазари и супермаркети, напазарувайте традиционни продукти. Но все пак имайте едно наум, че сте на почивка и не се задържайте твърде дълго в кухнята – тук сте да се отпуснете от ежедневието.
  8. Потърсете заведения за хранене, предлагащи обедни менюта. Тези предложения обикновено са много изгодни и удачни.
  9. Пазарувайте в края на работния ден. В някои чуждестранни магазини в края на работния ден се пускат за разпродажба храни, които бързо се развалят. Тези, които са склонни да спестяват си заслужава да се отбият до някой от местните пазари.
  10. Не чакайте твърде да прегладнеете. Трябва да признаем, че често, когато сме много гладни имаме склонност да поръчваме твърде голям брой ястия. Не чакайте стомаха ви да започне да къркори от глад.
  11. За вечеря можете да минете и с леки закуски. Ако не обичате да готвите можете просто да закупите местно сирене или други продукти, които прекрасно подхождат на традиционната чаша вино или бира.
  12. Не купувайте бързо развалящи се храни. Обръщайте внимание на състава и срока на годност. В хотелите или стаите под наем обикновено има хладилник, но все пак изберете нещо, което да консумирате на момента.
  13. Да ядете на улицата. Звучи ви зле? Това е само на пръв поглед. В повечето страни хората са свикнали да ядат на улицата, защото храната там е много по-евтина.
  14. Сандвичите, сандвичите… Едва ли има някой, който е успял да избегне храненето със сандвичи по време на пътуване. Не се хранете само със сандвичи, тъй като в края на деня може да ви се наложи да търсите лекарства за стомаха. Поне веднъж на ден си позволете да ядете прясна, топла храна.
  15. Не забравяйте, че на ден трябва да изпивате не по-малко от 1,5 литра негазирана вода, тя ще помогне на организма ви да се адаптира към непознатата храна.

Придържайте се към тези прости правила и екскурзията или почивката ще ви оставят само приятни впечатления, ще се приберете отпочинали и свежи!

2 КОМЕНТАРИ